NOE GALT: Ser taket ditt slik ut, er det tegn på at noe er galt. Foto: Colourbox.com
NOE GALT: Ser taket ditt slik ut, er det tegn på at noe er galt. Foto: Colourbox.comVis mer

Ser taket ditt slik ut, er noe galt

Slik blir du kvitt istappene.

- Isdannelser og opphopning av smeltevann på taktekningen kan føre til lekkasjer inn i bygningene, forteller Vivian Meløysund, forskningsleder i SINTEF Byggforsk.

Det tydeligste tegnet på at isolasjonen er dårlig finner man dersom det henger mye istapper fra taket på vinterstid. Det betyr at varmen inne har sluppet ut og smeltet snøen på taket, som igjen har dannet istapper langs takrennene.

Dårlig isolasjon avler istapper - Istapper på tak skyldes at varme innenfra smelter snø på taket. Smeltevannet renner fra det "varme" taket ned til takutstikket/takrennene hvor det fryser til is, og man ser at det danner seg istapper, sier Meløysund.

Forskningslederen forteller at som regel er årsaken at taket er dårlig isolert.

Andre årsaker kan være varmelekkasjer på grunn av utettheter i dampsperren, dårlig lufting av takflatene eller at det er plassert installasjoner på kalde loft som avgir varme.

Finn roten til isproblemene Man bør først finne årsak til isproblemene og deretter vurdere hvilke tiltak som er mest hensiktsmessig. Dersom bygningen er dårlig isolert, kan man etterisolere.

- For bygninger med kalde loft er det ofte veldig effektivt å tilleggsisolere etasjeskilleren mot loftet, forteller Meløysund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Varmelekkasjer på grunn av utettheter kan være vanskeligere å utbedre. Utilstrekkelig lufting av kalde loft kan utbedres for eksempel ved å etablere ventiler i gavlveggene. Det er litt mer komplisert å utbedre luftingen av en takflate. Dersom man har installasjoner på loftet som avgir varme, kan disse isoleres.

Gjør det selv - Etterisolering, er det noe man kan gjøre selv?

- Ja, men bør passe på at man ikke gjør tiltak som reduserer luftingen, for eksempel ved takfoten på kalde loft. Dersom man likevel gjør tiltak på innvendig side, bør dampsperren fjernes og en ny etableres mot varme rom, forteller Meløysund.

Er du derimot ikke helt trygg på å ta fatt på en slik oppgave på egen hånd, finnes det mange aktører på markedet som driver med etterisolering av hus.

Lasse J. Frogner er daglig leder i Frogner Isolering, et Oslo og Akershus-basert firma som utfører blåse-isolasjon. Han forteller at prisene på etterisolering av loft vil variere i forhold til loftstyper, bestående isolering, åpen konstruksjon (gulv eller ikke gulv) og lignende.

- Prisene er basert på m2 loft, samt tykkelse på isoleringen og vil variere fra ca. 130 kr/m2 til 250 kr/m2 med tykkelser fra 15 cm til 50 cm.

Frogner forteller at montering av luftepapp langs raft (nederste/ytterste del av taket) også er en viktig del ved isolering av loft.

Gir økonomisk gevinst Ikke bare blir du kvitt istappene ved å etterisolere og unngår potensielle skader på huset ditt, du kan også spare penger.

Ifølge Meløysund kan relativt enkle tiltak medføre redusert energibehov.

TIL ADVARSEL: Ser taket ditt slik ut er det noe galt, ifølge forskningsleder Vivian Meløysund. Foto: SINTEF Byggforsk
TIL ADVARSEL: Ser taket ditt slik ut er det noe galt, ifølge forskningsleder Vivian Meløysund. Foto: SINTEF Byggforsk Vis mer

- Det er anslått et sparepotensial på ca. 3000 kWh/år dersom en bolig øker isolasjonstykkelsen i trebjelkelag mot loft fra 10 cm til 30 cm.

Isolasjonprodusenten Glava har en app som gjør at du enkelt kan beregne hvor mye du kan spare ved etterisolering av loftet på din bolig.

Skal ikke forekomme på nye hus Er huset ditt bygd etter 1985 og har mange istapper hengende ned fra taket, da er det stor sjanse for at det har blitt gjort noe feil i byggeprosessen.

- Det kan enten være at bygningen ikke riktig prosjektert, for eksempel med for lite isolasjon eller ikke tilstrekkelig lufting. Eventuelt at utførelsen ikke er riktig, for eksempel at varmelekkasjer oppstår på grunn av utettheter, forteller Meløysund

- En må da regne med at bygningen har større energiforbruk enn man skal kunne forvente.

Les også:
Dette gir best effekt av varmepumpen i kulda
Her er redningen for fuktige kjellere
Slik reduserer du brannfaren i bolig og hytte
Denne hytta er bare 14 m2

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.