EKSOTISK: Gi salaten et streif av sydligere breddegrader ved å legge til linser, halloumi (hvit ost) og ristede rotfrukter. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
EKSOTISK: Gi salaten et streif av sydligere breddegrader ved å legge til linser, halloumi (hvit ost) og ristede rotfrukter. Foto: JESSICA GOW / SCANPIXVis mer

Seks grunner til å elske linser

Ikke lenger sær mat i Norge.

Gjør du et nettsøk på ordet linser, må du fremdeles innom både kontaktlinser og kameralinser før du kommer til de røde, grønne og gule linsene.

De små vitaminbombene har heller ikke danket ut manges favorittkake, linser med kremfyll.

Men noe skjer. Mens linser før var mat for særinger, på linje med rødbetbiff, er det nå «helt innafor» å servere både gryteretter, supper, salater og burgere med linser.

Regnbuemat

På restauranter og i kantina på jobben finner du linser i alle varianter.

LAM OG LINSER: Linser er glad i krydder. Her lammefrikassé med kardemomme og linser. Foto: SCANPIX
LAM OG LINSER: Linser er glad i krydder. Her lammefrikassé med kardemomme og linser. Foto: SCANPIX Vis mer

I matblader og hos bloggerne er det bilder av lekre linseretter. I butikkhyllene finner du dem i stadig flere farger, også oransje, brune og svarte.

Les også:Slik lager du linsestuing.

Abonnerer du på en middagstjeneste, har du antagelig allerede servert flere retter med linser.

Sunt og billig

Mannen bak middagstjenesten Godt Levert, kokken Ole Martin Alfsen, var raskt ute med å anbefale linsesuppe da Dagbladet tidligere denne måneden ba ham og andre matproffer velge seg sunn og billig januarmat.

REGNBUE: Du får dem i mange farger, her røde, gule og grønne linser.Gule linser er en av de første tingene etiopiske kvinner gir sine barn når de skal begynne med fast føde.
REGNBUE: Du får dem i mange farger, her røde, gule og grønne linser.Gule linser er en av de første tingene etiopiske kvinner gir sine barn når de skal begynne med fast føde. Vis mer

Den lave prisen kan være verdt å merke seg.

Les også: Slik spiser du godt på et litt mindre budsjett.

Særlig hvis du ennå venter på første lønn etter jul og at normaltilstanden i privatøkonomien skal vende tilbake.

BILLIG TILBEHØR: Selv i eksklusive retter finner du linser, som er noe av det billigste du får tak i. Her ovnsbakt kalvefilet med linser. Foto: JEANETTE LANDFALD
BILLIG TILBEHØR: Selv i eksklusive retter finner du linser, som er noe av det billigste du får tak i. Her ovnsbakt kalvefilet med linser. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Alfsen bruker linser i supper og i gryteretter, som tilbehør og i stuinger. Har du ikke prøvd før, kan du trygt gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Linser krever bare kokende vann og noen som holder øye med dem. Særlig de røde og brune ender lett opp som grøt om du ikke tar dem i tide.

Kjappe fristelser

Lammefrikassé med kardemomme og linser. Ovnsbakt kalvefilet med linser. Linsesalat med rotfrukter. Gule linser med løk, hvitløk og ingefær.

Verden er full av retter med linser. Gjerne med smaksrikt følge. Koriander, spisskummen, ingefær og hvitløk kler både gule, grønne og røde linser.

I motsetning til bønner og kikerter, trenger ikke linser bløtlegging. Alfsen er særlig svak for røde linser, som bare skal skylles.

- På 10 minutter er de ferdig kokt. Veldig praktisk i hverdagen, sier han.

De som har prøvd å omvende linseskeptikere anbefaler også de røde. De er lettest å like.

Eksklusive franske

De meste eksklusive linsene er de grønne, franske «puy», som må bløtlegges og krever noe mer planlegging.

- Utrolig godt. Jeg husker ennå første gang jeg smakte dem. Jeg fikk dem på en restaurant i Danmark, forteller mesterkokken Kari Innerå, kvinnen bak restaurant BA53 i Oslo.

Innerå bruker linser både i burger og i supper.

- Men det går i perioder. Innimellom glemmer jeg dem litt,sier hun.

Protein uten kjøtt

Foruten det sparsomme innhogget i lommeboka, er linser full av næring. B-vitamin, jern, kalsium, folinsyre og magnesium. Linser har alt sammen.

- Linser har dessuten protein som bidrar til å opprettholde og bygge muskelmasse, sier Gerd S. Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

For henne er det likevel viktigst at linser smaker godt

- Bruker du linser sammen med andre grønnsaker, har du et komplett måltid, helt uten kjøtt eller fisk, sier hun.