Seks nye måter å bruke potetskrelleren på

Nei, det har du ikke tenkt på.

DETTE KAN DU BRUKE POTETSKRELLEREN TIL: Dette hadde du ikke tenkt på. Foto: Clotilde Dusoulier
DETTE KAN DU BRUKE POTETSKRELLEREN TIL: Dette hadde du ikke tenkt på. Foto: Clotilde DusoulierVis mer

Selv om jeg er i besittelse av flere one-trick-ponies, altså kjøkkenutstyr som bare kan brukes til én bestemt ting, er min ambisjon alltid å få maks ut av hver eneste kjøkkendings som tar opp plass i skuffene.

Potetskrelleren er perfekt for denne øvelsen. Den er i utgangspunktet laget for å fjerne det ytterste, tynne skallet på poteten eller en frukt - og minst mulig annet. I Frankrike kalles den vanligste modellen un économe, noe som illustrerer det faktum at dette er den sparsommelige kokkens beste venn.

Den typen jeg liker best, er den hvor kniven er bevegelig. Da er det lettere å følge kurvene på potetene og de uregelmessige formene.

Så, hva kan man bruke potetskrelleren til, bortsett fra, nettopp, å skrelle poteter?

1. Sjokoladekrøller Legg en kokesjokolade i kjøleskapet. Så kan du lage sjokoladekrøller ved å trekke den mot deg, i lange drag, langs den tynne kanten. Bruk sjokoladekrøllene til å pynte desserter: Tenk på tiramisu, sjokolademousse eller cupcakes.

Det avhenger bare av vinkelen hvordan krøllene blir. De kan bli tynne eller brede - og husk at øvelse gjør mester!

2. Ostekrøller Hvilken som helst hard ost, som comté eller parmesan kan det lages ostekrøller av med en potetskreller. De krøllete bitene kan brukes i en god salat, til å pynte en sandwich, eller ha på toppen av en grateng før du har den under grillen.

3. Grønnsakskrøller Sommersalatene dine blir mye finere dersom du vender inn noen fine, sprø krøller av rå grønnsaker som gulrot, squash, asparges eller agurk. Legg grønnsakene flatt på fjøla og la skrelleren følge hele lengden av grønnsakene. Krydre krøllene med litt olivenolje og salt - og ha dem på toppen av salaten.

4. Pene striper Den populære, parisiske kaféen Rose Bakery lager en deilig fruktsalat der frukten er halvveis skrelt, i striper, med en potetskreller. Teknikken sørger for morsommere tekstur og artigere utseende.

Du kan gjøre det samme med fylt squash eller bakte epler og pærer. Ja, denne teknikken kan benyttes hver gang du vil servere frukten hel.

5. Sitrusskall Siden potetskrelleren er så god til å få av bare det ytterste, tynne skallet, så funker den også til å ta skallet av sitroner, lime og appelsiner uten å få med det bitre, hvite laget under. Pass bare på at du bruker minst mulig kraft. Sitrusskallet kan brukes til å infusere en sirup (til en fruktsalat eller en cocktail), melk eller fløte (som du kan bruke i en rispudding eller vaniljesaus).

Du kan også hakke dem fint og ha dem i kaker og kjeks.

6. Frisk såpe Såpestykker kan bli kjipe og tørre om de ikke brukes. Gi dem nytt liv ved å skrelle bort det ytterste laget.

Og for all del: Husk å vaske den skikkelig før du igjen bruker den til å skrelle potetene dine...

Les også:
Matquiz: Klarer du alle ti?
De raskeste middagene
10 retter med kjøttdeig
Gryterettene som redder hverdagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.