Setter opp nye «shoppingfly» til svenske Ullared neste år

Reiser med håndbagasje og tar med 30 kilo bagasje hjem.

REISEMÅL: Det skal setter opp flere charterfly til Gekås Ullared neste år, forteller daglig leder i Let's Travel, Jun Bjørbekk. I år har både Morgan og Ola-Conny vært med på flygningene. Foto: JESPER MOLIN FD PETERSSON / GEKÅS ULLARED
REISEMÅL: Det skal setter opp flere charterfly til Gekås Ullared neste år, forteller daglig leder i Let's Travel, Jun Bjørbekk. I år har både Morgan og Ola-Conny vært med på flygningene. Foto: JESPER MOLIN FD PETERSSON / GEKÅS ULLAREDVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): I slutten av oktober lettet ett fullt charterfly fra Trondheim og et nesten fullt fly fra Bergen.

Nå i november letter enda to fullbookede Boeing 737-800-maskiner fra Stavanger.

Felles for flyene er at alle lander i Halmstad, før passasjerene dra rett til Skandinavias største varehus, Gekås Ullared.

Her venter en skikkelig svenskehandel og overnatting på Ullareds egne shoppinghotell, før flyet returnerer neste dag.

Nye avganger i 2016 Det var før sommeren nyheten kom om at det billettene til en charterfly fra Stavanger var blitt revet bort på ti timer. Deretter var det bare å teste om interessen var like stor fra andre byer.

Til sammen vil i underkant av 800 nordmenn ha vært med shoppingflyet i år. Til neste år blir det flere, røper kvinnen bak ideen om charterfly til Sverige med handlegale nordmenn:

- Det har vært en kjempesuksess, og vi skal gjøre det neste år også. Kanskje vi da passerer 1000, sier daglig leder i Let's Travel, Jun Bjørbekk til Dagbladet.

Det er ikke bestemt når flyene vil gå ennå, men Bjørbekk jobber nå tett sammen med destinasjonen Gekås Ullared for å få til et enda større konsept i 2016.

Vurderer Østlandet Det er ikke bare fra Vestlandet Bjørbekk vurderer harryflyginger til söta bror:

30 KILO: Shoppingfly-konseptet går kort ut på: Du flyr over med inntil fem kilo håndbagasje. Når du kommer fram finner du en gul shoppingbag med plass til 30 kilo med varer på shoppinghotellet. Dagen etter fyller du bagen og drar hjem igjen. Foto: LET'S TRAVEL
30 KILO: Shoppingfly-konseptet går kort ut på: Du flyr over med inntil fem kilo håndbagasje. Når du kommer fram finner du en gul shoppingbag med plass til 30 kilo med varer på shoppinghotellet. Dagen etter fyller du bagen og drar hjem igjen. Foto: LET'S TRAVEL Vis mer

- Vi ser også på om vi kanskje kan sette opp flyginger fra Østlandet tidlig om morgenen som flyr hjem igjen samme kveld, sier hun.

Hvor mange shoppingfly det vil gå etter hvert kommer an på responsen:

- Men jeg kan tenke meg at det blir enda større, sier Bjørbekk.

30 kilo i billetten Shoppingfly-konseptet går kort ut på: Du flyr over med inntil fem kilo håndbagasje. Når du kommer fram finner du en gul shoppingbag med plass til 30 kilo med varer på shoppinghotellet. Dagen etter fyller du bagen og drar hjem igjen.

- Det er ikke bare handel, men også overnatting, bespising og sosialt. Det som overrasket er kanskje hvor mange unge som har bestilt tur. Både unge par og guttegjenger, sier Let's Travels daglige leder.

Det er foreløpig ikke aktuelt å utvide med shopping til andre steder i Sverige.

- Det er først og fremst Ullared vi fokuserer på, sier Bjørbekk.

Skeptisk i Virke - Dette er en helt ny nisje og det virker som de satser sort. Det blir spennende å se utviklingen, sier Hovedorganisasjonen Virkes direktør for dagligvare, Ingvill Størksen.

Hun er likevel skeptisk til at flere drar på «harrytur»:

- Grensehandelen er allerede en utfordring for Norge. Selv om veksten ser ut til å ha avtatt noe er det fremdeles vekst, til tross for kronekursens utvikling, sier hun.

KLARE FOR AVGANG: Morgan og Ola-Conny klare for flygning til Ullared sammen med daglig leder i Let's Travel, Jun Bjørbekk i oktober. Foto. LET'S TRAVEL
KLARE FOR AVGANG: Morgan og Ola-Conny klare for flygning til Ullared sammen med daglig leder i Let's Travel, Jun Bjørbekk i oktober. Foto. LET'S TRAVEL Vis mer

Virke har etterlyst tiltak fra regjeringen, ifølge Størksen. Blant annet om å ta grep når det gjelder særnorske avgifter på typiske lokkevarer, som for eksempel grunnavgiften for engangsemballasje på drikkevarer.

Reiselivsnæringa er ikke Størksen arbeidsfelt i Virke, men hun forstår godt at suksessen for shoppingflyet er bra for en norsk reiselivsbedrift.

Størksen har heller ingen problemer med å se tilleggsdimensjonen shoppingflyet har med opplevelse og hygge på reisemålet. For å fly til Ullared er litt mer enn bare shopping rett over grensa, men:

- Hvis vi bare snakker om handlingen, så viser beregninger at Norge taper 10 000 arbeidsplasser til Sverige i året som følge av grensehandelen, sier hun.

- En totalopplevelse - Vi mener vi har et reiselivsprodukt som vektlegger totalopplevelsen ved Ullared, sier daglig leder i Let's Travel, Jun Bjørbekk til kommentaren fra Virke.  

Ullared er bare litt nærmere enn det mange forbinder med å dra på ferie, mener Bjørbekk.

- Jeg tror mange tar det som en tur der de hygger seg litt ekstra, uansett hvor i Sverige de drar for å handle og  uansett hvordan de kommer seg dit, sier hun.

Fly eller ei, Bjørbekk har ikke noe tro på at svenskehandelen vil forsvinne med det første:

- Uansett hvor folk drar på ferie så liker de å shoppe.

130 000 nordmenn Kjøpesenteret Ullared ligger langt inne i de svenske skoger, men likevel handlet neste hver fjerde svenske på Ullared i fjor, ifølge hjemmesida.

FULLASTET: Dette bildet viser lasten før Ullareds-flyet tar av på sin første innenrikstur i Sverige i 2014. I år har det også kommet fly fra Norge.  Foto: MARIE HIDVI / GEKÅS ULLARED
FULLASTET: Dette bildet viser lasten før Ullareds-flyet tar av på sin første innenrikstur i Sverige i 2014. I år har det også kommet fly fra Norge. Foto: MARIE HIDVI / GEKÅS ULLARED Vis mer

Ifølge Let's Travel valfarter i tillegg så mange som 130 000 nordmenn hit i året.

Hundretusener av nordmenn har også samlet seg foran fjernsynet for å se TV-serien Ullared. Ikke minst for å følge medarbeiderne Morgan og Ola-Conny.

De to var også med på flygingen fra Bergen og Trondheim, og blir også med første tur fra Stavanger.