Serverte elgballer på tv, nå lager hun hakkemat av skogens konge

Høstmat fra Charlotte Mohn.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

CHARLOTTES GODE ELGGRYTE: Elg i dillsaus er den perfekte søndagsmiddagen nå i oktober. Foto: METTE MØLLER
ELG I TORTILLALEFSE: Med kvernet elgkjøtt, rødbeter og pepperrot gir du fredagstacoen en ny og spennende smak. Foto: METTE MØLLER
ELG I DILLSAUS: Enkelt å lage, men kjøttet må få koke lenge, så det blir mørt og saftig. Foto: METTE MØLLER
ELGKARBONADER: Charlotte synes elgkarbonadene smaker best når de ikke er helt gjennomstekt, men litt rosa i midten. Foto: METTE MØLLER

Charlotte har alltid vært begeistret for elg i alle varianter, og har til og med en gang servert elgballer i tv-programmet «Fire stjerners middag».

Til blandet mottakelse fra de deltakende kokkene rundt bordet.

ELG I TORTILLALEFSE: Med kvernet elgkjøtt, rødbeter og pepperrot gir du fredagstacoen en ny og spennende smak. Foto: METTE MØLLER
ELG I TORTILLALEFSE: Med kvernet elgkjøtt, rødbeter og pepperrot gir du fredagstacoen en ny og spennende smak. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Litt mer tradisjonell, og også atskillig mer fristende, er Charlottes gode elggryte med grønnsaker og lys dillsaus. Den damper og putrer på komfyren og lager både god lukt og lun stemning på kjøkkenet.

Elg i klassisk gryterett - Storfekjøtt i lys dillsaus er en klassisk rett, men elgkjøtt er minst like godt. Bruk kokekjøtt fra for eksempel lår, bog og nakke. De delene av elgen som du ikke lager steik og fileter av.

- Bruk for all del ikke fileter i gryteretter. Det er bare bortkasta penger. Kokekjøtt har også mer smak, sier Charlotte.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Oppskriften er enkel nok: Kok til kjøttet er mørt og ha i grønnsaker på slutten av koketida. Lag en lys saus av kokekraften, smak til med rikelig med dill og litt krydder, og lun så det kokte elgkjøttet i sausen.

- Dette er en flott måte å tilberede kjøtt og grønnsaker på. Alle de fine og sunne næringsstoffene fra råvarene blir bevart. Bruk økologiske grønnsaker i tillegg, så blir dette en fullverdig økologisk gryterett, forteller Charlotte.

- Ønsker du å spise økologisk, så velg viltkjøtt, sier hun.

Taco med elg Fredagstacoen lager hun også med elg.

Hun fyller både tacoskjell og tortillalefser med brunet elgkjøtt, og bruker enten vanlig tilbehør som mais, salat, salsa og ost, eller en litt mer norsk variant med hakkede rødbeter og seterrømme med pepperrot.

- Jeg er vant med taco med elgkjøtt fra barndommen. Det var det kvernede kjøttet vi hadde. Jeg synes det smaker nydelig, og elg er også magrere enn storfekjøtt, sier Charlotte.

Elgkarbonader skal stekes som biff Når hun skal lage elgkarbonader, får det magre kjøttet følge av litt seterrømme. Da blir karbonadene saftigere.

Stek elgkarbonadene som en biff. De skal ikke stekes for lenge.

- Jeg mener de smaker aller best når de ikke er helt gjennomstekt, men litt rosa i midten. Brun karbonadene i stekepanna først, og stek dem deretter ferdig i ovnen på 120 grader, råder Charlotte Mohn.