UTRYDNINGSTRUET: Navnet Manukura betyr status. Kyllingen blir sett på som hellig av urbefolkningen, og et symbol på all innsatsen som nå legges ned for å hindre at kivien skal bli utryddet. Foto: MIKE HEYDON/ AFP/SCANPIX
UTRYDNINGSTRUET: Navnet Manukura betyr status. Kyllingen blir sett på som hellig av urbefolkningen, og et symbol på all innsatsen som nå legges ned for å hindre at kivien skal bli utryddet. Foto: MIKE HEYDON/ AFP/SCANPIXVis mer

Sett på makan til kivi - Manukura er hvit, men ikke albino

Verdens første klekket ut i fangenskap.

(Dagbladet): Skal du til New Zealand har du nå mulighet til å se noe riktig sjeldent. Nemlig en helt hvit Kivi, som attpåtil ikke er albino.

Hver søndag kan du besøke den sjeldne hvite kiviungen Manukura, i Pukaha Mount Bruce wildlife center.

Der deler han bur med kompisen Potiki.

Manukura ble klekket ut 1. mai i år, og har siden da blitt omtalt av medier verden over.

Han har også en egen fanside på Facebook, der ivrige kivifans kan følge utviklingen til det lille hvite nøstet.

Ny begynnelse Ifølge parken døpes normalt ikke ville dyr og fugler, men urfolket på New Zealand - maoriene - har denne gangen gjort et unntak.

SÅRBAR: Viltmyndighetene er i tvil om Manukura skal slippes fri, siden den hvite fargen gjør ham sårbar for rovdyr. Foto: MIKE HEYDON/ AFP/SCANPIX
SÅRBAR: Viltmyndighetene er i tvil om Manukura skal slippes fri, siden den hvite fargen gjør ham sårbar for rovdyr. Foto: MIKE HEYDON/ AFP/SCANPIX Vis mer

De ser på kyllingen som et tegn - «tohu» - på en ny begynnelse. Navnet Manukura betyr først og fremst status.

Ifølge AP blir fuglen også sett på som hellig av urbefolkningen, og et symbol på all innsatsen som nå legges ned for å hindre at kivien skal bli utryddet.

Truet av utryddelse Totalt lever det i dag rundt 70 000 kivier på New Zealand, skriver The Australian.

Bestandene av alle de fem kiviartene er enten truet eller kritisk truet, og ifølge Scientific American minsker bestanden med 6 prosent hvert å.

Nordøyas brunkivibestand, skal være den mest sunne med sine 35 000 fugler.

Vellykket program Departementet for bevaring skriver på sin hjemmeside at Manukura er den 13. av totalt 14 kivikyllinger klekket i år.

2011 er dermed det mest vellykkede siden avlsprogrammet startet ved Pukaha Mount Bruce i 2003, da kivien ble reintrodusert i naturen i området. 

Ikke albino Manukura er altså ikke albino. Den sjeldne ungen stammer fra Nordøya-brunkivier som ble hentet fra reservatet på Little Barrier Island til Pukaha i fjor.

Denne bestanden er bærere av et recessivt fargegen som noen ganger gir hvite fugler.

- Kivibestanden på Little Barrier Island har fugler med hvite tegninger, og også noen helt hvite kivier. Dette var likevel en stor overraskelse, sa styreformann ved Pukaha Mount Bruce, Bob Fancis i en pressemelding.

Når Manukura blir stor nok, er planen at han og resten av årets unger skal slippes ut i naturen.

Viltmyndighetene er likevel litt i tvil om Manukuras blir en helt fri kivi:

- En hvit kivi skiller seg ut, noe som gjør den mer sårbar, sier Chris Lester fra bevaringsdepartementet til Discovery News.

FACEBOOK: Manukura har en egen fanside på Facebook, der ivrige kivifans kan følge utviklingen til det lille hvite nøstet. Foto: MIKE HEYDON/ AFP/SCANPIX
FACEBOOK: Manukura har en egen fanside på Facebook, der ivrige kivifans kan følge utviklingen til det lille hvite nøstet. Foto: MIKE HEYDON/ AFP/SCANPIX Vis mer