• Flere reisesaker på db.no/reise.
(Dagbladet): Denne helga arrangeres Reiselivsmessen 2014 i Oslo, hvor du kan få inspirasjon til sommerens ferietur.
Frister de skjulte perlene rundt Middelhavet, et nytt ferieland eller annerledes opplevelser i Norge?
Her gir Dagbladets reportere sine tre beste tips for sommerferien 2014. Dagbladet er mediepartner til reiselivsmessen.
Kirstens reisetips
• KROATIA
Hvor: Adriaterhavskysten

Hvorfor: Kroatia ble medlem av EU i fjor, men har ennå ikke innført euro og EU-priser. Det betyr sommerens rimeligste badeferie. Her bades det i Adriaterhavet fra morgen til kveld. Å seile mellom Kornatiøyene, spise østers rett fra havet i Peljesac.
Se gamlebyen i Zadar, Trogir og Sibenik, hvor det arrangeres mange konserter i sommersesongen. Reis ut til øyer, strandøya Brac og den lavendelduftende partyøya Hvar.
Lev det sakte livet på naboøya Korcula, med gamle byer, vingårder og olivenlunder. Split med flotte hoteller, keiser Diokletians palass og en av Europas største badestrender.
Hvordan: Direktefly til Split eller Dubrovnik. Lavprisflyrute til Zadar. Charterferie både i nord på Istria-halvøya, og langs Dalmatia-kysten og ut til øyene Brac og Hvar.

• USA
Hvor: California-kysten
Hvorfor: Bilferie i California er feriedrømmen, og sommeren den beste tida for å bade i Stillehavet.
En av de mest populære bilturene er å fly til San Francisco, kjøre nedover til Los Angeles og videre til Las Vegas og Grand Canyon, som er et must for førstegangsbesøkende.
Gå på museer i San Francisco, en avstikker til vingårdene i Napa Valley, prøv vintoget. Hollywood og Beverly Hills i Los Angeles. Småbyene Monterey og Santa Barbara må man innom, og surfebyen Huntington Beach.

Hvordan: Det er blitt flere direkteruter og ruter med få mellomlandinger til Los Angeles og San Francisco. Vil du ikke kjøre bil langs Highway One, går toget Pacific Surfliner langs kysten helt ned til San Diego.
• NORD-NORGE
Hvor: Finnmark, Troms og Nordland
Hvorfor: Midnattssola har kommet i skyggen av nordlyset. Sommeren kan være fin nordpå og frister med opplevelser utenlandske turister strømmer til landsdelen for å oppleve. Fra båttur i Grense Jakobselv til storbyen Tromsø med kjente museer, restauranter og Norges beste uteliv.
Se de verdenskjente helleristningene i Alta på UNESCOs verdensarvliste. Nordkapp-platået utenfor Honningsvåg. Verdensarvmeridianen i Hammerfest.

Mer verdensarv på Vegaøyene og «Himmelblå»-øya Ylvingen. Havsafari på Senja og sykling i Lofoten. Ribbåtsafari i Saltstraumen, verdens sterkeste tidevannsstrøm. Flymuseet i Bodø.
Hvordan: Siden jernbanen aldri kom lenger enn til Bodø, er det Hurtigruten som knytter landsdelen sammen. Direktefly til de største byene i nord, fra flere steder i sør. Øyloffing med lokalbåt mellom små fiskevær og øyer.
Oles reisetips
• KRETA, HELLAS
Hvor: Paleochora
Hvorfor: En liten perle på sørsida av den store øya som nordmenn elsker å feriere på. Et eksempel på at det finnes steder i Hellas som fortsatt ikke er overbygget med hotellkolosser.
I Paleochora er det små familieeide hoteller som dominerer. Gode restauranter med ypperlig sjømat og hyggelige mennesker i naturskjønne omgivelser.
Og det finnes flere vinprodusenter på Kreta som lager kvalitetsvin.

Hvordan: Charter med Lilleputreiser eller Apollo, alternativet er vanlig rutefly.
• VERDENSARV, NORGE Hvor: Bergstaden Røros
Hvorfor: Verdensarvturisme er en økende trend, og det er en god begynnelse å starte i Norge. Alle som har lest Johan Falkberget, har nok innerst inne en trang til å oppleve dette særegne stedet.
Røros er verdt et besøk hele året og er ved siden av Bryggen i Bergen noe av det mest levende historiske miljø vårt land kan by på.
Her kan du spise kortreist mat og bo historisk. Røros er et flott utgangspunkt for fiske og friluftsliv.

Hvordan: Bil, buss, rutefly eller tog.
• COOK ISLANDS, STILLEHAVET Hvor: Rarotonga
Hvorfor: Øya Rarotonga ligger 3000 kilometer fra Auckland i New Zealand, en flytur på fire timer.
Dette er stedet for dem som vil lengst mulig unna Norge. Tidsforskjellen er nemlig 11 timer. Her er det et levende samfunn og ikke en konstruert luksusdestinasjon.
Temperaturen er behagelig. Buss, sykkel eller moped bringer deg rundt øya. En liten ting, Stillehavet er ikke stille. Bølgenes brytning mot revet gir fra seg en vedvarende rekke av drønn.

Hvordan: Charter eller rutefly. Prøv Oslo - Los Angeles - Rarotonga.
Tines reisetips
• NIDA, LITAUEN
Hvor: Landtunge på Unescos verdensarvliste utenfor kysten av Litauen
Hvorfor: Selvfølgelig kan du hoppe på et lavprisfly og nøye deg med stranda i turistbyen Palanga.
Vil du oppleve ørkenområdet «Europas Sahara», dikterboligen til Thomas Mann og bo i gamle fiskerhus, er det Nida som gjelder. På noen minutter sykler du fra den rolige lagunen på innsiden av landtunga til en ti mil lang strand.
Søker du om visum til Russland, kan du ta bussen inn i den russiske enklaven Kaliningrad, bare to kilometer unna, og utforske badebyer som Svetlogorsk.

Hvordan: Fly til Klaipeda/Palanga, ti minutter på ferje, kort busstur videre. Organiserte sykkelturer med Merlot reiser.
• SIERRA NORTE, SPANIA
Hvor: Fjellområde nord for Sevilla
Hvorfor: En godt bevart hemmelighet for andre enn spanjoler.
Midt på sommeren kan det bli vel hett, men reiser du tidlig i juni eller september, er området et eldorado enten du vil bade i kulper, vandre, ri eller sykle «la via verde» langs den nedlagte jernbanen, en trend som kommer for fullt.

Her får du økologisk mat dyrket på små gårder, du finner hvite landsbyer med arabisk fortid og hotellperler som familiedrevne «Las Navezuelas», hvor du kan ligge ved bassengkanten og nyte utsikten til eldgamle oliventrær fra ei hvit solseng.
Hvordan: Fly til Malaga, leiebil (ca to timer) derfra.
• VÄDERÖARNA, SVERIGE
Hvor: Øygruppe utenfor Hamburgsund, lenger vest i Sverige kommer du ikke
Hvorfor: Har du først kommet til Väderöarna, er det ingen grunn til å reise verken vest- eller østover med det første.

For der ligger Väderöarnas pensjonat med skummende kaldt øl og kystens kanskje mest berømte hummersuppe.
Nedenfor brygga piler krabbene, mens fisken og badegjestene svømmer over dem. Om kvelden er det badstu og badestamp for dem som ikke har nok med å klatre opp i det gamle fyret eller sitte på berget og nyte utsikten.
Hvordan: Med egen båt eller båt fra Fjallbacka.
Eivinds reisetips
• ØYRIKET
Hvor: Mauritius
Hvorfor: Mauritius er selve drømmereisemålet for svært mange. Krystallklart vann, kritthvite strender og en fantastisk vennlig befolkning er rammene rundt den spesielle ferieøya i Det indiske hav. Øya har lenge stilt ett krav til hotellutbyggerne: Bare femstjerners, takk!

Mauritius byr på gastronomiske opplevelser og enestående golfbaner. Taxi er vanvittig billig. Dessuten er øya fri for giftige kryp og ekle insekter.
I havet utenfor svømmer noen av verdens sprekeste og største fisker. For 3000 kroner kan du leie en fiskebåt med mannskap for en hel dag. Vannet holder mellom 22 og 27 grader året rundt, mens det i lufta er mellom 22 og 34 grader.
Hvordan: Pakkereise med Escape Travel eller Ibsenreiser - eller finn et rimelig rutefly og lag din egen reise.
• KORSIKA
Hvor: I Middelhavet vest for Italia

Hvorfor: Korsika er Middelhavets glemte øy. Den har så variert natur at enhver besøkende finner sitt paradis. På sørøstkysten ligger strender så lange og brede som i noe annet badeparadis, mens nordvestsiden av øya består av tallrike fjellsider som styrter lukt i havet.
Midt på øya ligger den gamle hovedstaden Corte. Hit kommer du blant annet med Korsikas skranglete, med akk, så sjarmerende smalsporede jernbane. Underveis kan du hoppe av på stasjoner for å drive canyoning, vandring eller padling.
Dagens hovedstad, Ajaccio, har et yrende handelsliv med moteforretninger på rekke og rad. For gourmeter er Korsika et funn. Vin og spekemat får mange til å ønske seg tilbake til øya. Mange mener at den aller største perlen er den pittoreske byen Bonifacio, også kalt Lille-Nice på grunn av de mange yachtene som besøker byen.
Hvordan: Charter eller rutefly. Norwegian flyr direkte fra Oslo.
• LUKSUSTOG I SPANIA
Hvor: Nord-Spania
Hvorfor: Luksustogene El Transcantábrico har i snart 30 år forlystet gourmeter og livsnytere langs de gamle, smalsporede gruvejernbanene mellom pilegrimsbyen Santiago de Compostela og San Sebastián.
Jernbaneselskapet disponerer to togsett; El Transcantábrico Clásico, med plass til 54 passasjerer og El Transcantábrico Gran Lujo, som bare har plass til 28 passasjerer, alle med plass i romslige og luksuriøse suitevogner.
Hver vogn, som er ekte pullmanvogner fra 1923, rommer bare to suiter. Togene bruker ei uke på turen. Du spiser frokost om bord, mens en stor buss kjører deg rundt på dagtid slik at du får besøkt både lokale attraksjoner og får servert mat på regionens aller beste restauranter. Underveis foregår overnattingen på spennende steder.
Hvordan: Escape Travel.