ANNONSERINGSTIDA ER FJERNET: For et halvt år siden ville du her ha sett hvor lenge annonsen hadde ligget ute på Finn. Skjermdump: FINN.NO
ANNONSERINGSTIDA ER FJERNET: For et halvt år siden ville du her ha sett hvor lenge annonsen hadde ligget ute på Finn. Skjermdump: FINN.NOVis mer

Ser du hva som mangler?

Finn har fjernet annonseringstid fra boligannonsene.

DinSide.no: Boligmarkedet har bremset noe opp i høst, og mange boliger selges under takst. Flere boligkjøpere øyner muligheten for å gjøre et kupp, og sirkler seg inn boliger som har ligget lenge for salg.

For å få en pekepinn på dette, har det lenge vært mulig å sjekke hvor lenge en annonse har ligget ute på Finn.no, Norges største boligannonseportal.

Men nå er dette tallet tatt bort.

- Vi fjernet nylig dette tallet på eiendomsannonsene på Finn. Vi sliter med å få tallet riktig når annonser tas av nett i perioder eller boligen legges over på en annen annonse med ny Finn-kode, noe som skjer av og til, sier Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør på Finn eiendom til DinSide.

- Vi er opptatt av at dataene som brukerne våre leser, er korrekte, og at alle skal få en god og korrekt brukeropplevelse. For boligselger er det viktig at informasjonen som ligger ute på deres annonser, er korrekt. At dette ikke alltid har vært riktig, er noe vi har fått tilbakemeldinger på, og vi har derfor sett oss nødt til å fjerne denne informasjonen.

Ut av annonsene - brukes i statistikken Dataene som gir grunnlag for omsetningshastighet, er imidlertid ikke helt borte. De er en del av datagrunnlaget for meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk, siden det ikke bare er prisen som presenteres når meglerne gjør opp status på boligmarkedet.

For mens boligprisene sier noe om de boligene som blir omsatt, sier det ikke noe om salgspris i forhold til takst - og forventninger. Det sier heller ikke noe om de boligene som ikke blir solgt, gjerne fordi selger har is i magen, og venter på en kjøper som vil gi det selger vil ha.

For dette har bransjen andre måleparameter. Hvor mange boliger blir registrert for salg (aktivitet), og hvor lang tid det tar å selge dem (omsetningshastighet). Og for å regne seg fram til disse dataene bruker de data fra Finn.

Ute etter seks måneder Men er det greit å bruke datoer i statistikk som ikke er presise nok for forbrukerne? Ja, ifølge Anders Lund, analytiker i Eiendomsverdi, som kverner tall til boligprisstatistikken. Det handler nemlig om hvordan man bruker tallene:

- Finn knytter identiteten mot annonsen, ikke objektet. Vi registrerer på bolig, så registrerer vi en annonse på en bolig, så følger vi boligen til den er solgt, sier Lund til DinSide.

Han forklarer at dersom en bolig blir trukket fra markedet i en periode, og legges ut med en ny annonse; så vil den regnes som «ny» på Finn, mens den vil fortsatt regnes som det samme objektet i statistikken.

Det går likevel en grense:

- Vi definerer at en bolig som er ute av markedet i seks måneder, regnes som et nytt objekt når den legges ut igjen.

Vil gi korrekt informasjon Høvås forklarer at forutsetningen for at noe skal presiseres i en annonse, er at det skal være korrekt. Og som Lund forklarte over, kan datoen slå ut veldig forskjellig på ulike boliger som har ligget ute lenge, for eksempel om den ene selgeren trekker boligen fra markedet et par uker, en bytter megler - og en ligger ute hele tida.

- Det er forutsetningen at det skal være presist og sammenlignbart, og vi har ikke kapasitet til å sjekke alle annonsene, sier Høvås, og presiserer at det er derfor de har trukket datoen fra annonsene. Han avviser at det er en måte Finn responderer på at boligmarkedet har bremset opp.

- Nei, det vil jeg ikke si. Det er relativt høy omsetningshastighet på boliger fortsatt, så det har ikke vært noen dramatisk endring her, sier Høvås, og legger til at det ville kunne slå uheldig ut for noen boliger om de ble liggende lenge.

- Men er dette gjort for å være i forkant av markedet?

TRIKS: En pekepinn kan være å se på sist annonsen ble endret. Men det kan også indikere at man har flyttet et komma, og kan enkelt manipuleres om man ønsker at annonsen skal framstå som ny. Foto: Finn.no
TRIKS: En pekepinn kan være å se på sist annonsen ble endret. Men det kan også indikere at man har flyttet et komma, og kan enkelt manipuleres om man ønsker at annonsen skal framstå som ny. Foto: Finn.no Vis mer

- Nei, jeg kan ikke si det.

Slik sjekker du Selv om Finn har luket bort denne muligheten, er det ikke umulig å finne fram til boliger som har ligget lenge uten å bli solgt. Først og fremst vil vi anbefale at du følger med i markedet der du har tenkt å kjøpe, i en tid før du kjøper. Gjør du det, er det lett å peke seg ut muligheter for gode kjøp.

En god ressurs for å finne ut hvor lenge en bolig har ligget ute, er Boliga.no. Merk at det også her kan forekomme feil, men det er en fin pekepinn.

Boliga har også en egen seksjon på forsiden over boliger som er satt mye ned i pris - og dette er viet en egen side. Det har de også til boliger som er satt opp i pris.

Vil du sjekke en bolig du har sett på, kan du også gå inn på kartsøket. Klikker du deg inn på en av boligene, vil du se mer informasjon: Prishistorikk, kvadratmeterpris - og ikke minst «tid på Boliga», det vil si hvor lang tid boligen har ligget ute for salg.

Boliga henter informasjon fra nettsteder som Finn - og viser deg det Finn ikke lenger vil.

Et annet tips er å sammenligne bildene i boligannonsen med hva du ser utenfor vinduet. Vårgrønne trær eller en hage i full sommerpryd på hovedbildet i november, er en god indidkasjon på at boligen har ligget der en stund.

Men merk at om uteområdene er en av boligens største fortrinn, vil mange legge ved bilder av dette i prospektet. Det du skal se etter, er hvordan trærne utenfor ser ut på bildene av stue, soverom og kjøkken.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide.no.

Sjekk også ut følgende saker:
Her sjekker du eierskiftehistorikken
Skal bli lettere for boligkjøpere