KUNSTEN Å LYKKES: Flesteparten av norske kvinner og menn forventer at partneren skal holde seg attraktiv. - Men attraktivitet handler om mer enn bare utseendet, påpeker psykolog Andreas Løes Narum. Foto: Colourbox,
KUNSTEN Å LYKKES: Flesteparten av norske kvinner og menn forventer at partneren skal holde seg attraktiv. - Men attraktivitet handler om mer enn bare utseendet, påpeker psykolog Andreas Løes Narum. Foto: Colourbox,Vis mer

Sexen, økonomien, utseendet eller støvtørkingen?

Hva krangler dere om? Her er ekspertenes beste råd for å takle konfliktområdene.

(Dagbladet God torsdag!):
Er husholdningsbudsjettet evig kilde til diskusjon? Eller skaper ulike seksuelle behov trøbbel i forholdet?

Heldigvis finnes det konstruktive råd som kan løse opp i flokene.

Vi har bedt tre av landets ledende samlivseksperter om konkrete råd for å angripe problemområdene sex, attraktivitet, økonomi og husarbeid.

Forventer sex sjelden Dagbladet har i en fersk spørreundersøkelse, utført av kjappesvar.com/Cint, kartlagt hva 1100 norske kvinner og menn opp til 80 år forventer av hverandre på de fire områdene.

På spørsmålet «Hvor ofte forventer du sex», svarte 36 prosent av mennene — mot halvparten av kvinnene — at de forventer sex sjeldnere enn en gang i uka.

Mer tilfreds med åra I en stor undersøkelse blant 1009 par fra Brasil, Tyskland, Japan, Spania og USA, fant forskere fra blant annet Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction at kvinner rapporterte mindre seksuell tilfredshet tidlig i et forhold, og større seinere.

Studien med tittelen «Sexual Satisfaction and Relationship Happiness in Midlife and Older Couples in Five Countries» tok for seg par i alderen 40—70.
Seksuell funksjon viktigst Samtidig rapporterte også menn om mer lykke i forholdet og seksuell tilfredshet med lengre forholdsvarighet. Kvinner i forhold som hadde vart i 20 til 40 år rapporterte sjeldnere enn menn om lykke i forholdet.

Forskerne fant at menns tilfredshet med forholdet var avhengig av helse, fysisk intimitet og seksuell funksjon.

For kvinner var det imidlertid bare seksuell funksjon som kunne si noe om tilfredshet med forholdet.
Hold deg attraktiv Av Dagbladets ferske undersøkelse kommer det fram at hele 75 prosent av de spurte som er i et forhold, forventer at partneren skal holde seg attraktiv.

- Det er viktig å være attraktiv for hverandre, men det kan vel så mye handle om det emosjonelle som om utseendet. Du viser at du synes partneren er attraktiv, og gjør deg selv attraktiv, ved at du bruker tida di på den andre, viser positive følelser og er til stede, sier psykolog Andreas Løes Narum.
Del på husarbeidet Mens 60 prosent av mennene i Dagbladets undersøkelse forventer at partneren skal bruke 4 timer eller mer på husarbeidet per uke, forventer bare 27 prosent av kvinnene det samme.

- De fleste menn gjør mindre husarbeid enn kvinner. Når dama sier at hun vil ha det så og så ryddig, sier mannen ofte at han synes det er ok som det er. Men han mener det egentlig ikke. Da blir det gjerne slik at den som kan sitte lengst i ro og se på rotet, vinner, sier psykolog Peder Kjøs.
Felles økonomi I vår undersøkelse svarte over halvparten av de spurte at de ikke forventet lik fordeling av utgiftene på hjemmebane.

Begrunnelsen er ulikt lønnsnivå.

8 OM SEX:Eva Tryti:1. Lag pusterom 

- De aller fleste opplever faser med mindre lyst. Men hvis man kan få litt bedre tid, for eksempel ved å gå ned litt i jobb mens barna er små, få litt mer ferie, kjøpe seg tjenester eller få besteforeldrehjelp, kan sexlivet bli mye bedre. Folk må ha litt pusterom.

2. Lukk soveromsdøra 

- Mange føler de mister muligheten når de har tenåringer i huset. Men det må ikke bære sånn. Gjør det til en vane å lukke soveromsdøra og si «nå vil vi være for oss selv». 

3. Hjelp til 

- Noen vil synes det er greit å «stille opp» uten å ha veldig lyst selv, for andre føles det krenkende. Det er gjerne greiere å «hjelpe til» enn å stille opp med egen kropp. 

4. Unngå problemfokus 

- De som ikke gjør sex til et fryktelig alvorlig problem, finner gjerne løsninger. 

5. Tenk variasjon  

- Det er så mange muligheter for å få fart på sexlivet. Par kan bruke hjelpemidler, jobbe med å bli flinkere teknisk, ha rå sex, rollespill eller øm og langsom sex når begge er 100 prosent til stede. Repertoaret er veldig stort. 

Andreas Løes Narum: 

6. Frigjør tid  

- Menn vil som regel ha sex oftere enn kvinner. Menn tenner lettere på visuelle stimuli. Det kan tenne henne hvis han uventet frigjør litt av hennes tid - gjør noe hun ellers hadde måttet gjøre. Dermed viser han respekt, at hun er attraktiv, noe som igjen gjør at hun får lyst. 

7. Unngå moralisering 

- Noen synes det er greit å snakke om sex, andre synes det er skummelt. Gjerne fordi de har opplevd å bli redde. Begge bør åpne for å undersøke hva som tenner den andre. Det er viktig å unngå moralisering og fordømmelse, samtidig som man skal ha respekt for hverandres grenser . 

Peder Kjøs: 

8. Ikke «still opp» 

- Det er vanskelig å gi generelle løsninger her, fordi alle er forskjellige. Et dårlig råd er iallfall at den som ikke har lyst skal stille opp. Det gjør bare alt mye verre.
Foto: Colourbox
8 OM SEX:Eva Tryti:1. Lag pusterom - De aller fleste opplever faser med mindre lyst. Men hvis man kan få litt bedre tid, for eksempel ved å gå ned litt i jobb mens barna er små, få litt mer ferie, kjøpe seg tjenester eller få besteforeldrehjelp, kan sexlivet bli mye bedre. Folk må ha litt pusterom. 2. Lukk soveromsdøra - Mange føler de mister muligheten når de har tenåringer i huset. Men det må ikke bære sånn. Gjør det til en vane å lukke soveromsdøra og si «nå vil vi være for oss selv». 3. Hjelp til - Noen vil synes det er greit å «stille opp» uten å ha veldig lyst selv, for andre føles det krenkende. Det er gjerne greiere å «hjelpe til» enn å stille opp med egen kropp. 4. Unngå problemfokus - De som ikke gjør sex til et fryktelig alvorlig problem, finner gjerne løsninger. 5. Tenk variasjon - Det er så mange muligheter for å få fart på sexlivet. Par kan bruke hjelpemidler, jobbe med å bli flinkere teknisk, ha rå sex, rollespill eller øm og langsom sex når begge er 100 prosent til stede. Repertoaret er veldig stort. Andreas Løes Narum: 6. Frigjør tid - Menn vil som regel ha sex oftere enn kvinner. Menn tenner lettere på visuelle stimuli. Det kan tenne henne hvis han uventet frigjør litt av hennes tid - gjør noe hun ellers hadde måttet gjøre. Dermed viser han respekt, at hun er attraktiv, noe som igjen gjør at hun får lyst. 7. Unngå moralisering - Noen synes det er greit å snakke om sex, andre synes det er skummelt. Gjerne fordi de har opplevd å bli redde. Begge bør åpne for å undersøke hva som tenner den andre. Det er viktig å unngå moralisering og fordømmelse, samtidig som man skal ha respekt for hverandres grenser . Peder Kjøs: 8. Ikke «still opp» - Det er vanskelig å gi generelle løsninger her, fordi alle er forskjellige. Et dårlig råd er iallfall at den som ikke har lyst skal stille opp. Det gjør bare alt mye verre. Foto: Colourbox Vis mer

- Folk gjør mye forskjellig med økonomien. Men det er et faktum at gjennomsnittskvinnen er fattigere enn mannen. Dels handler dette om ulike lønnsnivå, men mye om at mange kvinner fortsatt tar hovedtyngden av omsorgsarbeid i hjemmet. Over tid vil det akkumuleres når kvinnen ikke dyrker karriere. Gjennom hele livsløpet taper gjennomsnittskvinnen mer enn mannen. Jeg synes det er rimelig å tenke fellesskap når man lever sammen, sier Eva Tryti, psykolog og forfatter av boka «Evig din».

Les de beste rådene fra Tryti, Narum og Kjøs lenger ned i saken.

7 OM ATTRAKTIVITETEva Tryti:

1. Pynt deg

- Seksuell tiltrekning har åpenbart å gjøre med fysisk form og utseende. Men det er ikke sikkert det er det viktigste, og vi burde kanskje ikke gjøre det til det viktigste. Før var rådet: «Pynt og stell deg». Nå går vi i en litt skummelt i retning, for rådet er: «Omform deg. Men det å pynte og stelle seg for hverandre er viktig.

2. Hva liker partneren?

- Å merke seg hva partneren synes er fint, er noe mange burde gjøre oftere. Hvis partneren din synes det er fint med skjørt eller fargerike skjorter, kan du kanskje gå i det noen ganger selv om det ikke er favorittplagget ditt.

Andreas Løes Narum:

3. Vær tilgjengelig

- Å være attraktiv handler også om å være tilgjengelig for den andre, vise at man er der og støtter hverandre. Ved å gjøre det lar du partneren din forstå at du synes han eller hun er attraktiv.

4. Etabler rutiner

—Du bør så ofte som mulig, helst daglig, være til stede for partneren, kanskje etablere små rutiner; en ordentlig klem med løft etter jobben. Dette er ting vi ser de som fremdeles er glade i hverandre gjør.

Peder Kjøs:

5. Vis omtanke

- Det er lurt å holde stilen litt og fortsette å pynte seg og se OK ut. Ikke nødvendigvis bare for at partneren skal ha noe pent å se på, men det ligger en omtanke for den andre i det. Det er en bekreftelse på at forholdet er viktig og betyr noe for en.

6. Godta «forfallet»

- Det går ikke an å se ut som man alltid har gjort, og man må forvente, godta og synes det er fint at partneren «forfaller».

7. Hold på fellesskapet

- Andre ting enn utseendet gjør at man er attraktiv i forholdet: Felles interesser, orientering og at man er intellektuelt oppegående. Prøv å holde på de tingene dere har felles.
Foto: Colourbox
7 OM ATTRAKTIVITETEva Tryti: 1. Pynt deg - Seksuell tiltrekning har åpenbart å gjøre med fysisk form og utseende. Men det er ikke sikkert det er det viktigste, og vi burde kanskje ikke gjøre det til det viktigste. Før var rådet: «Pynt og stell deg». Nå går vi i en litt skummelt i retning, for rådet er: «Omform deg. Men det å pynte og stelle seg for hverandre er viktig. 2. Hva liker partneren? - Å merke seg hva partneren synes er fint, er noe mange burde gjøre oftere. Hvis partneren din synes det er fint med skjørt eller fargerike skjorter, kan du kanskje gå i det noen ganger selv om det ikke er favorittplagget ditt. Andreas Løes Narum: 3. Vær tilgjengelig - Å være attraktiv handler også om å være tilgjengelig for den andre, vise at man er der og støtter hverandre. Ved å gjøre det lar du partneren din forstå at du synes han eller hun er attraktiv. 4. Etabler rutiner —Du bør så ofte som mulig, helst daglig, være til stede for partneren, kanskje etablere små rutiner; en ordentlig klem med løft etter jobben. Dette er ting vi ser de som fremdeles er glade i hverandre gjør. Peder Kjøs: 5. Vis omtanke - Det er lurt å holde stilen litt og fortsette å pynte seg og se OK ut. Ikke nødvendigvis bare for at partneren skal ha noe pent å se på, men det ligger en omtanke for den andre i det. Det er en bekreftelse på at forholdet er viktig og betyr noe for en. 6. Godta «forfallet» - Det går ikke an å se ut som man alltid har gjort, og man må forvente, godta og synes det er fint at partneren «forfaller». 7. Hold på fellesskapet - Andre ting enn utseendet gjør at man er attraktiv i forholdet: Felles interesser, orientering og at man er intellektuelt oppegående. Prøv å holde på de tingene dere har felles. Foto: Colourbox Vis mer
7 OM ØKONOMI:Eva Tryti:

1. Prøv fellesøkomoni 

- Når man lever sammen, er det rimelig å tenke fellesskap, særlig når man har barn. Men hvor felles økonomien skal være, varierer fra familie til familie.

2. Søk rådgivning 

- Familieøkonomi er så innfløkt at mange, særlig kvinner, som i gjennomsnitt tjener dårligere enn menn, burde søke økonomisk rådgiving.

3. Forandle tidlig

- Å diskutere, forhandle og bli enig om hvordan man skal løse det økonomiske er viktig å gjøre ganske tidlig i et forhold. Ikke skyv det foran dere.

4. Tenk lønnsforhandling 

- Når dere diskuterer, prøv å tenk som i en lønnsforhandling i arbeidslivet. Vær saklig og inngå kompromisser.

5. Vær obs på maktfordeling

- Husk at den som har minst å tjene på å forhandle, oftest mannen, sjeldnere vil ta dette opp på eget initiativ.

Andreas Løes Narum:

6. Mange måter å bidra på

- I ren pengeverdi er det ofte lett å påpeke skjevheter i bidragene. Det er en skadelig faktor som kan gå på respekten løs i manges relasjon. Det er mange måter å bidra på i et forhold, ikke bare økonomisk.

Peder Kjøs:

7. Ta en avregning 

- Det er helt absurd å for eksempel si at den som tjener 15 000 mer enn den andre, skal ha pengene for seg selv. Ta en avregning hver 14. dag eller hver måned og har et mål om at dere skal like mange penger på konto til eget bruk.
Foto: Colourbox
7 OM ØKONOMI:Eva Tryti: 1. Prøv fellesøkomoni - Når man lever sammen, er det rimelig å tenke fellesskap, særlig når man har barn. Men hvor felles økonomien skal være, varierer fra familie til familie. 2. Søk rådgivning - Familieøkonomi er så innfløkt at mange, særlig kvinner, som i gjennomsnitt tjener dårligere enn menn, burde søke økonomisk rådgiving. 3. Forandle tidlig - Å diskutere, forhandle og bli enig om hvordan man skal løse det økonomiske er viktig å gjøre ganske tidlig i et forhold. Ikke skyv det foran dere. 4. Tenk lønnsforhandling - Når dere diskuterer, prøv å tenk som i en lønnsforhandling i arbeidslivet. Vær saklig og inngå kompromisser. 5. Vær obs på maktfordeling - Husk at den som har minst å tjene på å forhandle, oftest mannen, sjeldnere vil ta dette opp på eget initiativ. Andreas Løes Narum: 6. Mange måter å bidra på - I ren pengeverdi er det ofte lett å påpeke skjevheter i bidragene. Det er en skadelig faktor som kan gå på respekten løs i manges relasjon. Det er mange måter å bidra på i et forhold, ikke bare økonomisk. Peder Kjøs: 7. Ta en avregning - Det er helt absurd å for eksempel si at den som tjener 15 000 mer enn den andre, skal ha pengene for seg selv. Ta en avregning hver 14. dag eller hver måned og har et mål om at dere skal like mange penger på konto til eget bruk. Foto: Colourbox Vis mer
7 OM HUSARBEIDEva Tryti:
1. Lag timeplan

- Sett opp en pirkete timeplan med oversikt over hva dere gjør og hvor mange timer dere bruker på husarbeid over to uker. Lag også en årsoversikt over hva som skal gjøres når. Når skal julepynten fram? Når skal vinduene vaskes? To tredeler av samlivsbruddene er det kvinner som starter. Jo mer de skal jobbe, jo mer slitne blir de, og en del blir så slitne at de sier: «Det var deilig å bli skilt — da får jeg fri annenhver uke».

2. Forhandle

- Gå til forhandlingsbordet, og fordel det hele. Reforhandle gjerne etter ei tid, når dere ser hvordan delingen fungerer.

Andreas Løes Narum:

3. Like slitne?

- Når man er yngre, føles det mer som et personlig overgrep at den ene har tatt ut av oppvaskmaskinen én gang mer enn den andre. Det er barndommens millimeterrettferdighet som henger igjen. Folk skal nesten runde 40 før de slutter å krangle om slikt. Først da innser mange par at å krangle om husarbeid faktisk er irrelevant. Tenk heller: Er dere like slitne når dere legger dere?

4. Snakk sammen

- Snakk om dette en «godværsdag» og pass på at ikke samtalen blir opphetet. Pust gjennom nesa. Begge bør ha bidratt med sitt når dagen er over, men det er lov å bli sliten av å gjøre ulike ting. Husk at ingen liker gratispassasjerer.

5. Bruk verb, ikke adjektiver

- Ikke si: «Du er en gris». Si heller: «Når du ikke setter inn smøret, synes jeg det er ekkelt». Bruk verb, ikke adjektiver.

6. Se den andre

- Ta hverandre på alvor. Gjør det partneren blir mest glad for og unngå å gjøre det hun eller han blir mest sint for. Se den andre når hun eller han gjør noe bra og si ifra om det: «Så deilig for meg å se at du tørker av benken!».

Peder Kjøs:

7. Mann? Gjør mer!

- Dette er enkelt. 90 prosent av alle menn bør gjøre mer husarbeid, fordi menn gjennomgående gjør mindre husarbeid enn kvinner, og mindre enn vi selv tror.
Foto: Colourbox
7 OM HUSARBEIDEva Tryti: 1. Lag timeplan - Sett opp en pirkete timeplan med oversikt over hva dere gjør og hvor mange timer dere bruker på husarbeid over to uker. Lag også en årsoversikt over hva som skal gjøres når. Når skal julepynten fram? Når skal vinduene vaskes? To tredeler av samlivsbruddene er det kvinner som starter. Jo mer de skal jobbe, jo mer slitne blir de, og en del blir så slitne at de sier: «Det var deilig å bli skilt — da får jeg fri annenhver uke». 2. Forhandle - Gå til forhandlingsbordet, og fordel det hele. Reforhandle gjerne etter ei tid, når dere ser hvordan delingen fungerer. Andreas Løes Narum: 3. Like slitne? - Når man er yngre, føles det mer som et personlig overgrep at den ene har tatt ut av oppvaskmaskinen én gang mer enn den andre. Det er barndommens millimeterrettferdighet som henger igjen. Folk skal nesten runde 40 før de slutter å krangle om slikt. Først da innser mange par at å krangle om husarbeid faktisk er irrelevant. Tenk heller: Er dere like slitne når dere legger dere? 4. Snakk sammen - Snakk om dette en «godværsdag» og pass på at ikke samtalen blir opphetet. Pust gjennom nesa. Begge bør ha bidratt med sitt når dagen er over, men det er lov å bli sliten av å gjøre ulike ting. Husk at ingen liker gratispassasjerer. 5. Bruk verb, ikke adjektiver - Ikke si: «Du er en gris». Si heller: «Når du ikke setter inn smøret, synes jeg det er ekkelt». Bruk verb, ikke adjektiver. 6. Se den andre - Ta hverandre på alvor. Gjør det partneren blir mest glad for og unngå å gjøre det hun eller han blir mest sint for. Se den andre når hun eller han gjør noe bra og si ifra om det: «Så deilig for meg å se at du tørker av benken!». Peder Kjøs: 7. Mann? Gjør mer! - Dette er enkelt. 90 prosent av alle menn bør gjøre mer husarbeid, fordi menn gjennomgående gjør mindre husarbeid enn kvinner, og mindre enn vi selv tror. Foto: Colourbox Vis mer