Seks av ti barn sitter feil vei i bilen

- Livsfarlig, sier trafikk- og hjelpeorganisasjonene. Dette må du vite om du er først på skadestedet.

(Dagbladet): Ifølge en fersk undersøkelse sitter seks av ti barn mellom ett og fire år framovervendt i bilen.

Trafikk- og hjelpeorganisasjonene advarer småbarnsforeldrene før de legger ut på bilferien i sommer.

- Det er nedslående at så mange små barn sitter feil vei. Barn opp til tre år har fem ganger større risiko for å bli drept eller skadd ved en kollisjon hvis de sitter i kjøreretningen i stedet for bakovervendt, sier kommunikasjonsrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

De har gjennomført en landsomfattende telling i samarbeid med If Skadeforsikring. Den viser at 41 prosent av barn mellom ett og fire år sitter bakovervendt i bilen. Ifølge undersøkelsen er treåringene dårligst sikra - 14 prosent av sitter bakovervendt. Halvparten av toåringene sitter bakovervendt mens 76 prosent av ettåringene sitter mot kjøreretningen, ifølge Trygg Trafikk.

- Hodet er en vesentlig del av kroppsvekten de første årene og kan utgjøre nærmere en tredjedel av vekten. Samtidig er muskler og benbygning svakere hos dem enn hos større barn og voksne. Et kraftig rykk forover kan derfor få invalidiserende konsekvenser på den skjøre nakken, sier Henske.

- Ikke ubehagelig Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk anbefaler å ha barna bakovervendt til de er fire år, ikke bare det første året eller til de er ni kilo, slik regelverket er i dag. Liten plass til beina har ingenting å si, mener hun.

- Mange tror at der farlig å ha beina bøyd, men de fleste barn synes ikke det er ubehagelig. Barna leker jo i de mest bøyde posisjoner hele tida. Det er nok heller vi voksne som synes det ser ubehagelig ut. Samtidig er stolene i dag bedre formet og tilpasset å sitte bakovervendt med, sier hun til Dagbladet.

Hun mener hensynet til sikkerhet uansett bør gå foran komfort.

- Dersom barnet sitter i baksetet er det fint å ha et speil de kan se i slik at dere kan ha øyekontakt. Dersom du kjører mye alene med barnet er det ikke noe i veien for å plassere barnesetet i forsetet, men da er det veldig viktig å koble av airbagen, råder Trygg Trafikk.

Husk riktig utstyr! Assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet er enig med Trygg Trafikk.

- Jo lenger barnet sitter bakovervendt jo bedre, sier han.

Samtidig minner han på viktigheten av å huske på sikkerheten når barnet først er plassert i bilen.

- Det er veldig viktig å ikke glemme sikkerhetsutstyret og hvordan man håndterer det. Det er uhyre viktig at setet er montert riktig og at barnet plasseres slik det skal og at selene er strammet til riktig og på de riktige stedene. Det skal svært lite til før et lite barn tar skade i en ulykke, sier Oretorp til Dagbladet.

En ny doktorgradsavhandling ved Karolinska institut i Sverige slår fast at mange skader på barn skjer som resultat av blant annet for dårlige belteløsninger for barn i alderen fire til 12 år. Det mest alvorlige er hodeskader. 

Avhandlingen anbefaler at bilfabrikantene ser på egne belteløsninger bedre tilpasset de yngste borgerne.

Førstemann til skadestedet Dersom ulykken skulle skje kan det være du som kommer først til ulykkesstedet. Da kan det være livsviktig å vite hva man skal gjøre, og noe av det viktigste er å sikre frie luftveier.

Ifølge en undersøkelse, utført av Ipsos MMI for Norsk Luftambulanse, vet ikke 80 prosent av den norske befolkningen hvordan dette skal gjøres.

- Kunnskapen om dette er dessverre for dårlig. Mange blir sittende fastklemt og bevisstløse med hodet framover, og man blir rett og slett kvalt, sier luftambulanselege Thomas Lindner.

Dette må du vite Han mener man med enkle grep kan bidra og redde liv dersom man er førstemann på stedet.

- Løft hodet opp i normal stilling, trekk kjeven fram og lytt etter pust, sier Lindner.

- ENKLE GREP KAN REDDE LIV: Luftambulanselege Thomas Lindner. Foto: Norsk Luftambulanse
- ENKLE GREP KAN REDDE LIV: Luftambulanselege Thomas Lindner. Foto: Norsk Luftambulanse Vis mer

Metoden er den samme for om den skadde er voksen eller barn. Og det er det samme om barnet sitter bakovervendt eller framovervendt.

- Dersom man blir bevisstløs faller hodet framover, også på barn. Når musklene er slappe blokkeres luftveiene og man blir kvalt. Ved å løfte hodet opp i normal stilling og trekke fram kjeven åpnes luftveiene og man kan lytte etter pust, sier luftambulanselegen til Dagbladet.

Dersom personen ikke sitter fastklemt etter ulykken kan han eller hun legges i stabilt sideleie, men også da er det viktig å trekke kjeven fram, poengterer han og minner om stikkordene «sikre, varsle, hjelpe» som huskeregel hvis du er førstemann til en ulykke. (Se faktaboks).

- Flere liv kan reddes hvis folk tør å hjelpe. Det viktigste er å gjøre noe. Dessuten får man gode råd og tips gjennom AMK-sentralen, sier Lindner.

- HUSK RIKTIG UTSTYR: Assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- HUSK RIKTIG UTSTYR: Assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer