Seks årsaker til at det gjør vondt i tennene

Og her er løsningen på problemene.

VONDT: Nesten ingenting er så smertefullt som å ha vondt i tennene. Men heldigvis finnes det løsninger på tannproblemene.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VONDT: Nesten ingenting er så smertefullt som å ha vondt i tennene. Men heldigvis finnes det løsninger på tannproblemene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nesten ingenting er så smertefullt som å ha vondt i tennene. Ømme tenner, bankende tannverk eller ising - smertene kan gå fra litt ubehagelige til altoppslukende.

Årsakene til smertene kan være mange. Vi har snakket med Dag Ørstavik, professor dr. odont ved Avdeling for endodonti, Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo, om seks ulike årsaker til smerter i tennene, og - kanskje det viktigste - løsningen på problemene.

Problem 1: Karies Karies er en bakteriesykdom i tennene, også kalt hull i tennene og tannråte. Hull i tennene kan føles svært smertefullt for noen.

Noen tenner er veldig følsomme om det er hull i dem, men her er det store individuelle forskjeller både på tenner og tanneiere. En årsak til smertene er at det ved karies er kortere vei for kulde, varme, søtt og surt å nå inn til nervene under tanna.

Løsning: Før det blir hull, oppstår det forandringer i emaljen som kan reverseres ved bruk av fluortannpasta eller fluortilskudd. Du kan dermed unngå hull i tennene med godt tannstell.

Har det derimot først blitt hull, blir det ikke borte av seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer