<strong>SJEKK MERKINGEN:</strong> Ser du et slikt glass- og gaffelsymbol, er det trygt å bruke emballasjen til mat - men det er ikke automatisk greit å fryse boksen, eller varme maten i mikrobølgeovn. Foto: COLOURBOX
SJEKK MERKINGEN: Ser du et slikt glass- og gaffelsymbol, er det trygt å bruke emballasjen til mat - men det er ikke automatisk greit å fryse boksen, eller varme maten i mikrobølgeovn. Foto: COLOURBOX Vis mer

Setter du den i mikrobølgeovnen?

Ikke all emballasje er egnet for mat, mikro eller oppvaskmaskin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide.no: En gammel iskremboks er fin å bruke til å fryse ned mat i, og gårsdagens middag kan bli med på jobb når den skal bli dagens lunsj. Vi holder den selvsagt kald i løpet av dagen, og varmer den opp i mikrobølgeovn, slik at vi holder lumske bakterier i sjakk. Smart, sant?

Vel, det er ikke sikkert det er så smart, likevel.

Det er nemlig ikke all plastemballasje som er laget for å tåle hverdagsbruk i mikro og oppvaskmaskin.

Heldigvis er det enkelt å se hva du kan bruke når.

Sjekk symbolene Det aller første du må sjekke, er om plastboksen har et glass- og gaffelsymbol. Dette illustrerer at den er egnet for kontakt med mat og drikke.

Dessverre er ikke alle plastprodukter beregnet på kontakt med mat, merket slik, noen er fortsatt merket med «for mat» eller «for næringsmidler» på norsk eller engelsk. Glass- og gaffelmerket blir likevel mer og mer utbredt, og regnes i dag som normen. (PS: Du ser alle merkene i bildespesialen.

NB! Er boksen derimot merket med syvermerket bør du holde den langt unna mat.

Et glass- og gaffelmerke betyr likevel ikke at du automatisk kan putte boksen i fryseren, oppvaskmaskinen eller mikrobølgeovnen.

Enkelte ganger vil det stå spesifikt at produktene ikke er egnet for fryser, mikrobølgeovn eller oppvaskmaskin, mens det stort sett opplyses om ved positiv indikering av hva produktet faktisk tåler. 

Aldri rett fra frys til ovn Økt oppmerksomhet rundt farer ved enkelte plast og polyesterprodukter har ført til at både forbrukere og produsenter ser etter andre løsninger.

Flere tilbyr nå pene ildfaste former som du ikke trenger å bruke med silkehansker: De går i fryser, de går i mikro, de går i ovn - og så er de såpass pene at du ikke trenger å skjemmes for å sette dem på bordet.

Det er imidlertid én ting som er viktig: Akkurat slik som jernpanner og annet kan slå seg eller sprekke om du har kaldt vann i dem når de er glovarme, kan formene sprekke om du tar formen fra fryseren og setter rett i ovnen.

<strong>SJEKK MERKINGEN:</strong> Ikke all emballasje er egnet for mikrobølgeovn. Foto: ELISABETH DALSEG
SJEKK MERKINGEN: Ikke all emballasje er egnet for mikrobølgeovn. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere boligtips får du her:
Ikke bruk mikrobølgeovnen til å tine kjøtt

Ni ting du kan bruke mikrobølgeovnen til
Sjekk om plasten er trygg med denne enkle testen (Ekstern lenke)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer