Seks gode viner til lam i verdensklasse

Ukas beste kjøp får du for en hundrelapp.

SEKSER FRA TOSCANA: Trerose Rosso di Montepulciano, Angellini 2010 scorer 83 poeng og koster 99,90. Dette er et meget godt kjøp, sier vineksperten.
SEKSER FRA TOSCANA: Trerose Rosso di Montepulciano, Angellini 2010 scorer 83 poeng og koster 99,90. Dette er et meget godt kjøp, sier vineksperten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

LAMMECARRE: Til lammeretter kan det passe med vinvarianter som sangiovese, nebbiolo, aglianico eller cabernet sauvignon. Foto: METTE MØLLER
LAMMECARRE: Til lammeretter kan det passe med vinvarianter som sangiovese, nebbiolo, aglianico eller cabernet sauvignon. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Norsk lam er en råvare av absolutt ypperste kvalitet.

Fra de mer rustikke delene av dyret som bog, lår, skank og kotelett til de finere stykkene av carré og filet.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie, som er utdannet servitør og sommelier, har også en EM-tittel i restaurantfag. Han har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie, som er utdannet servitør og sommelier, har også en EM-tittel i restaurantfag. Han har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Bruksområdet er stort og spenner fra rustikke retter som fårikål og gryteretter til den elegante carréen, hvor kjøttet mellom ribbeina er trimmet vekk for å gi en flott estetisk presentasjon.

Slik velger du lammevin Lammet har et par karakteristiske trekk som er felles for de fleste stykningsdelene.

Smaksrikt, saftig (så lenge du ikke tørrsteker det!) og ofte mye fett er beskrivende for et norsk lam av god kvalitet.

REMELLURI RESERVA 2007: Moderne riojavin som passer godt til lammefilet med hvitløksjy.
REMELLURI RESERVA 2007: Moderne riojavin som passer godt til lammefilet med hvitløksjy. Vis mer

Ved valg av vin til lam ser vi etter visse egenskaper i vinen som kommer godt med. Den bør ha middels til god fylde, saftige tanniner og ikke minst godt med syre. Syren er her den viktigste faktoren med hovedoppgave å renske opp for fettet i lammekjøttet.

Viner med for rik karakter vil ofte overkjøre den delikate lammesmaken, og for lette viner vil falle igjennom og bli for puslete. Her trengs det akkurat passe mengde av alt, godt balansert i én vin.

Noen druetyper passer ekstra godt Visse druetyper har bedre naturgitte forutsetninger for å lage vin av denne typen enn andre.

HELLSTRØM BON VIN ROUGE 2010: Prøv den til lammelår med rotmos og kryddersjy.
HELLSTRØM BON VIN ROUGE 2010: Prøv den til lammelår med rotmos og kryddersjy. Vis mer

Varianter som sangiovese, nebbiolo, aglianico, cabernet sauvignon og til en viss grad tempranillo har alle i mer eller mindre grad egenskapene som kreves av en lammevin.

Selvfølgelig finnes også andre varianter som vil passe fint, men ukas utvalgte er i riktige varianter ofte en innertier med en god lammerett.

Fra middelhavsområdet Druenes opprinnelsessted er også ganske nært knyttet, ettersom de alle befinner seg i middelhavsområdet med henholdsvis Italia for de tre førstnevnte sammen med Frankrike og Spania.

CH. DU SEUIL 2006: Rustikk rødvin fra Graves i Bordeaux. God til lammecarré med rødvinssaus.
CH. DU SEUIL 2006: Rustikk rødvin fra Graves i Bordeaux. God til lammecarré med rødvinssaus. Vis mer

Oversjøiske viner har en tendens til å få en søtere frukttone og en mindre markant syrlighet, og er derfor ofte ikke like godt egnet som den tidligere nevnte trioen.

Av ukas utvalgte viner finner dere gode varianter av disse i forskjellig stil, som alle har til felles at de gjør denne fantastiske norske råvaren enda bedre.

Ukas test • RØDVIN
Remelluri Reserva 2007
Pris: kr 209,90 Varenr.: 9687301 Poeng: 84
Moderne riojavin uten det overdrevne fatpreget. Avdempet duft av vanilje, mokka og krydder. Bløte tanniner, god fylde og fin syre på smak. Drikk til lammefilet med hvitløksjy.

FONTERUTOLI CHIANTI CLASSICO 2009: Nydelig - og passer til det meste av lam.
FONTERUTOLI CHIANTI CLASSICO 2009: Nydelig - og passer til det meste av lam. Vis mer

Hellstrøm Bon vin rouge 2010
Pris: kr 149,90 Varenr.: 9377001 Poeng: 82
Duft av mørke bær, anis og krydder. Rustikk stil med markerte tanniner, mørk bærfrukt og god syre. Drikk sammen med lammelår med rotmos og kryddersjy.

Trerose Rosso di Montepulciano, Angellini 2010
Pris: kr 99,90 Varenr.: 4198001 Poeng: 83
Flott sangiovese-dominert vin fra Montepulciano i Toscana. Lett rød bærfrukt og lær på duft. Saftig fruktdreven stil med frisk syre og markerte tanniner. Meget godt kjøp.

NIEPOORT VERTENTE 2008: Kraftfull rødvin fra Dourodalen i Portugal. God til lammebog.
NIEPOORT VERTENTE 2008: Kraftfull rødvin fra Dourodalen i Portugal. God til lammebog. Vis mer

Ch. Du Seuil 2006
Pris: kr 199,90 Varenr.: 9180301 Poeng: 82
Rustikk rødvin fra Graves i Bordeaux. Dufter solbær, sedertre og lær. Saftige tanniner og utviklet moden stil. Drikk med lammecarré med rødvinssaus.

Fonterutoli Chianti Classico 2009
Pris: kr 189,90 Varenr.: 4789501 Poeng: 86
Nydelig Chianti Classico. Kirsebær, vanilje og plomme på duft. Fin fylde, saftige tanniner og flott frukt med fint integrert fatpreg i ettersmaken. Passer til det meste av lam.

Om testen

Poengene er rent kvalitative og uavhengig av pris. «Value for money» er tatt hensyn til i terningkastene.
Alle viner har en utgangsverdi på 50 poeng.

Slik tolkes poengene

50 - 59:
En uakseptabel vin. Dømt nord og ned.
60 - 69: En under gjennomsnittlig vin med merkbare mangler.
70 - 79: En middels vin på alle måter. Uten særpreg.
80 - 89: God til meget god vin. Uten merkbare feil eller mangler.
90 - 95: En fremragende vin av eksepsjonell kompleksitet og karakter.
96 - 100: Ekstraordinær vin med alt som forventes av en klassisk vin i sitt slag.
Kilde: erobertparker.com

Niepoort Vertente 2008
Pris: kr 149,90 Varenr.: 9118401 Poeng: 84
Rik og kraftfull rødvin fra Douro-dalen i Portugal. Mørke bær og fat på duft. Rik, fyldig stil med god syre. Portugal har definitivt mer enn portvin. Drikk med lammebog.

ENDELIG FREDAG!

Denne artikkelen er fra Dagbladet Endelig Fredag.

Vi ønsker deg ei god helg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer