Ser du hva stjernearkitekten ble inspirert av da han tegnet dette bygget?

Ligger i et av Spanias mest tradisjonsrike vinområder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fleste nordmenn flokker seg rundt strendene og barene på Solkysten sør i Spania. Det må bare være fordi de ikke vet hva som finnes i nord.

Der venter nemlig det uoppdagede Spania — fra Galicias dramatiske klipper i vest til Baskerlands spreke byer i øst, med snedekte fjell, vakre strender, spennende historie og innovativ arkitektur. Og da har vi ikke en gang nevnt den prisbelønte maten!  

Gourmetmat på gata
Siden veien til hjertet går gjennom magen, så starter vi like gjerne der: I baskerlands gourmethovedstad San Sebastian. San Sebastian har Europas kanskje flotteste bystrender, gastronomi i verdensklassen og elegante gater bygget etter parisisk modell.

På havna sitter fiskerne og renser garnene sine som de har gjort i flere generasjoner, mens gamlebyen bugner over av designbutikker og tradisjonelle pintxos-barer. Dette er byen for livsnytere, i en herlig miks av nytt og gammelt, elegant og bohemsk. Det var på 80-tallet det baskiske svaret på franske nouvelle cuisine utviklet seg og ganske snart oppnådde internasjonalt ry, ikke minst under ledelse av den berømte kokken Juan Mari Arzak. Hans sted Arzak har hatt tre Michelinstjerner siden 1989.

I dag kan byen skilte med til sammen 16 Michelinstjerner — flest stjerner per kvadratmeter i hele verden. Men man trenger ikke bruke en månedslønn for å spise godt: Den beste måten å oppdage byen, og matkulturen på, er å vandre fra bar til bar.

— Mat er en essensiell del av kulturen her, sier byguiden Lourdes Gorriño og slår ut armene mot pintxos-barene som ligger tett i tett i gamlebyen. Baskernes raffinerte svar på den spanske tapasen inntas stående. — Litt av poenget er å være i bevegelse, fra bar til bar. Her forenes businessmenn, bestemødre og unger, sier hun og tar oss med til Iturrioz der blekksprut-taco og grillet geitost står på menyen. Stemningen er intim, koselig og akkurat så passe svett og hektisk som den skal være på tapasbar.  

Moderne vinslott
Etter noen dager med forspising i San Sebastian, er det på tide å reise ut på oppdagelsesferd. Bare en times kjøretur fra San Sebastian starter vinruten i Rioja Alavesa, et av de mest tradisjonsrike områdene for vinproduksjon i Spania som strekker seg vest for Navarra, nord for La Rioja og sør for Den kantabriske fjellkjeden.

Her er det koselige landsbyer og mange bodegaer å besøke, ikke minst sagnomsuste Marqués de Riscal. Den særegne bygningen er tegnet av ingen ringere enn Frank Gehry, arkitekten bak Guggenheimmuseet som satte Bilbao på kartet. Etter sigende lot Gehry seg inspirere av Marqués de Riscals siganturfarger; rødt som i vinen, gull som i den karakteristiske nettingen flaskene ikles og sølv som i flaskehalsene.

Og bygget er nesten like flott fra innsiden, hvor alle rom er forskjellige og toppes med tv´er fra Bang & Olufsen og stoler signert Alvar Aalto. Omgivelsene er så imponerende at man nesten glemmer vinen, og det ville vært en skam, for huset produserer også noen av regionen beste dråper.  
Innbydende kystlandskap
Med så mye god mat og vin i kroppen, stakes fottur i nasjonalparken Pico de Europa ut som neste mål. Ferden dit går først via storbyen Bilbao, med Guggenheimmuseet, moderne arkitektur og brosteinsgater i skjønn forening.

Deretter venter den ville og vakre kysten, med flotte strender og koselige fiskerlandsbyer på rekke og rad. Ta for eksempel utgangspunkt i den lille kystbyen Cudillero i Asturias og utforsk de mange omkringliggende strendene, som sagnomsuste La Playa de Las Catedrales og La Playa del Silencio.

Her er det fortsatt fullt mulig å finne sin egen, lille strandperle, uten andre gjester enn et par måker som stjeler lunsjen din. Langs denne kysten ligger også middelalderbyen Santillana del Mar, et vakkert utendørsmuseum. De gylne steinhusene fra 1400- til 1600-tallet er stort sett intakte. Her er det lett å drømme seg tilbake til en tid der riddere i rustninger og skjønne jomfruer spankulerte i brosteinsgatene. I dag er de fleste husene, opprinnelig bygget av adelsmenn, gjort om til hotell, restauranter og butikker.  Middelalderkirken Colegiata de Santa Juliana ligger midt i byen og er vel verdt et besøk.  

Toppen av Europa
Bare et par mil fra kysten strekker snødekte fjell seg mot himmelen. I Spanias eldste og nest største nasjonalpark Picos de Europa venter et vell av turmuligheter, topper på over 2500 meter, en rekke spennende huler, koselige landsbyer — og en bit av Jesu kors.

Hva en bit av det hellige kors gjør oppe i den spanske fjellheimen? Det ble brakt til Spania av Sankt Toribio av Astoraga. Da maurerne invaderte landet i 711 flyttet man den hellige trebiten til et kloster her oppe, forteller guiden Daniel Escudero, som  har tatt oss med til Santo Toribia-klosteret etter en lang dag i fjellet.

Klosteret er et viktig pilegrimssted, og en avstikker fra pilegrimsruten til Santiago de Compostela. Stedet er et av få i verden der man kan få full syndsforlatelse, men bare en viss søndag i et hellig år. Neste mulighet er søndag 17. april i 2017. Så da er det bare å planlegge Nord-Spania-besøket godt.

Reisefakta Nord-Spania

Komme hit


Norwegian flyr direkte fra Oslo til Bilbao onsdag og lørdag, pris fra kr 449 én vei. Med én mellomlanding kommer du til de internasjonale flyplassene i Santiago, Oviedo, Santander, Bilbao eller Biarritz (i Frankrike, men kun 20 minutter med bil fra San Sebastian).

Reise rundt


Det er fine veier, og merkingen er god så leiebil er et godt alternativ for dem som vil utforske på egenhånd. Se for eksempel www.rentspain.com eller www.autoeurope.com. Pris fra rundt kr 220 per døgn. Har du god tid kan du gå til fots!

Pilegrimsleden strekker seg tvers over Nord-Spania. De ulike rutene er godt merket og overnattingsmulighetene langs veien er mange. Det er også mulig å sykle eller ride på hest til Santiago. www.spain.info  

Les mer


www.basquecountry-tourism.com www.rutadelvinoderiojaalavesa.com
www.thepicosdeeuropa.com  

Reisealternativ


Nordkysten av Spania er også mulig å oppleve fra en togkupe. Fra luksustoget Transcantabrico har du orkesterplass til Nord-Spanias storslagne natur, mens stoppestedene byr på noen av regionens fremste kulturskatter som prehistoriske hulemalerier i Altamira, fasjonabelt storbyliv i San Sebastian og sagnomsuste Santiago de Compostela. Den lengste ruten tar åtte dager, og er fylt med opplevelser, stemning og god mat. Finnes i budsjett- og luksusversjon, og rutene har ulik lengde. www.eltranscantabricoclasico.com 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer