SKREDSEKK: ABS-systemer er nøye utprøvd over mange år, men er dyrt og kan ikke etterfylles med gass. Foto: Produsenten
SKREDSEKK: ABS-systemer er nøye utprøvd over mange år, men er dyrt og kan ikke etterfylles med gass. Foto: ProdusentenVis mer

Sekkene som redder liv

Når skredet går, kan dette være forskjellen på liv og død.

Egentlig er det veldig enkelt: Den beste måten å overleve et skred på, er å unngå å bli tatt. Din skredkunnskap er derfor den viktigste utrustningen.

Blir du tatt av skred, kan du ikke gjøre mye for å styre hva som skjer, det er en kamp om livet der sekunder avgjør utfallet.

En skredsekk med airbag vil øke muligheten vesentlig for å overleve. I tillegg bør du ha en skikkelig skredsøker, søkestang og en snøspade som virkelig duger.

Sammen med ekspert Mårten Johansson ved Åre Lavincenter har vi sett nærmere på de mest solgte skredsekkene og vurdert de ulike systemene.

Se de ulike skredsekkene nederst i saken.

Skredsekken redder liv Skredsekkenes funksjon hviler på samme prinsipper som når du rister en pose müsli; de største bitene med minst tetthet havner lengst opp i blandingen.

Det samme skjer om du utløser airbagen i sekken. Den gjør deg mye større i forhold til vekten din, og holder deg i de aller fleste tilfeller på overflaten i stedet for at du presses ned under flere tonn med snø, der sjansen for å overleve reduseres drastisk.

SKREDSEKK: BCA Float 18 kan etterfylles, men pass på at du kobler den rett, ellers vil den ikke løse seg ut. Foto: Produsenten
SKREDSEKK: BCA Float 18 kan etterfylles, men pass på at du kobler den rett, ellers vil den ikke løse seg ut. Foto: Produsenten Vis mer

97 prosent av alle skredoffer med airbagsekk overlever og blir funnet på overflaten av snøen, ifølge skredsekkleverandøren ABS. Til sammenligning overlever 67 prosent uten skredsekk. Tallene tyder på at systemet virkelig fungerer.

Aldri sikker med skredsekk En skredsekk beskytter deg derimot ikke fra å slå bort i trær eller steiner, eller å bli dratt utfor klipper. Dessuten er de temmelig dyre.

Du kan aldri være helt sikker i et skredutsatt område, selv med den nyeste utrustningen på ryggen. Det er likevel ingen tvil om at sjansen for å overleve forbedres vesentlig med en skredsekk.

Vitnesbyrd Snowboardproff Xavier de la Rue har opplevd skrekken:

- Jeg ble tatt av et gigantisk snøskred i Wallis i Sveits i 2008 som trakk meg to kilometer. Det var bare ren flaks at jeg slapp levende fra det, og en del av flaksen var at jeg hadde en skredsekk som jeg utløste, og som holdt meg flytende.

- Jeg har alltid skredsekk når jeg ferdes i bratt terreng. Det betyr ikke at jeg tar mer risiko når det gjelder beslutninger i fjellet, men hvis noe går galt, vil jeg være så godt rustet som mulig.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Sjekk videoen under enkeltomtalene.

 

ABS Vario 15 Velutviklet og fleksibel skredsekk. Produsent: ABS Pris: 9000 BCA Float 18 Prisgustig skredsekk som kan etterfylles. Pris: 6000 Snowpulse Prorider 15 Skredsekk til heisbasert frikjøring og korte turer. Pris: 7700 Mammut Ride R.A.S. 22 Fleksibel skredsekk som kan tilpasses ditt behov. Pris: 5500