<strong>HØYSESONG:</strong> Kantsesonger er ofte de beste - fint vær og lite mennesker. Som her på Guadeloupe. Foto: GJERMUND GLESNES
HØYSESONG: Kantsesonger er ofte de beste - fint vær og lite mennesker. Som her på Guadeloupe. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Selv om du går langs denne stranda, kan du fortsatt ha penger igjen på bok

Elleve tips til en billigere ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Reiselyst): Er feriebudsjettet trangere enn du skulle ønske?

Her er elleve tips til hvordan du får en like herlig ferie for mindre penger.

1. Bruk riktige verktøy Både SAS og Norwegian har priskalendere som viser hele måneden, og hos Ryanair får du opp hele uka. Bruk disse.

Du kan spare mye penger på å utsette eller fremskynde avreisen én eller to dager - spesielt aktuelt i en lang sommerferie.

<strong>SNU LANGHELGEN:</strong> Torsdag til søndag er det aller dyreste. Til Barcelona går det så mange fly at du kan reise hver eneste dag. Lørdag til tirsdag er et billig og bra alternativ. Foto: GRAND HOTEL CENTRAL
SNU LANGHELGEN: Torsdag til søndag er det aller dyreste. Til Barcelona går det så mange fly at du kan reise hver eneste dag. Lørdag til tirsdag er et billig og bra alternativ. Foto: GRAND HOTEL CENTRAL Vis mer

Selve billettbestillingen bør du gjøre via en søkemotor som søker flere sider, som Momondo.no eller Ticket.no.

For det er langt flere flyselskap enn de tre tidligere nevnte. Og kanskje lønner det seg å fly med forskjellig selskap ut og inn.

2. Tenk alternativt Spesielt fra Oslo-området er antallet direkteruter enormt. Og det er store prisforskjeller mellom dem.

Noen minutter til å sjekke forskjellige reisemål kan derfor være svært lønnsomt. Det er for eksempel nesten dobbelt så dyrt å fly til Kreta som Korfu - det er fort snakk om 6-7000 kroner for en familie på fire.

Du kan også tenke enda mer alternativt, som å velge Albania fremfor Hellas - prisnivået er det halve.

<strong>LAVPRISKALENDER:</strong> Det kan lønne seg å sjekke selskapenes egne websider og lavpriskalender for å finne billigste avreisedag. Skjermdump: NORWEGIAN
LAVPRISKALENDER: Det kan lønne seg å sjekke selskapenes egne websider og lavpriskalender for å finne billigste avreisedag. Skjermdump: NORWEGIAN Vis mer

Som bonus kan ferien faktisk bli bedre, det er jo alltid spennende å se et nytt sted!

3. Sjekk fly- og hotellpakker Flyselskapene selger ikke bare flybilletter.

Hvis du sjekker bookingsidene - eller flyselskapets egne - vil du også se reklame for pakkeløsninger med fly og hotell. Disse er nesten alltid billigere!

Og noen ganger kan prisforskjellen være stor, i din favør. Derfor kan det være mye å spare på å sjekke dette alternativet - før du bestiller flyet. Hotellrom må du jo ha uansett.

En ekstra bonus er at kombinasjonen gir deg ekstra trygghet via Pakkereiseloven.

4. Snu langhelgene Joda, flybillettene er enda billigere hvis du reiser mandag-torsdag, men det er og blir i helga de fleste av oss har fri. Likevel er det penger å spare.

ALTERNATIVT: Prøv den polske riviera istedenfor den franske - veldig fint, og mye billigere! Foto: MARTE VEIMO
ALTERNATIVT: Prøv den polske riviera istedenfor den franske - veldig fint, og mye billigere! Foto: MARTE VEIMO Vis mer

Legg langhelgen fra lørdag til tirsdag i stedet for torsdag-søndag - antallet fridager er det samme - og du vil få mye billigere flybilletter.

Mest sparer du på å unngå å fly hjem på søndag. Derfor er også fredag til mandag et godt alternativ.

5. Stykk opp flybillettene Vanligvis får du kvantumsrabatt hvis du handler mye. Hos flyselskapene er det motsatt.

De opererer med et gitt antall flyseter på hvert prisnivå, men gir alle billetter i én bestilling samme pris. Det kan være en felle når mange reiser sammen.

Hvis det for eksempel er to lavprisbilletter igjen og dere skal ha fire billetter, blir lavprisbillettene spart og du må betale fullpris for alle fire.

<strong>STYKKEVIS:</strong> Skal du reise langt, kan det lønne seg å booke hver billett separat. Foto: TORILD MOLAND
STYKKEVIS: Skal du reise langt, kan det lønne seg å booke hver billett separat. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Derfor kan det lønne seg å stykke opp bestillingen.

6. Kjøp flybilletter tidlig Med mindre flyselskapet plutselig setter i gang en kampanje, er regelen enkel:

Jo tidligere du bestiller, jo mindre betaler du for flybillettene - i hvert fall hvis det er mindre enn fem måneder til avreise.

Senere blir de bare dyrere og dyrere. Derfor er det neppe smart å vente.

Så snart du vet at du skal reise, så kjøp!

7. Reis utenfor høysesong En del av oss er bundet til skolens ferier. Men ikke alle.

<strong>KJØP TIDLIG:</strong> Bestill neste reise allerede nå - jo tidligere du kjøper, desto billigre er det. Foto: RONNY FRIMANN
KJØP TIDLIG: Bestill neste reise allerede nå - jo tidligere du kjøper, desto billigre er det. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Hvis du kan reise utenom de virkelige høysesongene som påske, vinter- og sommerferie, åpner muligheten seg for den største innsparingen av dem alle.

Flybilletter og ikke minst charterturer er mye billigere i juni og september, eller i januar. I disse periodene er det også muligheter for restplasser hos charterselskapene.

Og en liten bonus: Reisemålene er mye hyggeligere når de ikke er så fulle av turister.

8. Bestill riktig hotell Hvis du ikke allerede har hotell gjennom punkt 3, kan du fortsatt spare mye på overnattingen, gjerne mer enn på flybillettene.

Første bud er å sjekke flere bestillingssider. Svært ofte vil du se at én av dem gir deg andre hoteller enn de andre.

<strong>HOTELL:</strong> Sjekk alltid hotellpriser flere steder, og send gjerne hotellet en mail til slutt - de gir ofte rabatter. Foto: FOUR SEASONS MARRAKESH
HOTELL: Sjekk alltid hotellpriser flere steder, og send gjerne hotellet en mail til slutt - de gir ofte rabatter. Foto: FOUR SEASONS MARRAKESH Vis mer

Heller ikke prisene for samme hotell er alltid lik, snarere tvert imot.

9. Betal alltid i lokal valuta De fleste sparetips medfører litt arbeid, men ikke dette:

Hver gang betjeningen spør om du vil betale i lokal valuta eller norske kroner, må du svare «lokal valuta». Alltid. Uansett.

Da får du bedre vekslingskurs. Og sparer litt hver gang.

10. Flott deg til lunsj Hvis du virkelig ønsker å flotte deg på en dyr restaurant i løpet av turen, bør du gjøre det til lunsj.

Selv Michelin-stjernerestauranter har gjerne svært gunstige lunsjtilbud. På én-stjerners Arbutus i London får du for eksempel tre retters lunsj til 200 kroner.

<strong>VALUTA:</strong> Benytt alltid lokal valuta, hver gang. Foto: WIKIPEDIA
VALUTA: Benytt alltid lokal valuta, hver gang. Foto: WIKIPEDIA Vis mer

Mens Bouley (også én stjerne) i New York gir deg en fem retters lunsjmeny til 330 kroner - mens en seks retters middag koster over tusenlappen.

Etter et slikt måltid midt på dagen, klarer du deg helt sikkert med en enklere middag.

11. Ring billigere Både telefonene hjem - og hjemmefra - og ikke minst surfingen på stranda kan bli svinedyre.

Last ned Skype, Viber eller en annen app som lar deg ringe gratis via wifi. Sjekk med din mobiloperatør hvilke regler som gjelder for datatrafikk.

For både EU og de mest vanlige ferielandene som USA, Thailand og Tyrkia kan du få avtaler om fastpris.

<strong>GOD LUNSJ:</strong> Unn deg lunsj på et fint sted, det er mye billigere enn å spise middag på samme restaurant. Foto: RONNY FRIMANN
GOD LUNSJ: Unn deg lunsj på et fint sted, det er mye billigere enn å spise middag på samme restaurant. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

I andre land, som Kenya, kan det lønne seg stort å kjøpe et lokalt SIM-kort, spesielt hvis du må ringe guiden, hotellet, taxisjåføren eller andre underveis.

<strong>RING HJEM:</strong> Last ned en app som gjør ringing billigere, eller kjøp lokalt SIM-kort. Foto: TORILD MOLAND
RING HJEM: Last ned en app som gjør ringing billigere, eller kjøp lokalt SIM-kort. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer