Seks grep som kutter kreftrisikoen

Ett av tre krefttilfeller skyldes livsstilen - se hva du må passe på.

FOREBYGGE: Det finnes ingen garanti for å unngå kreft, men du kan gjøre mye for å redusere risikoen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FOREBYGGE: Det finnes ingen garanti for å unngå kreft, men du kan gjøre mye for å redusere risikoen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kreft bestemmes av en rekke faktorer, både eksterne som livsstil og miljø og interne som genetikk og hormonelle faktorer.

Det finnes ingen garanti for å unngå kreft, men du kan gjøre mye for å redusere risikoen. Kreftforeningen anslår at omtrent hvert tredje tilfelle av kreft skyldes levevaner og kan forebygges.

Her får du seks konkrete tips til hva du selv kan gjøre for å kutte kreftrisikoen.

1. Stump røyken Selv om det er summen av levevaner som har betydning, er tobakksrøyking den viktigste enkeltårsaken til kreft i verden. Røyking er årsak til 85 prosent av lungekrefttilfellene og øker i tillegg risikoen for å utvikle flere andre typer kreft.

Ifølge Kreftforeningen kan røyk og tobakk føre til kreft i øvre del av luftveiene, kreft i strupehodet, kreft i spiserør, kreft i luftrør, bronkie og lunge, akutt leukemi, kreft i mage, tykktarm, endetarm, bukspyttkjertel, nyre og urinleder, samt kreft i livmorhalsen og blæren.

- Risikoen for å dø av røyking er større jo større det daglige forbruket er, men det er også påvist helserisiko ved røyking sjeldnere enn daglig, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer