Siden de første dukket opp i 2007, har trenden spredd seg fra land til land

Ser ut som camping, men på innsiden er de luksushoteller.

CAMPING FOR KRESNE: På elva Tatai i Kambodsja strekker en lang plattform seg bortover vannet. 4 Rivers floating Lodge er muligens verdens første, flytende luksushotell - hvor man sover i telt. Til flytepaviljongen i Sørøst-Asia kommer en bare med båt. Foto: VALENTIN PAWLIK
CAMPING FOR KRESNE: På elva Tatai i Kambodsja strekker en lang plattform seg bortover vannet. 4 Rivers floating Lodge er muligens verdens første, flytende luksushotell - hvor man sover i telt. Til flytepaviljongen i Sørøst-Asia kommer en bare med båt. Foto: VALENTIN PAWLIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Trodde du glamping - eller glamorous camping -var en døgnflue? Da må du tro om igjen.

Siden de første glampingstedene dukket opp rundt 2007, har reisetrenden spredd seg fra land til land.

DET GODE TELTLIV: Hoopoe Yurt Hotel i Grazalema-fjellene i Andalucia  er et av stadig flere glamipingtilbud i Spania. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
DET GODE TELTLIV: Hoopoe Yurt Hotel i Grazalema-fjellene i Andalucia er et av stadig flere glamipingtilbud i Spania. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Ferieboligene som fra utsiden likner camping, men på innsiden nærmer seg luksushotell, er kommet for å bli.

Sove i ørkenen som en arabisk sjeik, klatre opp i en komfortabel tretopphytte eller se teltduken blafre mens du legger deg på en flytende luksuspaviljong i jungelen i Kambodsja? Valget er ditt.

For hver måned vokser tilbudet.

VELVÆRE: Vi vil gjerne være midt i naturen, men med komfort. Slik reklamerer Canvas hotell i Nissedal. Foto: CANVAS HOTEL
VELVÆRE: Vi vil gjerne være midt i naturen, men med komfort. Slik reklamerer Canvas hotell i Nissedal. Foto: CANVAS HOTEL Vis mer

- Glamping kommer til å styrke seg. Folk har penger, de vil tilbake til røttene og samtidig ha det komfortabelt, sier professor og reiselivsforsker Ragnhild Silkoset, institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

Boutique camping Glamping er blitt så stort at det har fått flere merkelapper: Boutique camping, posh camping eller rett og slett luksuscamping.

Go glamping er en av flere portaler du finner for denne type ferie. Reiseportalen Glamping Hub ble nylig lansert i USA, med rundt 100 glampingtilbud til store deler av verden.

Portalen har fått mye omtale i internasjonal presse i det siste og blir stort sett godt mottatt.

ENKEL LUKSUS: I Girona i Spania venter ti trehytter i den primitive luksusens ånd. Kåret til favoritt på luksuscampingnettstedet Go Glamping. Foto: CABANES ALS ARBRES
ENKEL LUKSUS: I Girona i Spania venter ti trehytter i den primitive luksusens ånd. Kåret til favoritt på luksuscampingnettstedet Go Glamping. Foto: CABANES ALS ARBRES Vis mer

Det mest negative, mener USA Today, er at selve bookingen foregår direkte mellom glampingsted og gjest. Å booke på portalen ville gitt større beskyttelse, mener avisa.

Tilbake til naturen Afrika og arabiske land har lenge tilbudt «tilbake til naturen» i luksustapning. I Europa finner du glampingsteden særlig i England, Frankrike og Spania.

De fleste glampingene er åpne fra medio april til slutten av oktober, noen i varmere strøk hele året. Også i USA har det poppet opp mange yurt-campinger de siste årene.

Også norske campingplasser begynner å nærme seg glampingtrenden. Mange tilbyr overnatting som nærmer seg hotellstandard.

MEXICO:  Hotel Endemico Resguardo Silvestre tilbyr luksus i naturen i Valle de Guadalupe. Foto: LUIS GARCIA
MEXICO: Hotel Endemico Resguardo Silvestre tilbyr luksus i naturen i Valle de Guadalupe. Foto: LUIS GARCIA Vis mer

I Buskerud kastet Halvorseth camping seg på bølgen for noen år siden og tilbyr komfortabel overnatting året rundt i mongolske yurt-telt. Prisen ligger på et par hundrelapper pr person i en yurt for fire, litt avhengig av sesong.

Utlendinger glamper i Norge Yurtene er godt besøkt, men hittil har få nordmenn funnet veien.

- Nederlendere, polakker og tyskere derimot, de elsker å komme hit. Mange blir forbauset over å finne så mye luksus på innsiden av teltveggen, sier innehaver Jeroen Willemse.

Canvas Hotell i Nissedal i Telemark har også høy glampingfaktor. Også her er det yurt-telt med tregulv og komfortable senger som gjelder.

LITT RONJA: Ut september er luksushytta på innsiden av en stubbe åpen. Så er sesongen over for Karlsborg camping ved Vättern. Foto: KARLSBORG CAMPING/VISIT SWEDEN
LITT RONJA: Ut september er luksushytta på innsiden av en stubbe åpen. Så er sesongen over for Karlsborg camping ved Vättern. Foto: KARLSBORG CAMPING/VISIT SWEDEN Vis mer

På hjemmesiden ser du gjestene ligge på brygga i badekar ved siden av et knitrende bålfat, med et skogstjern nedenfor. Vil du ha sportsmassasje eller badstu får du det og.

Glamping kan være enkel luksus, men er ofte stetteglass, king size seng, gourmetmat og en massør som står klar til å kna på ømme muskler etter møtet med naturen.

- Vi vil ha telt, men ikke mygg, vi vil ha god vin og utsikt til vakker natur uten å fire på kravene til komfort. Slik opplevelser er vi villige til å betale for. Vi er presset på tid og vil ha mye igjen for tida vår, sier professor Silkoset.

ROMANTISK: Mange utlendinger finner veien til yurtteltene på Halvorseth Camping i Sigdal. Her har den har den nederlandske familien Willemse blant annet satset på luksuriøs camping. Campingen er åpen sommer som vinter. Foto: METTE MØLLER
ROMANTISK: Mange utlendinger finner veien til yurtteltene på Halvorseth Camping i Sigdal. Her har den har den nederlandske familien Willemse blant annet satset på luksuriøs camping. Campingen er åpen sommer som vinter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hun tror denne formen for reiseliv er perfekt for Norge. Betalingsviljen er stor for «ekstraopplevelsen».

Ikke bare telt De vanligste botypene er yurt-telt, tretopphytte, tipi, safaritelt og bobiler. Du finner en rekke andre alternativer også.

I Sverige kan du for eksempel på i en diger stubbe i vannkanten på campingplassen i Karlsborg ved Vättern og Bottensjön.

Du får luksusovernatting i naturen til mange tusen - eller noen få hundrelapper.

Hvis du liker å være ute, men kan stå over gleden ved å sette opp telt, samle ved og koke på primus, kan glamping er alternativet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer