SKUDDSIKKERT: Vel, det er ikke sikkert at dekkene er skuddsikre, men nå skal det lages dekk av samme materialet som i skuddsikre vester.  Foto: Nokian
SKUDDSIKKERT: Vel, det er ikke sikkert at dekkene er skuddsikre, men nå skal det lages dekk av samme materialet som i skuddsikre vester. Foto: NokianVis mer

Selvreparerende og armerte dekk

Dekkbransjen demmer opp for sviktende vedlikehold av veinettet.

Dinside Selv om du av og til ser biler som står ved veikanten, er det langt mellom de rene punkteringene. Og lenger skal det bli.

Nå har nemlig Nokian lansert dekk med forsterkninger av Aramid, for at dekkene skal tåle kraftigere påkjenninger enn tidligere.

LES OGSÅ: Derfor er bildekk svarte

Skuddsikkert Aramid er en type materiale som ofte brukes i skuddsikre vester og andre typer pansringer. I tillegg brukes det mye innen romteknologi. Materialet er likevel ikke nytt. Selv om det er videreutviklet underveis, så ble det første gang benyttet på 60-tallet.

Nå kommer materialet altså i dekk også.

Mer om dekk: Bridgestone har funnet opp hjulet på nytt

Først til SUV Nokian velger å bruke Aramid i sideveggene på dekkene. Formålet er først og fremst å demme opp for kutt og sår fra fortauskanter og andre elementer, som kan skade dekkene.

Resultatet er at dekkene i mindre grad får skader som følge av skarpe kanter fra hull i veien, eller andre uforutsette objekter de måtte treffe.

Nokian benytter materialet blant annet i de nye SUV-dekkene sine, noe som er naturlig med tanke på bruksområdet til slike biler.

- Løsningen kom først i Hakkapeliitta 8 SUV, men er nå også på plass i Hakka Blue SUV og Hakka Black SUV, forteller Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk AS.

Hvorvidt dette også kommer til mindre personbiler ønsker han ikke spekulere i.

Utrolig, men sant: Nå lager de dekk av løvetann

Flere løsninger Samtidig som Nokian nå armerer noen av dekkene sine, så melder Michelin at de lanserer dekk som reparerer seg selv. Skulle du være så uheldig å punktere, så merker du det normalt ikke. Da skal i så tilfelle skaden være rimelig stor.

Vi fikk se løsningen allerede i 2011, men på det tidspunktet virket det usannsynlig at et slikt dekk ville komme på markedet.

Nå er det her.

Michelin forteller at de første bilene som får disse dekkene er den helt nye Passat, men ikke på alle modeller.

Noen priser for dette dekket i løssalg finnes foreløpig ikke.
Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

LITE SKADER: Det kan gå lang tid mellom hver gang du trenger å kjøpe nye dekk på grunn av skader. Foto: Goodyear
LITE SKADER: Det kan gå lang tid mellom hver gang du trenger å kjøpe nye dekk på grunn av skader. Foto: Goodyear Vis mer