SIKKER PC: Noen få forholdsregler er alt som skal til for at du kan være rimelig sikker på å ha en trygg PC. Foto: iStockphoto/Marc Dietrich
SIKKER PC: Noen få forholdsregler er alt som skal til for at du kan være rimelig sikker på å ha en trygg PC. Foto: iStockphoto/Marc DietrichVis mer

Sikker PC på 1-2-3

Usikker på om PC-en er sikker? Slik blir du sikker.

Av og til kan man få inntrykk av at det kan medføre livsfare å surfe på nettet.

Selv om livet ikke er i fare, kan en usikret PC bli infisert av virus, ormer, spionprogramvare eller PC-en din kan bli bruk til uønsket aktivitet.

Angrepet på Dagbladet denne uken ble trolig utført av et såkalt botnett. Et botnett består av et stort antall PC-er som uten eierens viten og vilje brukes for å sende ut kommandoer. En slik kommando kan for eksempel være å belaste en viss nettside så mye at andre ikke får tilgang - eller at serveren rett og slett slutter å virke.

Lett å sikre seg

Den gode nyheten er at det er relativt enkelt å sikre seg slik at mulighetene for å bli skadelidende er små.

De fleste ”angrep” utføres nemlig av automatiserte søk og skanninger som leter etter usikrede PC-er. Det betyr at om du har en PC som er sikret har du stor grunn til å føle deg trygg.

Slik gjør du det:

1. Riktig programvare

Antivirus og en brannmur er basisingrediensene i en sikker PC. Mange av oss har tilgang til gratis sikkerhetspakker fra leverandører som Symantec, Trend Micro, Norman eller andre via internettleverandøren vår.

Har du ikke det finnes det mye god og gratis programvare du kan prøve.

En liste med gratis antivirusprogrammer finner du her.

Brannmur er neste skritt på veien til en sikker PC. Har du Windows 7 eller Windows Vista eller en nyere installasjon av Windows XP er brannmurfunksjonen slått på som standard.

Du kan sjekke om du faktisk har en aktiv brannmur med å klikke: Start-> Kontrollpanel -> Sikkerhet og deretter Windows Brannmur.

Sjekk at brannmuren er slått på.

Alternativt kan du finne og laste ned et gratisprogram som gjør samme nytten. Prøv for eksempel ZoneAlarm Free Firewall.

Det tredje du bør gjøre er å installere et program som kan stoppe, finne og oppdage spion- og reklameprogrammer som kan være svært plagsomme i tillegg til å potensielt være skadelige.

På denne listen finner du 20 god og gratis sikkerhetsprogrammer.

Her vil vi spesielt anbefale Spybot Search & Destroy og Ad Aware.

2. Slå på automatiske oppdateringer

Windows Update er en funksjon i Windows som du bør slå på. Det sørger for at du alltid har de seneste oppdateringene til operativsystemet inkludert feilrettinger og tetting av nyoppdagede sikkerhetshull.

Du kan starte Windows Update ved å trykke Start -> Alle Programmer -> Windows Update.

Du bør også sørger for at du mottar automatisk oppdateringer via Windows Update. Det kan du gjøre ved å velge innstillinger” i Windows Update.

3. Oppdater andre programmer

Kjente feil og mangler i andre programmer du har installert på PC-en din kan også være potensielle kilder til problemer. Du bør derfor sørge for at du sjekker at du har de seneste oppdateringene til ditt program.

Enkelte leverandører har funksjoner for automatiske oppdateringer eller varslingsfunksjoner for at nye oppdateringer er tilgjengelige.

Men, siden de færreste av oss har lyst eller tid til å sjekke at alle programmene er oppdatert, kan vi overlate denne jobben til et eget program.

Programmet PSI - Personal Security Inspector - er gratis og sjekker at du har de seneste oppdateringene. Programmet sorterer også på hvor kritiske oppdateringene er.

Du kan lese mer om PSI her.

Har du andre tips? Del dem med oss i kommentarfeltet.

Les også:

Alle batteriladeres mor

De kuleste kjendis-Twitter-trynene

100 nyttige gratisprogram

Hjemmekino - billigere enn du tror

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.