Selv Harrods i London frister med «havets gull» fra Norge

Se Brimis lekre skreioppskrifter.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

SKREI I FORM: Arne Brimi gleder seg stort over skreisesongen, og byr på tre gode oppskrifter med den attraktive fisken. Dette er deilig ovnsbakt skrei med grønnsaker. Foto: METTE MØLLER
SALAT MED EINEBÆRGRAVET SKREI: Det er enkelt å grave fisk, og Arne Brimi synes gravet skrei smaker like godt som gravet laks. Foto: METTE MØLLER
OVNSBAKT SKREI I GRØNNSAKFORM: Dette er en av Brimis favoritter og en lettvint måte å servere skrei på. Foto: METTE MØLLER
POTET- OG PURRELØKSUPPE MED PANNESTEKT SKREI: Kjapt og enkelt å lage, og den fyldige suppa smaker nydelig sammen med nystekt skrei. Foto: METTE MØLLER

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

OVNSBAKT SKREI I GRØNNSAKFORM: Dette er en av Brimis favoritter og en lettvint måte å servere skrei på. Alt lages i samme form, og du trenger heller ikke noe saus, siden det er litt smør i grønnsakene. Foto: METTE MØLLER
OVNSBAKT SKREI I GRØNNSAKFORM: Dette er en av Brimis favoritter og en lettvint måte å servere skrei på. Alt lages i samme form, og du trenger heller ikke noe saus, siden det er litt smør i grønnsakene. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Årets skreifiske beskrives som et eventyr.

ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER
ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Havet utenfor Nordland og Troms nærmest koker av den ettertraktede fisken, og fiskerne har travle og gode dager.

Fiskedisker landet rundt fylles daglig opp med fersk og fin skrei, og selv hos eksklusive Harrods i London frister de kundene med «havets gull» fra Norge.

- Fenomenal råvare - Skrei er en fenomenal råvare, og nå kan vi jo nesten vasse i den, sier Arne Brimi.

Han synes alltid det er godt når skreisesongen begynner om vinteren, da går det mot lysere tider - og skreien er attraktiv både for kokker og gjester på Vianvang.

- Nå kan vi virkelig kjenne på hvor godt det smaker med norsk fisk. Det er som med jordbær om sommeren. Da spiser vi masse jordbær. Nå er det skreisesong, og da både kan og bør vi spise ekstra mye skrei, sier Brimi.

Vandrende torsk Skrei er kort fortalt en vandrende torsk som vokser opp i Barentshavet, og når den når sin beste alder, kommer den inn til norskekysten for å gyte.

Skreisesongen varer fra januar til april, og den tradisjonelle måten å servere skrei på kalles mølje.

Det er helt enkelt fisk, lever og rogn som trekkes mørt i lettsaltet vann i hver sin gryte.

- Den gammeldagse skreimølja er nydelig, servert med gode poteter og gulrøtter. Men skrei kan serveres på så mange måter, og en av favorittene mine er ovnsbakt skrei i grønnsakform. Prøv også å grave skreifilet med litt einebær og akevitt. Det er fenomenalt, sier Arne Brimi.

• Les også: - Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom (Brimis søndagssteik).