DIPP: Den beste dippen lager du selv. Foto: Colourbox
DIPP: Den beste dippen lager du selv. Foto: ColourboxVis mer

Seks gode dipper du må ha til festen

Dette lager du selv til helgen.

|||

Ingen kos uten skikkelig dipp. Chips eller nachos fortjener noe godt å dyppes i, men vokt deg for «dobbeltdipping». Dippen kan nemlig bli en bakteriebombe.

De fleste av oss kjøper en pose med pulverdipp og blander dette sammen med rømme.

Men det er hundre ganger bedre å lage dippen selv!


Du trenger ikke nødvendigvis bare bruke dippen til chips. Prøv dem sammen med oppkuttede grønnsaker.

Kjempegodt!

Her er seks gode oppskrifter til helgens utskeielser.

Noen av oppskriftene kan du også bruke som tilbehør til middagsretter.



Auberginedip - baba ganoush

Ingredienser:

2 stk aubergine à 250-300 gram
0,5 dl tehina (ferdig saus av ristede sesamfrø)
3 ss friskpresset sitronsaft
2 fedd hvitløk, presset (eller mer)
1 ss olivenolje
salt og pepper
2 ss frisk persille, hakket


1. Grill auberginene i ovnen til de er myke, og det er lett å løsne skinnet.

2. Trekk skinnet av auberginene under rennende kaldt vann.

3. Mos auberginene i en mikser, eller mos dem med en gaffel.

4. Bland auberginemosen med tehina, hvitløk, sitronsaft, olivenolje og krydder.

Server avkjølt på tallerken, dekorert med cayennepepper eller paprikapulver, sorte oliven, og finklippet persille eller mynte. Pitabrød brukes til å dippe med.

Pepperrotkrem

2 dl kremfløte
2 dl lettrømme
0,5 stk sitron
1 ts sukker
2 ss frisk pepperrot


Pisk krem av fløten og bland inn rømmen. Smak til med saften av presset sitron, sukker og revet pepperrot.
Vær forsiktig med pepperroten, smaken blir sterkere når kremen har stått en stund.
Revet pepperrot kan eventuelt kjøpes på tube.


Guacamole à la Moi

2 stk moden avokado
1 liten rødløk
1 fedd hvitløk
1 ts hakket chili
1 stk plommetomat
2 ss rømme
1 stk lime, saften av den
1 ss hakket frisk koriander
salt
nykvernet pepper


Avokadoene grovhakkes. Ha i en bolle og mos bitene. Bland inn finhakket hvitløk, chili, tomat og rødløk. Tilsett rømme, limesaft og finhakket persille. Røres godt. Smak til med salt og pepper. Server umiddelbart.


Tzatziki

3 dl yoghurt naturell
1 stk slangeagurk
0,5 ts salt
3 fedd hvitløk
0,5 ts nykvernet pepper


Slå yoghurten i et kaffefilter og la den renne av i ca. 1 time. Yoghurten skal ha en ganske tykk konsistens.
Riv slangeagurken på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter, og press ut vannet.
Bland dette sammen med finhakket hvitløk. Smak til med nykvernet pepper.


Aioli

4 fedd hvitløk
2 stk eggeplomme
0,25 ts salt
pepper
1 ss sitronsaft
2 dl olivenolje


Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.
Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones». Smak evt til med litt mer salt og pepper.
Tips:
Majones kan ev smakes til med finhakket hvitløk og litt olje.
Aioli smaker godt til fiskesupper og retter av fisk og grønnsaker.


Hummus

3 dl kikerter(tørkede)
0,5 ts natron
2 ss friskpresset sitronsaft
2 fedd presset hvitløk
1,5 dl tehina
1 dl vann
salt
pepper
3 ss olivenolje
1 ss finhakket persille
15 stk svarte eller grønne oliven
10 stk kokte hele kikerter (kan utelates)
1 ss paprikapulver


Bløtlegg kikertene natten over i rikelig med vann tilsatt natron.

Skyll kikertene og kok dem i nytt vann i et rommelig kokekar i 1-2 timer. Koketiden er avhengig av kvaliteten. Kikertene skal kjennes myke.

Hell av kokevannet, og skyll ertene under rennende kaldt vann. Mal dem, gjerne 2 ganger, til de får en myk og jevn konsistens. Med foodprocessor går det raskere.
Tilsett sitronsaft, presset hvitløk, tehina og vann. Bland det hele godt. Spe på med mer vann om det ønskes en tynnere konsistens. Smak til med salt og pepper.

Bre hoummous salaten utover en tallerken med gaffel. La det være et tomrom i midten på størrelse med en femkrone. Der heller du noen noen dråper olivenolje og legger eventuelt de hele kikertene.

Pynt med oliven og finhakket persille. Strø forsiktig paprikapulver over salaten.



Les også:

Lag super-duper dessert av sjokolade og vann

Disse italienerne er best

Fem fantastiske ostekaker


Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

EKTE MEKSIKANSK: Guacamole med tomater og koriander.  Foto: istockphoto
EKTE MEKSIKANSK: Guacamole med tomater og koriander. Foto: istockphoto Vis mer