Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ser du ut over dette vannet er du i verdens best likte land

Et hestehode foran resten av verden, men Norge klatrer.

LAKE LOUISE: Innsjøen med det blågrønne vannet ligger i nasjonalparken Banff, kun et par timers kjøring fra Calgary i Canada. Her kan du overnatte, gå dagstur opp til en av toppene, eller padle på den idylliske innsjøen. Foto: PETTER LØKEN
LAKE LOUISE: Innsjøen med det blågrønne vannet ligger i nasjonalparken Banff, kun et par timers kjøring fra Calgary i Canada. Her kan du overnatte, gå dagstur opp til en av toppene, eller padle på den idylliske innsjøen. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet:) Canada topper for andre år på rad kåringa over det landene i verden med best omdømme, foran Australia og Sverige.

På femteplass finner du Norge, som har hoppet en plass opp fra i fjor.

Det er omdømmebyrået Reputation Institute som hvert år lager kåringa, basert på en undersøkelse gjennomført blant 36 000 personer fra G8-landene.

50 land har blitt evaluert ut fra folks tillitt, beundring, respekt, og hvilke interesse de har for landet, med underkategorier som blant annet livskvalitet, vilkår for bedrifter, tilbud av varer og tjenester, og også hvor vakkert landet er.

Canada skårer godt i alle delene av undersøkelsen.

Uvanlig omdømmeøkning - I tillegg til å opprettholde topplasseringen har Canada også forbedret poengsummen med mer enn tre poeng. Vanligvis ser vi ikke en så stor økning fra et topp-ti-land, sier Nicolas Georges Trad i Reputation Institute i en pressemelding.

GRANVILLE ISLAND: Den lille halvøya Granville Island ligger under Granville bridge, og blir kalt «peoples place». Med utsikt til Downtown Vancouver, får den besøkt av mer enn 10 millioner mennesker hvert år. Foto: PETTER LØKEN
GRANVILLE ISLAND: Den lille halvøya Granville Island ligger under Granville bridge, og blir kalt «peoples place». Med utsikt til Downtown Vancouver, får den besøkt av mer enn 10 millioner mennesker hvert år. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Canada har gått fra en score på 74,76 i 2011 til 77,77 i år. Med det ligger Canada godt foran nummer to på lista.

Australia fikk en score på 75,21 og Sverige fikk 75,16.

Norge som har gått forbi New Zealand gikk fra 73,09 i 2011 til 73,90 i 2012.

- Et lands omdømme kommer av en rekke faktorer, som historie, produkter, miljø, utenrikspolitikk, og selv kjendiser og eksport av kultur, sier Trad.

Økt interesse De nordiske landene og resten av nasjonene på toppen av lista, er alle kjent for å være stabile, solide demokratier, med høyt bruttonasjonalprodukt og gode sosiale tjenester, ifølge Reputation Institute.

Stormakter som Kina og USA, havner henholdsvis på 43. og 23. plass. 

Norges femteplass stemmer godt overens med norsk reiselivs egne undersøkelser, forteller hovedorganisasjonen Virkes direktør for reise i Norge, Hilde Charlotte Solheim.

- Vi opplever økt interesse for Norge som reisemål, og dette bekrefter andre funn om at vi i hovedsak har et positivt omdømme, sier hun til Dagbladet.

- Men vi må ikke glemme at vi fortsatt er mindre kjent ute i verden enn hva vi tror selv, fortsetter Solheim.

Lite og ukjent For mange er Norge fortsatt et lite og ukjent land. Selv i et år hvor verdens turismeorganisasjon UNWTO, forventer ny rekord med over én milliard internasjonale turistankomster, er konkurransen om turistene beinhard.

- Turistene kommer ikke av seg selv. Det som jobber mot oss er at det er dyrt, kaldt og langt borte. Det som jobber for oss er at Norge assosieres med rent miljø, energi, og fantastisk natur, sier Virke-direktøren.

Samtidig som markeder i Europa svikter på grunn av den økonomiske krisa, åpnes andre som Kina, Indonesia, India, Mexico, Brasil og tidligere Sovjet-republikker, forteller hun.

- Vi et lite reisemål, men mange steder finnes det noen som kunne tenke seg å reise til Norge, sier hun.

Må bli enklere Framover består jobben i å få reiselysten til å materialiseres, blant annet ved tilgjengeliggjøring av Norge som turistland.

I tillegg til at det er få internasjonal direktefly til Norge, er det nemlig fortsatt for vanskelig å bestille en reise til Norge, mener direktøren.
 
De fleste turister som reiser til Norge kjøper en sammensatt reise gjerne ved et reisebyrå. Norsk turistnæring trenger derfor å bli flinkere til å lytte til de som selger Norge som reisemål ute i verden.

CALGARY STAMPEDE: Her blir Steven Dent fra Mullen i Nebraska kasta av hesten Moulin Rouge under rodeofinalen i Calgary forrige sommer. Foto: TODD KOROL/REUTERS/SCANPIX
CALGARY STAMPEDE: Her blir Steven Dent fra Mullen i Nebraska kasta av hesten Moulin Rouge under rodeofinalen i Calgary forrige sommer. Foto: TODD KOROL/REUTERS/SCANPIX Vis mer

-  Vi må tilby konkrete pakker. Det må være lett å finne fram på internett, og du må kunne komme deg til Norge med et klikk, sier Solheim.

Økte inntekter For et godt omdømme betyr penger i kassa.

Ifølge Reputation Institues modell vil en økning på fem poeng i kategorien «Et land jeg vil anbefale andre å besøke», for USA bety en vekst i turistinntektene på 14.6 milliarder dollar.

At landet virker innbydende på utlendinger, øker heller ikke bare turismen i landet, det fører også til vekst i landets eksport.

Krisen i Europa Mens Hellas og Italia er i fritt fall, klarer Spania å beholde plasseringa fra i fjor som det landet med 16. beste omdømme.

Hellas derimot faller fra 21.- til 38. plass, mens Italia ramler ned fra 14.- til 18. plass.

Til tross for at alle er hardt rammet av den økonomiske krisa i Europa har Spania et bedre omdømme å lene seg på enn de to andre i krisetider, konkluderer Reputation Institute.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media