BUT FIRST.... Først kom selfien, så kom selfiestanga. Nå kommer også forbudene. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere
BUT FIRST.... Først kom selfien, så kom selfiestanga. Nå kommer også forbudene. Foto: AP Photo/Remy de la MauviniereVis mer

Selfiestenger forbys verden over

Ikke alle er like glade i den populære armforlengeren.

(Dagbladet): Å ta en selfie er snart like vanlig som å pusse tennene. Og er du blant dem som ønsker å oppgradere kvaliteten på selvportrettene sine, har du for lengst gått til innkjøp av en såkalt selfiestang.

Det er en liten pinne der du kan feste telefonen og dermed få bedre og mer innholdsrike selfier. 

Ikke alle ser på den nye oppfinnelsen med blide øyne. På museer og arenaer over hele verden blir stanga forbudt.

Dels skyldes forbudene at man frykter skade på mennesker og gjenstander, dels at det kan oppfattes som et forstyrrende element.

Sistemann ut til å forby selfiestenger er slottet Versailles like utenfor Paris. De føyer seg inn i det som etter hvert har blitt en lang rekke.

Norge: Flere norske musikkfestivaler vil i sommer nekte gjestene å bruke selfiestang, ifølge Aftenposten.

Blant dem er Slottsfjellfestivalen i Tønsberg og Over Oslo på Grefsenkollen. Bylarm nektet sine gjester å bruke pinnen, mens Øya ennå ikke har tatt stilling til stanga.

Italia: Selfiestangen er forbudt på Colosseum for å beskytte både gjestene og ruinene.

At å ta selfie der kan vise seg å bli en pinlig affære, fikk to amerikanske turister nylig erfare. De to kvinnene risset initialene sine inn i en vegg i det mektige amfiet og tok de en selfie hvor de poserte foran det tvilsomme verket sitt.

Det tok ikke lang tid før politiet fant de amerikanske kvinnene, og anmeldte dem for ødeleggelse på fredet område.

England: Selfiestenger har blitt forbudt på en rekke fotballstadioner. Blant annet er det ikke lov å den med inn på Tottenhams hjemmebane White Hart Lane, etter en rekke klager.

Arenaens vakter har nå fått beskjed om å konfiskere eventuelle selfiestenger inne på arenaen. Også Liverpool, Manchester United og Manchester City har eklært at stanga er uønsket på deres kamper.

Også musikkarenaer forbyr selfiestenger. Både Londons O2 arena, O2 Academy Brixton og SSE Wembley Arena har valgt å si nei.

Frankrike: Versailles har som nevnt valgt å forby selfiestanga. Både Pompidou-senteret og museet Louvres forbereder også et forbud.

USA: En rekke museer har forbudt selfiestang, blant dem Museum of Modern Art i New York og Getty Center i Los Angeles.

Verdens største forsknings- og museumsinstitusjon, The Smithsonian i Washington, har også forbudt det populære verktøyet på sine museer, og begrunner det med behovet for å beskytte besøkende og gjenstander, ifølge NTB.

Australia: Skal du besøke National Gallery of Australia i Canberra kan du ikke ha med selfiestang.

Sør-Korea: Selfiepinnen har slått godt an i teknologilandet Sør-Korea, men i fjor ble det klart at myndighetene strammer inn. I et skriv advarte myndighetene om at du risikerer bot på 27 000 dollar, eller opp til hele tre års fengsel, om du selger en uregistrert versjon av pinnen.

Grunnene til at myndighetene slår hardt ned på dette, er at noen av modellene bruker blåtann-teknologi for at brukerne skal kunne utløse bildet fra sin ende av pinnen uten å bruke en tidsutløser.

Har du gått til innkjøp av selfiestang og frykter den vil bli for lite brukt? Fortvil ikke!

Her er ti måter du kan bruke den på.