REDIGER: Gode fotoapper gjør nettbrettet til en morsom og tilgjengelig plattform for fotoredigering. Illustrasjonsfoto: HjemmePC
REDIGER: Gode fotoapper gjør nettbrettet til en morsom og tilgjengelig plattform for fotoredigering. Illustrasjonsfoto: HjemmePCVis mer

Seks apper som fikser bildene dine

Veldig nyttige for deg som har nettbrett.

Fotoredigering er mer enn å legge artige filter à la Instagram på bildene. Fotoredigering på nettbrett kan handle om filter, men også om alt fra å gjøre enkle operasjoner på et bilde du skal poste på Facebook - som å fjerne røde øyne - til å lage flotte kunstverk av et bra motiv. Trenger du tips til hvordan du tar bedre bilder, finner du mange gode tips i vår fotoguide.

Det fine med å redigere bilder på et nettbrett er at du kan gjøre det i sofaen, på bussen eller på toalettet, for den saks skyld.

Skal man begå profesjonell fotoredigering med nøyaktig fjerning av uønskede elementer, gjøre bakgrunnen uskarp, redigere hud og hudtoner, er det PC-en og Photoshop som gjelder for mange.

Men til de litt enklere operasjonene og produksjon av «kunstverk» finnes det mange gode alternativer til nettbrett, som Ipad og Ipad mini eller de mange Android-nettbrettene som er i salg, som Samsung Galaxy Note 10,1 eller Archos 101 XS.

PÅKREVD: Har du nettbrett, er Adobe Photoshop Touch en av appene du bør seriøst vurdere å bruke noen kroner på.
PÅKREVD: Har du nettbrett, er Adobe Photoshop Touch en av appene du bør seriøst vurdere å bruke noen kroner på. Vis mer

Her HjemmePC-redaksjonens favorittapper til nettbrett - Android og iOS (iPad).

Adobe Photoshop Touch Som på PC og Mac har Adobe tatt en viktig posisjon på nettbrett. Adobe Photoshop Touch er trolig den beste redigeringsprogramvaren på nettbrett.

Programmet har en begrensning på hvor store bilder du kan jobbe med (2048 x 2048 piksler). Her kan du også jobbe med lag (layers) slik du er vant til på PC/Mac og du beholder lagene og innstillingene om du tar bildet med deg inn på din PC/Mac. Appen har et drøyt dusin opplæringsmoduler du kan benytte deg av. Disse er fine for å lære hva de ulike funksjonene og menyene gjør. Selv om man har jobbet litt med Photoshop, finnes det noen nye symboler og valg i appen. Photoshop Touch er nå også tilgjengelig for iPhone og Android-mobiler.

Android: 70 kroner Ipad: 70 kroner Produsent: Adobe Photo Mate Professional Er du litt mer enn vanlig opptatt av fotografering, tar du gjerne bilder i råformatet RAW. Dette er ukomprimerte filer som inneholder all informasjonen kameraet ditt klarer å fange.

Normalt er det speilreflekskamera og de litt mer avanserte hybridkameraene/kompaktkameraene som har mulighet til å ta bilder i RAW-formatet og ikke bare det mer vanlige JPG.

Ulempen med RAW-filer er at de må «framkalles». Til det kreves det normalt en PC, men appen Photo Mate kan hjelpe deg. Med framkalling mener vi bildejusteringer som korrigering av hvitbalansen, eksponering, kontraster og andre muligheter du har med RAW-formatet.

RÅ: Photo Mate er en av få apper som fikser RAW-bildene dine på en god måte på et nettbrett. Anbefales for alle med Android.
RÅ: Photo Mate er en av få apper som fikser RAW-bildene dine på en god måte på et nettbrett. Anbefales for alle med Android. Vis mer

Et bilde som i JPG-format ville vært ubrukelig, kan reddes om du hadde hatt det i RAW-format (mange speilrefleks kan ta bilder i både RAW og JPG samtidig).

Appen kan også lagre det ferdige resultatet som JPG, slik at det blir lettere å vise fram bildet seinere - og dele det via sosiale medier. Men Photo Mate kan også håndtere flere bilder i en batch-operasjon. Har du en mappe med RAW-filer, kan du sette appen til å lagre dem som JPG.

Appen fungerer også som en enkel filhåndterer, og du kan bruke den for å vise fram bildene dine som et lysbildeshow. Appen støtter også nettverksharddisker. For proffe og semiproffe fotoentusiaster er dette absolutt en nyttig app å ha i fotoverktøykassa på nettbrettet. Finnes dessverre baren for Android.

Android: 48 kroner Ipad: Ikke tilgjengelig Produsent: TS Systems Iphoto Har du Ipad, er Apples egen Iphoto et svært godt alternativ om du ikke liker Adobe Photoshop Touch.

Iphoto fungerer bra til svært mange redigeringsoppgaver, og programmet støtter på enkelte enheter ganske store bildefiler (opp til 36,5 mp).

BARE IOS: iPhoto er veldig bra, men bare forbeholdt iPad og iOS.
BARE IOS: iPhoto er veldig bra, men bare forbeholdt iPad og iOS. Vis mer

Programmet har en rekke smarte funksjoner, som enkelt å lage himmelen blåere, gresset grønnere eller å gjøre et undereksponert ansikt lysere.

Android: Ikke tilgjengelig iOS: 35 kroner Produsent: Apple
Kamera Zoom FX Strengt tatt er dette en fotoapp, men du kan også bruke den for å redigere bilder du alt har tatt.

Primært snakker vi her om en app stappet med effekter. I tillegg til flust av Instagram lignende effekter og filtre, kan du her også til en viss grad redigere bildene, legge på filter, farger, rammer og så videre.

Appen har også flust av muligheter for deling - alt fra Facebook til andre apper, e-post eller om du vil bruke bildet som bakgrunnsbilde på nettbrettet.

Android: 9 kroner (salgspris) Ipad: Ikke tilgjengelig Produsent: Androidslide PicsArt Dette er en app primært for å legge effekter på bildene. Designet på appen ser nesten litt inspirert av Windows 8 og menyene ligger som store fliser på appens åpningsbilde.

Appen har mange effekter, filtre, rammer, fotokollasjer og mye mer du kan bruke for å lage morsomme bilder.

Android: Gratis Ipad: Gratis Utvikler: Socialin Inc. Photo Fixer Hvem har ikke tatt et bilde der et lite element ødelegger hele komposisjonen.

FOTO: Kamera Zoom FX er strengt tatt en fotoapp, men byr også på en del filter og redigeringsmuligheter.
FOTO: Kamera Zoom FX er strengt tatt en fotoapp, men byr også på en del filter og redigeringsmuligheter. Vis mer

Kanskje har du tatt et bilde av venner og kjente i solhellinga, men et skjemmende papirrusk ødelegger idyllen.

Eller som i vårt eksempel: Stillheten og roen ødelegges av en bobil som snek seg inn på bildet.

Photo Fixer er primært for å fjerne ting og elementer i bildet. Appen fungerer bra når bakgrunnen er enhetlig, men ikke fullt så bra på urolige bakgrunner.

Helt grei app som fungerer veldig bra på enkelte motiver - og er en rask måte å fjerne uønskede objekter fra et bilde.

Android: Ikke tilgjengelig Ipad: 14 kroner
Les også:
Test: Overvåkningskameraet som ser i mørket
Test: Lekker ultrabook med berøringsskjerm
Test: Slik er Microsoft Surface
Test: Imponerende toppmodell fra Philips

EFFEKTER: Picsart er mest til moro, som fotokollasjer, invitasjoner, morsomme kort og så videre.
EFFEKTER: Picsart er mest til moro, som fotokollasjer, invitasjoner, morsomme kort og så videre. Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FJERNER: Bobilen skjemmer inntrykket av en øde villmark, og vi fjerner den med Photo Fixer. Legg imidlertid merke til at den erstatter bobilen med mer grus og ikke vann, så appen er ikke helt perfekt. Foto: Hallvard Lunde
FJERNER: Bobilen skjemmer inntrykket av en øde villmark, og vi fjerner den med Photo Fixer. Legg imidlertid merke til at den erstatter bobilen med mer grus og ikke vann, så appen er ikke helt perfekt. Foto: Hallvard Lunde Vis mer