EVIG UTELIV: Som seg hør og bør i en spansk storby, spiser folk middag seint. Uterestaurantene fylles opp utpå kvelden, og spesielt i Vegueta og gatene rundt Calle Triana er det god stemning. Foto: Runar Larsen
EVIG UTELIV: Som seg hør og bør i en spansk storby, spiser folk middag seint. Uterestaurantene fylles opp utpå kvelden, og spesielt i Vegueta og gatene rundt Calle Triana er det god stemning. Foto: Runar LarsenVis mer

Shopping, strand og storby

Las Palmas er storbyen som byr på det aller meste. I Gran Canarias hovedstad trives strandløver, shopoholikere og kulturinteresserte like godt.

GRAN CANARIA: Mens de fleste nordmenn setter kursen mot strendene i sør så fort de har landet på Gran Canaria, venter en spennende storby med herlige badesteder bare minutter fra flyplassen.

Las Palmas har internasjonalt snitt over både strandliv, shopping og severdigheter.

Stil og shopping

PALMENES BY:  Med palmesus og bølgeskvulp er det lett å finne roen, selv i storbyen Las Palmas. Foto: Runar Larsen
PALMENES BY:  Med palmesus og bølgeskvulp er det lett å finne roen, selv i storbyen Las Palmas. Foto: Runar Larsen Vis mer

Størrelsen til tross – Las Palmas er faktisk en av Gran Canarias skjulte perler. Alt for mange overser nemlig byen nord på øya. De går glipp av en pulserende metropol med alt det en spansk storby kan by på.

Susana Alvarez er egentlig fra Madrid, men driver moteakademi og styling i sin adopterte hjemby Las Palmas. Hun savner fint lite fra hjembyen på fastlandet.

– Her finner du alt, fra spennende shopping til gode restauranter. Dessuten har vi fått mange gode cocktailbarer så utelivet er bra, sier damen som også tilbyr sin ekspertise med personlig shopping.

Las Palmas har nemlig blitt en flott by for den som vil oppdatere garderoben og få en real makeover.

– Nå trenger ikke folk fra Kanariøyene å reise til Barcelona eller Madrid når de skal på shopping. De har et like godt tilbud her i byen, mener Susana Alvarez.

Spansk stemning

I charterturismes spede begynnelse, var det Las Palmas som lokket turistene til Gran Canaria. Men da infrastrukturen på den litt mer værstabile sørlige delen av øya ble lagt til rette for ferier i sola, forsvant hopen dit.

Las Palmas ligger i underkant av en time med bil fra steder som Playa del Ingles og Puerto Rico i sør. Det er likevel en helt annen stemning som råder i byen som huser nesten 400 000 innbyggere.

LANDEMERKE: Den vakre Santa Ana katedralen er et landemerke i Las Palmas, og er like vakker inne som ute. Foto: Runar Larsen
LANDEMERKE: Den vakre Santa Ana katedralen er et landemerke i Las Palmas, og er like vakker inne som ute. Foto: Runar Larsen Vis mer

Nesten like mange nordmenn reiser til Kanariøyene hvert eneste år, men ikke alle har oppdaget at øyas storby er både spennende, vakker og stilig. Praten går på spansk, og «innkasterne» som lokker med meny på svorsk andre steder på øya er fraværende. Det føles mer autentisk. Byen er tross alt lagt opp etter de lokales premisser. Det betyr - som ellers i Spania – en lang siesta midt på dagen, og lange måltider utover kvelden.

Kunst og kultur

TYPSIK TAPAS: Pimientos de Padrón er erketypisk spansk tapas. Foto: Runar Larsen
TYPSIK TAPAS: Pimientos de Padrón er erketypisk spansk tapas. Foto: Runar Larsen Vis mer

Dette er også et godt sted å være som turist. Las Palmas er en tungvekter både når det gjelder shopping og severdigheter.

Den historiske bydelen Vegueta har flere spennende museer, hvor det angivelige huset til Kristoffer Columbus – Casa de Colon - er mest kjent. Her ligger også det anerkjente kunstmuseet CAAM (Centro Atlantico de Arte Moderno) som alltid har noe nytt og spennende å by på.

Arkitektur fra kolonitiden er uansett en god grunn til å vandre gatelangs i Vegueta, før du setter deg ned i skyggen av en palme og nyter en bedre lunsj.

Paradegaten Triana

Fra Vegueta er det kort vei til den fasjonable Calle Triana. Det er her Susana Alvarez tar med sine kunder på shopping. Den brosteinsdekte paradegaten er spekket med butikker, fra lokale designere til internasjonale kjeder.

PARADEGATEN: Den brosteinsdekte paradegaten Calle Triana er byens nerve, med butikker, restauranter og evig liv. Foto: Runar Larsen
PARADEGATEN: Den brosteinsdekte paradegaten Calle Triana er byens nerve, med butikker, restauranter og evig liv. Foto: Runar Larsen Vis mer

Sidegatene har for øvrig hyggelige spisesteder og barer, så dette er et fint område å oppholde seg også utover kvelden. Husk at mange av butikkene holder stengt midt på dagen, så skal du på shopping er det lurt å være ute tidlig eller seint.

Midt på dagen er det uansett best å slappe av på stranda, og det er da du skal se mot byens nordligste område.

Strand og surfing

Gran Canaria er viden kjent for sine flotte strender og tallrike solskinnsdager, men til tross for at de fleste turister flokker seg sammen i sør, har Las Palmas en av de aller flotteste strendene på hele øya. Korallrevet La Barra 100 meter ut i sjøen fungerer som en bølgebryter, og skaper utmerkede badeforholdene i den ene enden av den tre kilometer lange stranda.

STORBY OG STRAND; Få steder kan skryte av en bedre bystrand. Playa de Canteras er Las Palmas´ store stolthet, og rekreasjonsområde for lokale så vel som turister. Foto: Runar Larsen
STORBY OG STRAND; Få steder kan skryte av en bedre bystrand. Playa de Canteras er Las Palmas´ store stolthet, og rekreasjonsområde for lokale så vel som turister. Foto: Runar Larsen Vis mer

På motsatt side, ved konserthuset Auditorio Alfredo Kraus og i bukta El Confital, er det derimot ingen naturlig hindring for havets krefter, hvilket skaper ypperlige forhold for surfere. Promenaden som går parallelt med stranda er egent for både trening og trivsel.

Las Palmas er kanskje mest kjent som navnet på Gran Canarias flyplass, men metropolen lengst nord på øya er et utmerket reisemål i seg selv.