Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Selger blandebatterier som ikke holder mål

Kjente kjøkkenleverandører har produkter i sortimentet som ikke er godkjent for norske forhold.

IKKE GODKJENT BLANDEBATTERI: Franke Quatro Eisinger.  Foto: Produsenten
IKKE GODKJENT BLANDEBATTERI: Franke Quatro Eisinger. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøkkenleverandøren Epoq trekker blandebatteri fordi det ikke er godkjent.

Ifølge Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk oppstår det rundt 70.000 vannskader i Norge i året. Mange av disse skyldes dårlig dokumentasjon på produktene.

- Kravet i byggeforskriftene er at produktets kvaliteter og egenskaper skal være dokumentert, sier forskningsingeniør Alf Furulund ved SINTEF Byggforsk.

Han understreker at en rørlegger kan nekte å montere produkter som ikke har tilstrekkelig dokumentasjon, fordi vedkommende har ansvaret for at produktet har nødvendig kvalitet

- Bytte eller nyinstallering av alle blandebatterier i en bolig må gjøres av godkjent fagmann, og det er dennes ansvar å påse at produktene har den nødvendige godkjennelsen, sier Furulund.

Epoq trekker blandebatteri fra markedet

Klikk.no har sjekket med tre av kjøkkenleverandørene på det norske markedet; Ikea, Kvik og Epoq.

Alle leverandørene vi snakket med har blandebatterier som ikke umiddelbart fremkommer på listene hos SINTEF Certification, som er landets største godkjennelses- og sertifiseringsorgan.

Som resultat av at klikk.no ringer for å sjekke dette, velger Epoq å trekke sitt blandebatteri Franke Quatro Eisinger fra det norske sortimentet.

- Vi gjør dette fordi det foreløpig ikke finnes et norsk godkjennelsessertifikat for dette batteriet, sier salgssjef hos Epoq Nordic, Daniel Svensson.

- Alle produkter skal være godkjent

Hos Ikea fant vi ett produkt som ikke kan gjenfinnes på listen fra Sintef.

Ikea forklarer sitt avvik med at batteriene deres er godkjente under andre navn enn de har i Ikeas sortiment.

- Vår policy er at alle produkter skal være godkjent, sier kommunikasjonsrådgiver hos Ikea, Håvard Løkke.

Hos Kvik fant Klikk flere produkter som ikke sto på SINTEFs lister.

Klikk.no har ennå ikke fått svar fra Kvik om hva de mener om avvikene.

Saken vil oppdateres fortløpende.

Fri for tungmetaller

SINTEF Certification er ett av organene som godkjenner produkter for det norske markedet. De opererer med en liste over produkter de har godkjent eller sertifisert.

Sintef er ikke er det eneste godkjennelsesorganet. Det vil det selges blandebatterier på det norske markedet som er godkjent av andre kontrollorganer.

- Det som er avgjørende er at det kan dokumenteres at det aktuelle blandebatteriet er fritt for tungmetaller, og at det er beregnet på norske forhold med det vanntrykket og den vannkvaliteten vi har, sier teknisk direktør hos Norske Rørleggerbedrifters Landsforing (NRL), Ole Larmerud.

Sjekk med leverandøren

Selv om et blandebatteri skal monteres av en fagperson, bør man som forbruker være bevisst på at produktet har tilstrekkelig godkjennelse.

- Forbrukeren bør spørre leverandøren eller forhandleren om blandebatteriene har tilstrekkelig godkjennelse, sier Alf Furulund.

Les også:

Slik sikrer du deg mot dårlige rørleggere

Kokende vann rett fra kranen

Slik lager du fudge

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!