GRYTE MED HØYRYGG: - Bresering er en ukomplisert måte å lage mat på. Det blir alltid godt, sier Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER
GRYTE MED HØYRYGG: - Bresering er en ukomplisert måte å lage mat på. Det blir alltid godt, sier Karla Siverts. Foto: METTE MØLLERVis mer

Seigt kjøtt blir fantastisk mørt når du lar det putre lenge

Den beste høstmaten lager du i en ildfast gryte med lokk.

Bresert kjøtt kan høres litt fremmed og vanskelig ut, men det er det ikke.

Bresering er ganske enkelt en matlagingsteknikk der du bruner kjøttet før du legger det i ei gryte sammen med væske, setter på lokket og lar gryta putre på lav varme i stekeovnen til kjøttet er mørt og deilig.

Les også: Langsom hurtigmat

- Til bresering bruker jeg kokekjøtt, gjerne høyrygg av okse, som i utgangspunktet er senete med mye bindevev, men det får fyldig og god smak og blir fantastisk mørt når det varmebehandles lenge. Jeg synes dette er noe av det beste kjøttet jeg kan få, sier Karla Siverts.

Ti timer i ovnen

Hun løfter en liten stek med gyllenbrun ølbresert høyrygg ut av en glovarm støpejernsgryte som har stått i ovnen i nær ti timer.

Forsiktig skjærer hun rause skiver av steken.

STEK AV HØYRYGG: Rause skiver servert med rotgrønnsaker og nydelig saus. Foto: METTE MØLLER
STEK AV HØYRYGG: Rause skiver servert med rotgrønnsaker og nydelig saus. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Les også: Gourmetmat av seigt kjøtt

Skivene serveres sammen med store biter ovnsbakte rotgrønnsaker og nydelig saus.

Når du breserer kjøtt får du samtidig en smaksrik kraft som er perfekt som sjy eller saus.

- Bresering er en ukomplisert måte å lage mat på. Det blir alltid godt, sier Siverts.

Resten av den ølbreserte høyryggen river hun i strimler, og vender strimlene med gyllenstekt løk, litt grov sennep, sukker og smør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lune blandingen fordeles på ristet brød og blir sammen med frisk feltsalat og tomatskiver til en supergod sandwich.

Høyrygg og søtpoteter

- Etter at jeg startet som kjøkkensjef på Smalhans har jeg brukt mye høyrygg. Det er helt perfekt å koke gryteretter av. En av favorittene mine i høst er en indiskinspirert gryte med høyrygg og søtpoteter i terninger, og masse deilig krydder som ingefær, kardemomme, allehånde og kanel, sier Karla Siverts.

Les også: Tre varmende høstgryter fra Karla Siverts

Hun foretrekker også høyrygg når hun skal lage de gode burgerne som Smalhans er kjent for.

- Vi kverner kjøttet selv, og da bruker vi høyrygg. Det gir best smak til burgerne, sier Karla Siverts.