Storbyferie

Sexkvartalet er blant Amsterdams største attraksjoner. Nå vil byen begrense tilgangen

Setter inn mer politi med bøtemaskiner i lomma.

SETTER INN TILTAK: Amsterdams «Red Light District» er verdens mest berømte i sitt slag. Bydelen der de prostituerte holder til, er en av byens største attraksjoner. Nå iverksetter myndighetene tiltak for å begrense tilstrømmingen. Foto: NTB Scanpix
SETTER INN TILTAK: Amsterdams «Red Light District» er verdens mest berømte i sitt slag. Bydelen der de prostituerte holder til, er en av byens største attraksjoner. Nå iverksetter myndighetene tiltak for å begrense tilstrømmingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Amsterdam sliter i likhet med flere andre populære europeiske byer med overturisme. Men i motsetning til byer som Venezia, Barcelona og Palma, som leter etter tiltak som skal begrense tilstrømmingen av turister, har Amsterdam gått en annen vei: De forsøker å utvikle løsninger som gjør byen bedre i stand til å håndtere de til tider enorme mengdene med tilreisende besøkende.

- Vi er en åpen og tolerant by. Dere vil aldri høre oss si at turister ikke er velkomne her, sier turistsjef Geerte Udo til Condé Nast Traveler.

Begrenser adgangen

Den populære nederlandske kanalbyen har blant annet utviklet apper som forteller deg hva som til enhver tid foregår i byen, og hvor lange køene til enhver tid er på populære attraksjoner som for eksempel Van Gogh-museet.

Til tross for tiltakene som skal gjøre byen bedre i stand til å ta imot turistene – og gi de samme turistene en bedre opplevelse – har byrådet likevel sett seg nødt til å innføre visse restriksjoner.

TRADISJONER: Helt tilbake til 1400-tallet har bydelen De Wallen i Amsterdam vært tilhold for prostitusjon. I dag er de trange gatene oversvømt av nysgjerrige turister. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TRADISJONER: Helt tilbake til 1400-tallet har bydelen De Wallen i Amsterdam vært tilhold for prostitusjon. I dag er de trange gatene oversvømt av nysgjerrige turister. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- I tillegg til tiltakene som allerede er innført, vil Amsterdam nå redusere presset på selve bykjernen, het det i en pressemelding som byens myndigheter offentliggjorde denne uka.

Der går det også fram at restriksjonene også omfatter Amsterdams verdensberømte «Red Light District» – prostitusjonskvartalet. Dette strøkets tvilsomme tradisjoner strekker seg helt tilbake til 1400-tallet, og består foruten flere Coffee Shops og sexbutikker også av flere hundre ettroms leiligheter hvor prostituerte byr seg fram i vinduene.

Området heter De Wallen, ligger i Amsterdams eldste bydel og er en av byens største attraksjoner, på godt og vondt.

Code Red og bøter

Det vrimler av folk her på kveldstid, og myndighetene setter nå inn tiltak for å begrense tilstrømmingen.

Blir det for folksomt kan politiet innføre «Code Red», som innebærer at gatevandrerne skal ledes til andre – og mindre travle – områder.

RED LIGHT DISTRICT: Reklameskiltene forteller sitt tydelige språk om hva som foregår i disse gatene i Amsterdam. Foto: NTB Scanpix
RED LIGHT DISTRICT: Reklameskiltene forteller sitt tydelige språk om hva som foregår i disse gatene i Amsterdam. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Politiet blir også utstyrt med betalingsterminaler som gir dem anledning til å bøtelegge folk på stedet. Og bot får du om du blir fersket i å drikke alkohol på offentlig sted. Det koster deg en tusenlapp.

Tisser du på gata, eller kaster fra deg søppel, koster det 1500 kroner.

Amsterdams ferske ordfører, Femke Halsema, har også lovet å øke tilstedeværelsen av politi i Red Light District, melder Dutch News.

Flere lokale innbyggere har klaget på turistenes oppførsel, som fyll, urinering og respektløs behandling av sexarbeidere.

HARDT BUDSKAP: Intentanende forbipasserende tror de får med seg et danseshow med prostituerte aktører, men får seg et sjokk når musikken stopper. Vis mer Vis mer Vis mer

Urban jungel

Ombudsmann Arre Zuurmond karakteriserer ifølge The Guardian Amsterdams berømte – og beryktede – Red Light District som en urban jungel, og kritiserer byens ledelse for manglende tiltak.

- Vi kan ikke benekte at det er et problem. Før handlet det om å få så mange mennesker som mulig hit. Nå tar suksessen nesten livet av oss, sier bystyremedlem Nenita la Rose til avisa.

I løpet av 2018 vil nesten 20 millioner mennesker ha besøkt Amsterdam. Det begynner å bli mer enn byen kan håndtere. Neste år innføres det nye regler for Airbnb-utleiere. I år har de hatt anledning til å leie ut leilighetene sine i opptil 60 dager hvert år. Fra og med neste år reduseres dette til 30 døgn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer