TAPAS-KONGEN:  Han smiler bredt og ler mye, Juan Santiago Domínguez (64). Mannen som snakker flytende svensk, formelig lever i ett med sin populære restaurant i Playa del Inglés på Gran Canaria. Her peker han ut bilder av diverse kjendiser som har vært innom i årenes løp. Foto: EIVIND PEDERSEN
TAPAS-KONGEN: Han smiler bredt og ler mye, Juan Santiago Domínguez (64). Mannen som snakker flytende svensk, formelig lever i ett med sin populære restaurant i Playa del Inglés på Gran Canaria. Her peker han ut bilder av diverse kjendiser som har vært innom i årenes løp. Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

- Setter du deg i en taxi og sier «tapas», så havner du her

På denne restauranten i Playa del Inglés er de aller fleste skandinaver.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

PLAYA DEL INGLÉS (Dagbladet): Seks av 10 gjester i restauranten «Tango Tapas» i feriebyen Playa del Inglés er skandinaver.

-Setter du deg i en taxi på den sørlige delen av Gran Canaria og sier "tapas", så havner du her, sier Juan Santiago Domínguez og ler så han rister.

Som en svenske Den skøyeraktige karen snakker svensk med kledelig aksent.

Det er resultatet av seks års opphold i Stockholm. Der var han gift med en svensk kvinne.

Forholdet resultert resulterte i datteren Emma (40), som er Juans øyensten.

-Jeg snakket alltid spansk til henne, så hun skulle bli kjent med sitt morsmål nummer to, sier Juan.

Tjener godt At tapasrestauranten går godt, legger han ikke skjul på.

Som regel er de 20 bordene inne og 30 bord på utsiden særdeles godt besatt av matglade gjester.

SANGRIA:  Tapas-Juan (t.v.) overlater kjøkkentjenesten til andre. Men den tradisjonelle spanske drikken sangia har han full kontroll over. I Midten står kokk Floro Miranda ved siden av sin datter Christina. Foto: EIVIND PEDERSEN
SANGRIA: Tapas-Juan (t.v.) overlater kjøkkentjenesten til andre. Men den tradisjonelle spanske drikken sangia har han full kontroll over. I Midten står kokk Floro Miranda ved siden av sin datter Christina. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

-Av en månedlig omsetning på 600 000 euro, sitter jeg igjen med 120 000 euro, sier han uten blygsel eller frykt for at janteloven har spredd seg til Kanariøyene.

-Joda, jeg kan bli rik på dette. Men det er ikke mitt mål. men jeg lever jo greit, sier han. Og ler enda mer.

Sa opp jobben I 15 år hadde Juan jobbet som reiseleder før han valgte å gå kjøkkenveien.

Han forklarer at mange turister var misfornøyde over at de ikke kom i kontakt med de lokale spanske mattradisjonene.

-Da valgte jeg å satse på min egen restaurant. Tapas er en sinnsstemning, egentlig, forklarer han.
Stinn brakke Kjærligheten til de populære smårettene stikker dypt.

-Det er jeg som har laget alle oppskriftene. Men jeg duger ikke på kjøkkenet.

Der jobber fem medarbeidere så svetten siler.

- Min jobb er i restauranten. Jeg elsker når det svinger og lokalet er fullt av sultne og fastglade mennesker. Da føler jeg at jeg lever, forklarer han.

Billig vin Juans kalkulasjoner går ut på at en typisk gjest legger igjen 20 euro.

-Jeg serverer gjennomsnittlig 300 porsjoner hver kveld, forteller han.

NAM-NAM: Tennene løper i vann når Christina Miranda tilbyr kanariske poteter med den lokale sausen mojo. Foto: EIVIND PEDERSEN
NAM-NAM: Tennene løper i vann når Christina Miranda tilbyr kanariske poteter med den lokale sausen mojo. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

-Noen vil briljere med vin til 49 euro pr. flaske. Men hvorfor betale så mye når husets gode rødvin bare koster 13,50 euro. Til vin skal det nytes lettdrikkelige viner, mener han.

Favorittene Restauranteieren har lagt merke til at det ikke er noen forskjell i hva nordmenn, svensker og dansker foretrekker.

-Dere er like i matveien.

Det går aller mest i kanariske poteter med moija-saus, hvitløksreker og tomatsalat med tre forskjellige oster, sier han.

Drar på byen -Det er vanlig at de samme gjestene besøker restauranten min både fire og fem ganger iløpet av en 14 dagers ferie.

Det er som en klubb. Her står bordene så tett at du blir godt kjent med sidemannen.

Ikke sjelden blir folk så godt kjent med hverandre, at de etterpå går sammen videre ut på byen for litt ekstra drikke og kos, sier Juan.

Svensk sommer Om sommeren er det ikke sikkert at du treffer Juan på jobb.

Han elsker å tilbringe de lyse sommerkveldene i sitt sommerhus i Fjällbacka.

-Og hva står på menyen da?

FISK: En populær rett hos Tapas-Juan er fritert fisk med fersk, grønn mojo.  Foto: EIVIND PEDERSEN
FISK: En populær rett hos Tapas-Juan er fritert fisk med fersk, grønn mojo. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

-Svenske skalldyr, selvsagt, sier Juan.

SPESIALITET: Få steder lages det  bedre småpoteter enn på Kanariøyene. De saltkokte knollene skal serveres med skallet på, i følge med rød mojo, som er en kraftig hvitløkssaus. Foto: EIVIND PEDERSEN
SPESIALITET: Få steder lages det bedre småpoteter enn på Kanariøyene. De saltkokte knollene skal serveres med skallet på, i følge med rød mojo, som er en kraftig hvitløkssaus. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer