Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ser du hvilket tre som er ekte?

Hvilket ville du valgt?

KUNSTIG ELLER NATURLIG: Skal juletreet være kunstig eller naturlig? Valget er ditt. Det kunstige til venstre, forresten. Illustrasjonsfoto: Livinghome.se og www.colourbox.com
KUNSTIG ELLER NATURLIG: Skal juletreet være kunstig eller naturlig? Valget er ditt. Det kunstige til venstre, forresten. Illustrasjonsfoto: Livinghome.se og www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangfoldige tusener av juletrær er på vei inn i de norske hjem. Noen kan ikke tenke seg noe annet enn det grønne glitrende hentet ut fra skogen, mens andre igjen sverger til det kunstige treet. Ingen dryssing og greit å pakke bort når julen er omme.

- Duft, opplevelse og tradisjon er det som gjør det naturlige juletreet spesielt, sier rådgiver i Norsk institutt for skog og landskap, Jan-Ole Skage til klikk.no.

- I år har vi to typer med naturlig trestamme, og det er nesten umulig å se at det er kunstig juletre. Folk synes det er veldig flott, forteller Randi Backa hos Plante Expo, som ikke har solgt flere kunstige trær enn det de har gjort så langt i år.

Hva mener du? Skal juletreet være naturlig eller er det den kunstige varianten som gjelder? Bli med i avstemningen vår.

Grufull plast og naturlig svineri I forumet til kvinneguiden.no går debatten høylytt om hva som er best, naturlig eller kunstig juletre. Og det mangler ikke på saftige forsvarstaler for noen av variantene.

"Her i huset vil det aldri komme inn plast, for jeg syns plast ser forferdelig ut. Har sett en god del i plast, men de er ikke fine. Jeg er veldig kresen når det kommer til juletre, og det skal være stort og flott", utbasunerer en liebhaber av grantre, og legger til at mannen ikke har noen han skulle ha sagt i denne sammenheng.

"Jeg har et kunstig tre. Orker i rælet med å drasse til byen, finne et gammelt tre som selger påstår er nyhugd. Buksere svineriet inn i bilen for så å kjøre i kø hjem", er den tydelige meldingen fra en av dem som sverger til kunstige juletre.

Duft og aroma - Mange kunstige juletrær ser jo meget ekte ut, men de mangler den duften og aromaen de naturlige trærne har, beskriver Skage, som forteller at fjellgranen med sin duft av appelsin og sitrus er populær hos mange.

For allergikere Ifølge Backa hos Plante Expo er det mange allergikere blant kjøperne av kunstige juletre.

- Men mange kjøper også fordi de synes det er veldig praktisk, og fordi de ikke orker all dryssingen.

Spyle treet - Det personer med lett allergi kan gjøre er å spyle treet før det tas inn. Det vil fjerne det meste av det som skaper allergiske reaksjoner.

Spylingen bør foregå i en kjeller så ikke treet fryser før det tas opp i stuen.

Tradisjon Skage mener at det for mange barnefamilier handler om tradisjon med naturlig juletre.

- Dette å skulle gå ut og velge sitt eget tre, og kanskje spesielt dersom barna får lov til å være med å hugge det.

10 års garanti Hos Plante Expo selger de juletrær med 10 års garanti, og noen leveres med ferdig påsatte lys, slik at det bare er å putte støpselet i stikkontakten.

Går for kvalitet Hos Plante Expo kan man få kunstige juletrær til drøye 10 000 kroner, og ifølge Backa var det disse trærne som gikk først ut.

- Folk vil jo at treet skal ta seg pent ut.

De billigere variantene koster rundt 2600 kroner.


Les også:

Få et friskt og fint juletre

Nå skal juletrærne være pistrete

La treet stå kaldt før det tas inn

Slik unngår du å legge på deg i julen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!