<strong>BRUKT OG RETRO:</strong> London er en skattekiste for deg som ikke ønsker å gå kledd som alle andre. Her finner du en rekke butikker som spesialiserer seg på vintage-klær. Det er heller ikke spesielt dyrt. Foto: Lise Rafaelsen
BRUKT OG RETRO: London er en skattekiste for deg som ikke ønsker å gå kledd som alle andre. Her finner du en rekke butikker som spesialiserer seg på vintage-klær. Det er heller ikke spesielt dyrt. Foto: Lise Rafaelsen Vis mer

London shopping

Shopping i London:
Dropp Oxford Street. Her finner du klær ingen andre har

Å finne plagg som ingen andre har, og som er snille mot lommeboka, er fullt mulig i millionbyen. Du må bare vite hvor du skal gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det kreves en viss hipster-selvtillit å lage en komplett vintage-guide for London. For det finnes vintagebutikker i nesten hver eneste bydel. Men har du aldri shoppet utenfor området rundt Oxford Street før, kan det være greit med en myk start i Brick Lane, Shoreditch. Her er alt på ett sted, du finner vintage- og retrobutikker på rekke og rad oppover gata. Men butikkene kan framstå som litt like.

Du kommer dit med buss, eller overground, Shoreditch High Street. Sverger du til tuben, er nærmeste stopp Liverpool Street.

«Show off»-gate

Området har blitt mer og mer populært de siste åra, og gatene preges av hipstere og turister som har kledd seg opp i det feteste de har for å vandre opp og ned gata.

Du skjønner fort hvorfor. Fordi du får kommentarer.

<strong>SKATTEJAKT:</strong> London er full av spennende butikker hvor du kan gjøre et kupp. Det gjelder bare å vite hvor du skal gå. Foto: Lise Rafaelsen
SKATTEJAKT: London er full av spennende butikker hvor du kan gjøre et kupp. Det gjelder bare å vite hvor du skal gå. Foto: Lise Rafaelsen Vis mer

Har du for eksempel på deg en jakke fra H&M-kolleksjonen til Kenzo, som ser ut som en stor dyne, morgenkåpe eller en sovepose, vil folk stoppe opp for å kommentere. Andre inviterer deg til en prat om antrekket.

For en skandinav er dette small talk som gjerne kan være litt ukomfortabel.

Brick Lane er like mye en «show off»-gate som en handlegate, og det kan være lagt mellom de billige vintage-skattene. Men absolutt et morsomt sted både å besøke og å handle i.

Regn med å betale rundt 35 pund for en skjorte, og cirka 60 pund for en tykk jakke.

Leopard-plysj

Drar du til et sted i London der tuben ikke går, er sjansen stor for at du har funnet et hipt sted uten så mange turister.

<strong>SIN EGEN STIL:</strong> For Harry Engall er det bare vintage-klær som gjelder. Og han har mye å velge i når han handler i London. Foto: Lise Rafaelsen
SIN EGEN STIL: For Harry Engall er det bare vintage-klær som gjelder. Og han har mye å velge i når han handler i London. Foto: Lise Rafaelsen Vis mer

Dalston i Hackney er en slik plass. Her finner du utesteder som spiller tidlig 2000-talls-musikk, vegger som er dekket med leopardplysj, og som nekter å la deg betale med kort.

Ifølge londonerne har Brick Lane- miljøet flyktet over hit for mange år siden.

I Dalston finner du kjempelange Kingsland Road, og her er det mye moro. Har du mulighet til å komme hit tidlig på en hverdag, kommer du til å orke mye mer.

Hit går overground og buss. En uber er ikke så dyrt, du kommer langt på 150 kroner.

Billige merkeklær

Bak et digert murbygg med store tredører finner du «Beyond Retro». Tidlig en fredag står allerede londonerne utenfor og venter på at det skal åpne.

Jeg kjøper bare vintage-klær. Bortsett fra sko og undertøy Harry Engall (23)

Én av dem er Harry Engall (23) som skal finne klær til et utdrikningslag i Lisboa og fest på Ibiza.

- Jeg kjøper bare vintage-klær. Bortsett fra sko og undertøy, sier han.

«Beyond Retro» er en kjede som du finner flere steder i London. Dette er butikken for deg som ikke liker å lete lenge etter noe fint. Her har de allerede gjort jobben for deg. Du må ut med rundt 300 kroner for en genser eller skjorte.

Selv om du finner merker som Adidas, Ralph Lauren og Nike her, er det langt mellom de virkelige eksklusive varene.

<strong>BILLIG VINTAGE:</strong> Husk kontanter når du skal handle brukt i London. I East End Thrift Store kan du betale 10 pund for en handlepose som du kan fylle opp med klær. Foto: Lise Rafaelsen
BILLIG VINTAGE: Husk kontanter når du skal handle brukt i London. I East End Thrift Store kan du betale 10 pund for en handlepose som du kan fylle opp med klær. Foto: Lise Rafaelsen Vis mer

Lenger ned Kingsland Road, nesten ved kanalen, finner du den lille butikken «Storm in a teacup». Her kan du finne eksklusive skatter, som for eksempel en Vivienne Westwood-kjole til 3000 kroner.

Vil du bare lete etter dyre merkeklær, må du besøke butikken «One of a kind» i Portobello Road i Notting Hill, vest i London. Her er det kanskje litt over- priset, men du vil finne merkeklær det vanligvis er vanskelig å få tak i.

En liten skatt

Lenger øst i London, i en trang gate ved siden av en travel motorvei og rett ved tubestoppet Stepney Green, finner du et nedslitt lokale med hauger av gamle skjorter og kjoler. Du vil komme til å ha det kjempegøy på East end thrift store.

Hva med en rosa genser med en enhjørning på? Eller en denimvest med skinnlapper?

Dette er ikke stedet for deg som er ute etter å finne merkevarer. Her er dealen at du betaler 10 pund, litt over 100 kroner, for en pose du kan stappe så mye du klarer. Men husk kontanter.

Her er det viktig at du ikke dukker opp klokka 15 på en lørdag. Da er sjansen stor for at alt det kule er revet bort. Et bra tidspunkt er tidlig formiddag på hverdager.

<strong>BARE KONTANTER:</strong> I flere butikker på østkanten, kan du stappe så mye klær du klarer i en pose og betale en drøy hundrelapp. Men husk kontanter. Foto: Lise Rafalesen
BARE KONTANTER: I flere butikker på østkanten, kan du stappe så mye klær du klarer i en pose og betale en drøy hundrelapp. Men husk kontanter. Foto: Lise Rafalesen Vis mer

SLIK SHOPPER DU VINTAGE

1. Sjekk ut Instagram-profilen til 
vintagebutikken for inspirasjon. 
Kanskje du kan gå rett til kassa og 
spørre etter et plagg?

2. Pass på at størrelsene kan 
variere, ikke stol på at en en 
medium størrelse tilsvarer en 
medium du er vant til.

3. Se etter flekker. Hvis det er flekker du tror du kan få bort, spør om du kan få plagget til redusert pris.

4. Fant du drømmeplagget, men det er for stort? Spør om butikken tilbyr å sy det inn for deg for en billig penge.

5. Se om sømmene er hele, 
og let etter hull.

6. Vintage-klær kan lukte, og mange sprayer litt parfyme på dem for at du ikke skal merke det. Bruk luktesansen for vurdere om det kan gå bort i vask.

7. Det er lov å prute, men se an 
situasjonen. Det er kanskje noe å 
prøve seg på om du kjøper flere plagg.

8. Det finnes vintagebutikker nær Oxford Street, men her koster de samme varene dobbelt så mye.

9. Du trenger ikke Oyster-kort for å ta buss eller tube. Har du kontaktløst kort, bruker du det på samme måte som Oyster-kortet.

<strong>POPULÆR BY:</strong> Svært mange nordmenn tar en høsttur til London. Hvorfor ikke oppsøke de individuelle butikkene utenom de mest kjente handlegatene? Foto: NTB Scanpix
POPULÆR BY: Svært mange nordmenn tar en høsttur til London. Hvorfor ikke oppsøke de individuelle butikkene utenom de mest kjente handlegatene? Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer