Send smokken til verdensrommet

14 uunnværlige tips til smokkeslutt.

TRYGT: Men snart er det bare bamsen som får bli med i senga. ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.com
TRYGT: Men snart er det bare bamsen som får bli med i senga. ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.comVis mer

For noen barn er smokken deres nærmeste allierte, nest etter mamma og pappa. Da er det ikke rart at smokkeslutt blir omtrent det samme som å skilles fra en nær venn.

Slutte før 1-årsdagen? Barnets sugebehov avtar gradvis og opphører ofte i 12-15-månedersalder. Faktisk anbefales det å slutte før barna er ett år, noe de færreste av oss er i nærheten av å klare.

Det er med smokkeslutt som med bleieslutt. Mange mener det passer å slutte i 3-årsalderen (med unntak av for eksempel Ester, som begynte pottetreningen når sønnen var 4 måneder).

Slutt med stil Før eller senere, helst i god tid før barna får sine første permanente tenner, er tida inne for å slutte med smokk. Da kan det jo være en god idé å gjøre det med stil. Trapp ned bruken før dere setter et endelig punktum.

1. Julenissen Gi eller send smokkene til julenissen. Kanskje nissebarna trenger smokkene mer enn deg? Valgmulighetene er mange. Gi smokken til kjøpesenternissen, til nissen som kommer på besøk på julaften, eller til den profesjonelle nissen som visstnok bor i Drøbak. Sistnevnte forteller at noen foreldre på forhånd gir ham en gave som barnet får i bytte mot smokkene.

2. Sabeltann Gi eller send smokkene til Kaptein Sabeltann. I Dyreparken i Kristiansand har Sabeltann har en skattekiste hvor barna kan legges sine kjære smokker. Sabeltann og hans menn lover å passe godt på dem.

3. Fiskene Gi smokkene til karpene i Akvariet i Bergen. I Bergen kan barna kaste smokkene sine i akvariet. Er du heldig får du se fiskene ta smokkene i munnen og svømme rundt med den.

4. Smokketreet Heng smokkene på et smokketre. Du vet kanskje at det finnes furutræ og bjørketrær, men visste du at det også finnes smokketrær? La barna henge smokkene sine i et tre i skogen. I Stavanger har det lokale smokketreet vært gjenstand for stor debatt. Noen familieparker har også smokketrær, for eksempel i Amadeusparken. Senjatrollet i Skaland har en egen smokkevegg. Andre smokketrær vokser innendørs, blant annet på bibliotekene i Bærum og i Sørum.

5. Gråtass Send smokkene til Gråtass. Traktoren gråtass har en egen kurv hvor han oppbevarer smokker han får tilsendt av store gutter og jenter.

6. Politiet Gi smokkene til politiet. Theo (3) valgte å gi smokkene sine til politiet. Til gjengjelde fikk han en omvisning på politihuset. Et lignende forslag er å gi smokkene til brannmannen. Så gjenstår det å se om politiet og brannvesenet har ressurser til å ta seg av landets smokkesluttere.

7. Betalingsmiddel Bruk smokkene som betalingsmiddel. Barnet kan kjøpe seg en leke eller en tur til badeland mot å gi fra seg smokkene. Gjør en avtale med de ansatte i butikken, så dere ikke blir tatt for tyveri.

8. Smokkefeen Gi smokkene til smokkefeen. Smokkefeen pleier å legge igjen litt penger eller en liten gave, akkurat som tannfeen.

9. Søppelmannen Gi smokkene til søppelmannen. Et morsommere alternativ til å kaste smokkene i søppelbøtta, er å gi dem direkte til søppelmannen.

10. Babyen Gi smokkene til en baby. Kjenner dere en nyfødt baby? Kanskje babyen trenger smokkene dine mer enn deg? Du er jo blitt så stor!

11. Fuglene Gi smokkene til fuglene. Legg dem igjen i skogen til fuglene. Det sies også at måkebabyene, eventuelt fiskebabyene, blir veldig glade om du kaster smokkene dine på havet. (Miljøvernorganiasasjonene setter muligens ikke så stor pris på dette rådet.)

12. Verdensrommet Send smokkene til verdensrommet. Bind smokkene fast i heliumballonger og la dem reise dit vinden fører dem, kanskje til verdensrommet? (Heller ikke spesielt miljøvennlig.)

13. Smokkeblomst Dyrk en smokkeblomst. Grav smokkene ned i hagen sammen med noen blomsterfrø. Kanskje vokser det opp en smokkeblomst?

14. Peisen Brenn smokkene. La barnet få kaste smokkene i peisen. Moro for noen, skremmende for andre.

Les mer:

Slik får du barnet til å slutte med bleie

Nå kan bleia droppes

Dette bør du kle på barnet i vogna

TRIST: Det er ikke lett å skille seg fra en kjær smokkevenn. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
TRIST: Det er ikke lett å skille seg fra en kjær smokkevenn. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Slik får du barnet til å droppe smokk

Har du en god smokkehistorie? Del den i kommentarfeltet under.

Saken ble opprinnelig skrevet av DinBaby for Klikk.no. Les her.

SNART SLUTT: Spør lillebror hvem han vil gi smokkene til når det er tid for å slutte. Kaptein Sabeltann? Julenissen? ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SNART SLUTT: Spør lillebror hvem han vil gi smokkene til når det er tid for å slutte. Kaptein Sabeltann? Julenissen? ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
LØNNSOMT: Har du tenkt å gi smokken til nissen? Da kan det hende du får en belønning. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
LØNNSOMT: Har du tenkt å gi smokken til nissen? Da kan det hende du får en belønning. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer