Sett deg inn i reglene og bli en pensjonsvinner

Se hva du kan forvente å få utbetalt i pensjon.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Har du en viss formening om hva du kommer til å få i pensjon, vil du også ha muligheten til å gjøre visse grep for å bedre pensjonisttilværelsen din, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Hvor liten eller stor pensjon du får avhenger av valgene du tar gjennom jobbkarrieren, fastslår Sandmæl.

SLIK FÅR DU OVERSIKT Pensjonen din består av opptjening i Folketrygden og arbeidsgiver. På www.nav.no finner du en forenklet pensjonskalkulator hvor du kan regne ut hvor mye du ca. vil sitte igjen med i pensjon fra Folketrygden. Alderen din, når du begynte å jobbe og lønna di er helt sentralt for å kunne beregne din pensjon. Kalkulatoren regner inn hva som er normal lønnsvekst for en person med din lønn, og beregner også inn pensjonsreglene for ditt årskull. På toppen av det du får fra Folketrygden kommer det som kalles tjenestepensjon fra arbeidsgiver. Svært mange er usikre på hvilken tjenestepensjon de har, men dette er helt sentralt for hva din pensjon vil bli. Du vil kunne få vite dette om du spør arbeidsgiver, sjekker ansettelseskontrakt, lønnslipp eller bedriftens intranett. Husk at en tjenestepensjon kan ha mange ulike vilkår (innskuddssatser etc), og det er viktig å få dette nøyaktig. Noen arbeidsgivere både i offentlig og privat sektor har AFP (avtalefestet pensjon). Dette er en pensjonsordning som gjør at du kan få økt pensjon for eksempel hvis du går av tidlig eller velger å jobbe mens du tar ut lønn og pensjons samtidig. For å få AFP må du jobbe i en bedrift som er bundet av en tariffavtale der AFP inngår. Arbeidsgiver vil kunne gi deg denne informasjonen. Har du byttet jobb, har du sannsynligvis en fripolise eller et pensjonskapitalbevis. Dette er pensjonsrettigheter som du har tjent opp hos tidligere arbeidsgivere, men som det ikke lenger blir innbetalt penger på. For de fleste pensjonskalkulatorer er det viktig å vite hvor mye fripolisen/pensjonskapitalbeviset er verdt og om det er noen opphørsdato for utbetalingen. Normalt vil denne informasjonen være tilgjengelig hos. Du kan også kontakte din tidligere arbeidsgiver. Når du har funnet av hvor mye du omtrent vil sitte igjen med som pensjonist bør du tenke på om det er nok. Hvis ikke bør du sette i gang med å spare selv. Kilde: Silje Sandmæl, DNB

Store summer

- Forskjellen på en god og dårlig pensjon kan dreie seg om flere hundretusen kroner i året. Du har få muligheter til å påvirke pensjonen du får gjennom Folketrygden, men desto viktigere er arbeidsgiveren din, sier hun.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn