- Ser litt ut som spylervæske

Vi har smakt hvitvin med naturlig blåfarge.

- Det minner litt om spylervæske, sier sommelier og daglig leder på Territoriet Magnus Egerdahl Nørsett.

- Jeg har fått noen bekymringsmeldinger fra kolleger som hadde sett fargen på vinen jeg skulle smake. De håpet jeg ville overleve, ler han.

Grei smak
Vinen Azul Mediterraneo ble nylig lansert som bestillingsvare på Vinmonopolet og smaker i følge Nørsett helt greit. Men han sliter med å ta den seriøst.

Fargen sjekkes alltid for å sikre at vinen er som den skal, så for en sommelier har førsteinntrykket mye å si. 

- Jeg skjønner ikke helt hvorfor den må være blå. Vinen smaker bedre enn jeg hadde frykta, men det er noe med fargen som er litt skremmende for meg, sier Nørsett som i september blir vinsjef på Norges beste restaurant Maaemo.

Maaemo fikk beholde sine to Michelinstjerner.

I følge produsenten er fargen et naturlig ekstrakt fra det ytterste i skallet på blå drue.

AZURBLÅ: Vinen Azul Mediterraneo Casa Vital er noe så spesielt som en blå hvitvin. Smaken er ikke like avskrekkende som fargen, mener sommelier og daglig leder på Territoriet, Magnus Egerdahl Nørsett. FOTO: John Terje Pedersen
AZURBLÅ: Vinen Azul Mediterraneo Casa Vital er noe så spesielt som en blå hvitvin. Smaken er ikke like avskrekkende som fargen, mener sommelier og daglig leder på Territoriet, Magnus Egerdahl Nørsett. FOTO: John Terje Pedersen Vis mer

- Men det blir jo ikke naturlig når man må inn i et labratorium for å hente ut farge fra skallet på en drue som ikke engang er i vinen, mener Nørsett.

Blå i munnen
- Akkurat som med trend-vinene man skal tilsette isbiter og frukt i, er nok dette et «gimmick» for å selge, sier Nørsett. 

Nørsett mener vinen muligens kommer til å tiltrekke seg visse målgrupper.

- Umiddelbart tenker jeg på Ibiza. Sånn syden-party, technofest eller utdrikkingslag foreksempel, sier han da journalisten oppdager at han har blitt blå i munnen.

- Oi, er jeg det? Ja, jeg vet ikke hvor gøy jeg synes det er med blåfarge. Den er ikke udrikkelig, men jeg synes ikke azurblå drikke er innbydende, sier Nørsett.

Dommen
Nørsett pleier å servere hvitvin på rundt 8-10 grader. Derfor er han litt skeptisk da han får høre at den blå vinen bør serveres på 6-7 grader.

Finn riktig temperatur til sommerdrikken

- Desto kaldere vinen er, desto mindre aroma og smak vil den gi fra seg. Umiddelbart lurer jeg på det er noe de vil skjule. Dersom vinen blir servert varmere vil den virke ubalansert, og man vil kjenne mer av det vi kaller «alkohol-stikk», forklarer han.

Vinen smaker enkelt, og den det den skal i følge vinkelneren. 

- Den smaker chardonnay og muskatell. Duften minner om vingummigodteri og smaken er lett fruktig, men det var mindre sødme enn jeg hadde trodd, utbryter Nørsett.

Azul Mediterraneo Casa Vital er ikke den eneste blå vinen som selges i Norge. Det finnes en annen blå vin på markedet fra produsenten Gik.

Les mer:
Dette drikker du til sommermaten
- Du kan ikke smake forskjell på vin

ENKEL: Ikke en veldig komplisert vin i følge vinkelner Magnus Egerdahl Nørsett, men med overraskende lite sødme. FOTO: John Terje Pedersen.
ENKEL: Ikke en veldig komplisert vin i følge vinkelner Magnus Egerdahl Nørsett, men med overraskende lite sødme. FOTO: John Terje Pedersen. Vis mer