Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ser ut som noen har dratt ut proppen utenfor Mauritius

- Kjenner ikke til at vi har noe sånt langs norskekysten.

SYNSBEDRAG: Går du inn på Google Maps ser det ut som havet på sørvest-spissen av Mauritius er i ferd med å forsvinne i et gigantisk sluk. Skjermdump: GOOGLE MAPS
SYNSBEDRAG: Går du inn på Google Maps ser det ut som havet på sørvest-spissen av Mauritius er i ferd med å forsvinne i et gigantisk sluk. Skjermdump: GOOGLE MAPS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): «Hvem har dratt ut proppen i Det indiske hav?» spør Expressen.

Ved første øyekast kan det se ut som en foss under vann.

Går du inn på Google Maps ser det nemlig ut som havet på sørvest-spissen for Mauritius er i ferd med å forsvinne i et gigantisk sluk.

Men det som fra mange vinkler ser ut som en undersjøisk foss, er bare en illusjon.

Sedimenter - Dette er ingen foss, humrer førsteamanuensis i marin byggteknikk ved NTNU, Øivind Asgeir Arntsen.

Han er ikke kjent på Mauritius, men er ekspert på blant annet kystsonen og bølger. Det du ser på bildene er variasjoner av sedimentavsetning på bunnen, mener han.

Den ytterste hvite stripa er skummet fra bølger som bryter mot korallrevet rundt øya. Når vannet skyller over og innenfor revet skjer det en sedimentdeponering over revet, forklarer Arntsen.

På grunn av overskyllingen blir det høyere vannstand bak revene og vannet strømmer mot åpninger i korallrevet. De krumme linjene gjenspeiler dette strømningsmønsteret, og til tider kan nok strømhastigheten ut av disse åpningene bli relativt stor.

Ikke i Norge Det er altså sedimentene herfra som mest sannsynlig skaper illusjonen av en foss, eller et sluk.

Arnsten har ikke sett noe liknende i norske farvann:

- Jeg kjenner ikke til at vi har noe sånt langs norskekysten, sier han.

Variert tropeparadis Mauritius er for mange forbundet med luksusferier, og står på mange nordmenns ønskelister over mest romantiske reisemål.

Selv om øya har alt du forbinder med et tropeparadis, har Mauritius mye mer å by på enn vaiende kokospalmer, blendahvit sand og turkisblått badevann.

Lurer du på når du skal sette deg på flyet?

Temperaturen er deilig året rundt, men høsten er perfekt med 22 til 27 grader i vannet.

SEDIMENTER: Det du ser på bildene er variasjoner av sedimentavsetning på bunnen, mener førsteamanuensis i marin byggteknikk ved NTNU, Øivind Asgeir Arntsen. Skjermdump: GOOGLE MAPS
SEDIMENTER: Det du ser på bildene er variasjoner av sedimentavsetning på bunnen, mener førsteamanuensis i marin byggteknikk ved NTNU, Øivind Asgeir Arntsen. Skjermdump: GOOGLE MAPS Vis mer
Hele Norges coronakart