IKKE BARE BRA: Seks av disse ti støvlettene gir våte barneføtter i vinterkulden. Foto: Testfakta
IKKE BARE BRA: Seks av disse ti støvlettene gir våte barneføtter i vinterkulden. Foto: TestfaktaVis mer

Seks av ti vinterstøvler er ikke vanntette

Vi har labtestet vinterstøvler til barn.

Foreldre & Barn har testet ti av sesongens nye vinterstøvler til barn. Resultatet er nedslående: Seks av ti trekker inn vann, og gjør rett og slett barna våte på beina.

Vi har i tillegg testet hvor godt støvlene puster, og hvor gode de er til å holde på varmen.

Holder ikke vann Ecco, Viking, Kamik og Skopunkten er de eneste støvlene som er vanntette. Disse klarte testen på minimum 200 000 skritt i simulert gange, før de begynte å trekke inn vann.

Støvlene fra Ecco og Viking har Gore-Tex-membran, Kamik har Outdry og Skopunkten har GT-tex. Dette er membraner som ligger mellom yttermaterialet og fôret, og som skal hjelpe fuktighet fra foten å slippe ut, samtidig som vann fra utsiden ikke slipper inn.

Seks av vinterstøvlene klarte ikke vanntetthetstesten: Eurosko, Superfit, Coop, Din Sko, Økonomisko og Pax.

Desidert våtest Støvelen fra Superfit har i vår test desidert dårligst vanntetthet. En av støvlene i paret trakk inn vann allerede etter 968 skritt. Superfit var en av testvinnerne i fjorårets test og har Gore-Tex-membran. Årets dårlige resultat er derfor overraskende.

- Her har det gått hull i membranen på den ene støvelen. Dette er ikke en konstruksjonsfeil i selve produksjonen. At støvelen er blitt godkjent, skyldes en menneskelig feil, sier markedsansvarlig for Gore i Sverige, Tore Strömfors.

- Vi gjorde en etterkontroll av støvelen, og der oppdaget vi hullet i membranen.

Ingen særbehandling Testen av vanntetthet og pusteevne ble i år som i fjor utført på Global Footwear Labs i Tyskland. Testsenteret drives av amerikanske Gore, som også produserer Gore-Tex. Det dårlige utfallet med Superfit-støvelen viser at samtlige støvler blir behandlet likt, uansett hvilken type membran de inneholder.

Laboratoriet tester hvert år 20 000 par sko, og et stort antall av disse testene blir utført på oppdrag av ulike magasiner og konsumentorganisasjoner. Testene er en fullstendig automatisert prosess.

- Det er viktig at forbrukerne spør om hvilke garantier produsentene av de ulike støvlene gir, sier Tore Strömfors.

- En støvel med Gore-Tex-membran markedsføres som vanntett, men oppdager en kunde at skoene faktisk lekker inn vann, har de rett til å få pengene tilbake eller mulighet til å bytte i andre modeller.

Stor forbedring Foreldre & Barn har testet vinterstøvler i en årrekke, og dårlig vanntetthet er et tilbakevendende problem.

En positiv overraskelse i årets test er støvelen Lejon fra Skopunkten. Disse kom desidert dårligst ut i fjorårets test, da de ble våte allerede etter 100 skritt i simulert gange. I år er disse støvlene blant de fire med best vanntetthet. Skopunkten får samme høye resultat på vanntetthet som Ecco, testens vinner.

Varierende pusteevne Hvis støvlene ikke puster, kan barna bli våte og kalde på beina - selv om skoene i utgangspunktet er vanntette. Hvor godt skoene puster og slipper ut fukt fra innsiden, er derfor vel så viktig som skoenes evne til å holde vannet ute.

Testen avslører store forskjeller i pusteevne. Desidert best pusteevne har testvinneren Ecco og Viking. Dårligst pusteevne har vinterstøvlene fra Skopunkten, Din Sko, Økonomisko og Pax.

De fleste støvlene i testen holder relativt godt på varmen. Best varmeisolerende evne hadde Superfit, tett fulgt av Eurosko og Kamik.

Dyr, men god Testvinneren Ecco Snowrush er alt i alt en god støvel. Den får høyeste poengsum både på vanntetthet og pusteevne, og har dessuten god varmeisolerende evne. Det eneste skåret i gleden er at disse støvlene koster 600 kroner mer enn testens fjerdeplass, Skopunkten.

Støvlene fra Skopunkten er vanntette og har god varmeisolerende evne. Dessverre er pusteevnen så dårlig at barna fort kan bli klamme på føttene, og dermed også kalde.

Les også:
14 vinterdresser for barn (2011)
Så lite kulde tåler ungene
Sover ute i minus 20
Dette regntøyet er best i test (2011)

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

BEST I TEST: Ecco Topp vanntetthet og pusteevne - og veldig bra varmeisolasjon. Prisen er deretter.

Pris: 849 kroner. Viking Topp vanntetthet og pusteevne.

Pris: 899 kroner. Kamik Topp vanntetthet og varmeisolering, grei pusteevne.

Pris: 799 kroner. BILLIG: Skopunkten Topp vanntetthet, varmeisolasjon og pris, men elendig pusteevne.

Pris: 299 kroner. Eurosko Veldig bra varmeisolering, men dårlig vanntetthet og pusteevne, ikke minst i forhold til prisen.

Pris: 799 kroner. Superfit Lekker vann som en sil, men veldig bra pusteevne og varmeisolering.

Pris: 779 kroner. Coop Dårlig vanntetthet, brukbar pusteevne, ganske bra varmeisolering.

Pris: 299 kroner. Din Sko God varmeisolering, dårlig vanntetthet, elendig pusteevne.

Pris: 599 kroner. Økonomisko Ganske bra varmeisolering, dårlig vanntetthet, elendig pusteevne.

Pris: 399 kroner. Pax Bra varmeisolering, dårlig vanntetthet, elendig pusteevne.

Pris: 699 kroner.