Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Seks gode vintips til høstmat med sopp

Se anbefalingene fra Dagbladets nye vinanmelder.

SOPPTID: Høsten er tida da soppinteresserte tråler skogbunnen for å finne sine favorittsopper. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
SOPPTID: Høsten er tida da soppinteresserte tråler skogbunnen for å finne sine favorittsopper. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet): I Norge har vi et stort utvalg av gode matsopper tilgjengelig - helt gratis - om vi bare gidder å ta oss en tur i skogen for å plukke.

SOPPRISOTTO: Her kan du prøve tørre Hetszölö Tokaji szárás szamorodny 2006 fra Ungarn, det er en vin for deg som liker ting med særpreg. Foto: METTE MØLLER
SOPPRISOTTO: Her kan du prøve tørre Hetszölö Tokaji szárás szamorodny 2006 fra Ungarn, det er en vin for deg som liker ting med særpreg. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Herlige varianter som kantarell, steinsopp, piggsopp, traktkantarell, sort trompetsopp og fåresopp er alle anvendelige i matlaging.

I tillegg er sjampinjong, morkler, østerssopp og shitake importerte varianter, som er lett å få tak i på butikken.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. 
Han er kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie, som er utdannet servitør og sommelier, har også en EM-tittel i restaurantfag. Han har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie, som er utdannet servitør og sommelier, har også en EM-tittel i restaurantfag. Han har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Bruksområdet for sopp er bredt.

Den kan enten ha hovedrollen som i en risotto, frikassé eller suppe, eller den kan med hell spille annenfiolin som garnityr ved siden av kjøtt eller fisk.

Stiller krav til drikken Sopp er en råvare som kan være fantastisk i følge med vin. Den stiller imidlertid et par krav til drikkefølget.

UNG BURGUNDER:  Jean Fournier Bourgogne Rouge 2010.
UNG BURGUNDER: Jean Fournier Bourgogne Rouge 2010. Vis mer

Smaken på soppen vil variere ut ifra hvilken type det er snakk om, men som hovedregel finner vi ofte en kjøttfull smak med en jordlig tone.

Enkelte varianter vil også ha et klart nøttepreg. En vin med en viss modenhet og utviklet smak vil få en lik aromaprofil som soppen og harmonere godt.

KNUSKTØRR HVITVIN: Tissot Arbois chardonnay 2010 fra Jurafjellene.
KNUSKTØRR HVITVIN: Tissot Arbois chardonnay 2010 fra Jurafjellene. Vis mer

En yngre fruktdreven variant vil ha motsatt karakter og føles stram, uferdig og lite harmonerende.

Moden burgunder er best Nå har det seg sånn at vin modnes ulikt ut ifra hvilket potensial den har, og ikke nødvendigvis trenger være så gammel for å få en moden tone.

Så her er det mulig å finne passende viner som verken er veldig gamle eller koster all verden. Det finnes mange vintyper som kan passe godt til sopp.

TØRR TOKAJI FRA UNGARN: Hetszölö Tokaji szárás szamorodny 2006.
TØRR TOKAJI FRA UNGARN: Hetszölö Tokaji szárás szamorodny 2006. Vis mer

Modne hvite og røde burgundere får ofte en jordlig karakter med aroma og smak av både nøtter og sopp, og er kanskje det mest optimale valget generelt sett.

Viner fra Piemonte i Italia laget på nebbiolodruer utvikler seg i samme retning og kan være vel så gode.

HVITVIN FRA RIOJA: Viña Tondonia reserva 1996 - en innertier med en kalv- og kantarell-sandwich.
HVITVIN FRA RIOJA: Viña Tondonia reserva 1996 - en innertier med en kalv- og kantarell-sandwich. Vis mer

Champagne får med alderen en kompleks moden karakter av sopp, som passer utmerket til litt mildere typer.

Avhenger av soppretten Hvilke av disse vintypene som passer best, avhenger selvfølgelig av hvilken type sopp det er snakk om og i hvilken form den kommer på tallerkenen.

I tillegg vil enkelte varianter av disse passe mer eller mindre godt ut i fra kvalitet, årgang og produsent.

ÅRGANGSCHAMPAGNE: Pol Roger 2002, Brut er verdt prisen.
ÅRGANGSCHAMPAGNE: Pol Roger 2002, Brut er verdt prisen. Vis mer

Generelt sett er dette vintyper som fungerer kjempebra med et bredt spekter av utvalget vi har her til lands.

ta deg en tur i skogen og fyll opp kurven.

Ukas test Jean Fournier Bourgogne Rouge 2010
Kr 199,90 (9631301) Poeng: 83 Saftig ung burgunder som med et års tid i kjelleren vil få mer utviklede aromaer. Drikk sammen med dampet breiflabb med ristet champignon og rødvinsjy.

Tissot Arbois chardonnay 2010
Kr 189,90 (4529401) Poeng: 86 Knusktørr hvitvin fra Jurafjellene med aroma av smør, hasselnøtter og fat med jordlig preg. Perfekt med grillet kveite med steinsoppkrem og beurre blanc.

Hetszölö Tokaji szárás szamorodny 2006
Kr 119,90 0,5l (9626002) Poeng: 87 Tørr Tokaji fra Ungarn. For deg som liker ting med særpreg, er dette noe av det artigste på markedet. Aroma og smak av karamell og nøtter med innslag av sopp og treverk. Prøv med assortert sopprisotto.

Viña Tondonia reserva 1996
Kr 264,90 (8059101) Poeng: 88 Hvitvin fra Rioja i Spania. Herlig konsentrert og kompleks smak med jordlige toner med sopp og nøtter. En innertier med en kalv- og kantarell-sandwich.

Pol Roger 2002, Brut
Kr 399,- (256101) Poeng: 89 Rik moden årgangschampagne med hovedvekt av pinot noir-druer. Flott konsentrasjon og lengde og utviklede komplekse aromaer. Drikk med en mild soppsuppe. Verdt prisen.

Roagna Langhe Rosso 2005
Kr 226,90 (5112801) Poeng: 85 Utviklet moden nebbiolo fra Langhe i Piemonte. Slank i stilen og med god syrlighet og fint avrundede tanniner. Noe dyr, men god kvalitet. Drikk med entrecote med morkelsaus.

MODEN NEBBIOLO:  Roagna Langhe Rosso 2005 fra Piemonte.
MODEN NEBBIOLO: Roagna Langhe Rosso 2005 fra Piemonte. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media