Seks av ti nordmenn mener mobbeofre er «annerledes».

Helt feil, fastslår ekspertene.

ANNERLEDES: Folk flest mener at mobbeofre er annerledes. Foto: Colourbox
ANNERLEDES: Folk flest mener at mobbeofre er annerledes. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført på vegne av Dagbladet blant et representativt utvalg kvinner og menn i alderen 18-67 år, svarer 62 prosent at de tror noen barn blir mobbet fordi de skiller seg ut fra andre barn.

Opprørende, mener Kristin Oudmayer, prosjektleder i Unicef og forfatter av bok om mobbeofre.

- Dessverre er dette en forestilling som sitter godt plantet i mange både barn og voksne, sier Oudmayer.

- Ikke bare er det med på å gi dem som utsettes for mobbing et inntrykk av at de mobbes fordi de «fortjener det», og at mobbingen kunne vært unngått dersom de var likere andre og justert seg «bedre» overfor omgivelsene, sier hun.

Oudmayer mener det er også med å påvirke at ikke flere griper inn, og at noen avstår fra å bidra til å skape gode løsninger, slik at alle kan inkluderes i fellesskapet.

- Bare en myte - Det er en myte at de som blir mobbet er provoserende barn som erter og irriterer omgivelsene rundt seg. De finnes, men er ikke i flertall, sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Det er også en myte at ofrene velges ut fordi de er overvektige, kler seg annerledes enn andre, er penere eller mindre pene enn andre.

I prinsippet kan hvem som helst bli mobbeoffer.

- Alt fra skoleflinke, ressursterke elever til barn som har en avvikende holdning kan bli utsatt for mobbing, derfor kan man aldri vite på forhånd hvem som blir plukket ut av mobberne, sier Ulvund.

Vil se frykt hos andre Du kan ikke se på et fotografi av noen at de kommer til å bli mobbet, understreker Erling Roland, forsker ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger.

«Stå sammen - stopp mobbingen»

I forbindelse med årets skolestart setter Dagbladet et særskilt søkelys på mobbing blant barn og unge.

Kampanjen «Stå sammen - stopp mobbingen» er et samarbeid mellom Dagbladet og UNICEF Norge.

Vi legger fram resultater fra vår egen mobbeundersøkelse, i tillegg til at våre eksperter presenterer årsaker og forslag til løsninger for å redusere mobbing.

Facebook/stasammen kan du selv ta ansvar for å forebygge og stanse mobbing.

Har du erfaring med mobbing i skolen? Del din mobbehistorie på www.db.no/stasammen

- Statistisk sett er det ingenting ved barns utseende som har betydning for at de blir plukket ut som mobbeofre. Derfor vil det være både tykke og tynne, rødhårete og mørkhårete, korte og lange barn som mobbes, sier han.

Likevel er det noen felles kjennetegn hos en del av mobbeofrene.

- Barn som lett blir redde, defensive og usikre har betydelig høyere risiko for å bli utsatt for mobbing, så brutalt er det, sier Roland.

I Dagbladets undersøkelse sier sju av ti (71 prosent) at noen barn plukkes ut som mobbeofre fordi mobberne vil hevde seg. Nesten én av tre (27 prosent) mener at mobberen er sosialt uintelligent.

- Den folkelige forklaringen er at mobberne må ha et lavt selvbilde for å gjøre slikt mot andre, og derfor ønsker å hevde seg. Sannheten er at mobberne har en sterk trang til å ha makt over og se frykt hos andre, sier Roland.

- Mobberne er også ofte mer sosialt intelligente enn andre, og føler en trang for å drive med intrigespill. Hvem de plukker ut som ofre er gjerne helt tilfeldig, sier han.

Ser seg selv som dumme Mobbeforsker Dan Olweus ved Universitetet i Bergen skiller mellom det passive eller underdanige mobbeofferet og det (mindre vanlige) provoserende mobbeofferet.

- De passive eller underdanige mobbeofrene er mer engstelige og usikre enn elever flest, De er ofte forsiktige, følsomme og stillfarende, sier Olweus.

- Når de blir angrepet av andre elever kan de reagere med gråt og tilbaketrekning. De har en negativ vurdering av seg selv og sin situasjon, er ofte skamfulle og ser på seg selv som dumme, mislykkede og lite attraktive, sier han.

Besøk oss på Facebook

Mobbeofrene føler seg ofte ensomme og forlatte på skolen og kan være uten en eneste venn i klassen.

- De er vanligvis ikke aggressive eller ertende i sin væremåte, og man kan ikke forklare mobbingen med at de selv aktivt provoserer sine omgivelser, sier Olweus.

De provoserende mobbeofrene utgjør bare ca. 10-20 prosent av ofrene.

- De er ofte ukonsentrerte og generelt urolige, og det oppstår lett irritasjon og spenning rundt dem. Deres eget oppfarende temperament bidrar til at de kommer i konflikt med andre elever, sier forskeren.

Diskuter: Diskuter på Facebooksiden - Stå sammen.

Seks av ti nordmenn mener mobbeofre er «annerledes». Hvorfor tror du noen blir mobbet?

Dette er mobbeofrene:

De som blir mobbet har noen felles kjennetegn. 

• Ingen spesielle ytre kjennetegn

• Gutter litt under gjennomsnitt i fysisk styrke

• Under gjennomsnitt i skoleprestasjoner

• Mer engstelige og deprimerte

• Lavere selvbilde

• Ofte ensomme og lite populære

• Ikke særlig avvikende hjemmeforhold

• ressurssterke elever kan også bli mobbet

Kilde: Erling Roland, Universitetet i Stavanger

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer