GODT GRILLET : Arne Brimi griller det meste av gode råvarer, men en skikkelig saftig entrecôte med fin fettmarmorering er en favoritt. Foto: METTE MØLLER
GODT GRILLET : Arne Brimi griller det meste av gode råvarer, men en skikkelig saftig entrecôte med fin fettmarmorering er en favoritt. Foto: METTE MØLLERVis mer

Sikker vinner: Mør og saftig entrecôte fra grillen

Lite smaker bedre enn dette, mener Arne Brimi.

• Flere matsaker på db.no/mat
Dagbladets kokk Arne Brimi er glad i å grille, og han griller det meste - bare råvarene er gode nok.

Sommerkoteletter og ferdigmarinert kjøtt finner du ikke på grillen hos Brimi. Det synes han bare smaker salt.

Et stort stykke entrecôtemed fin fettmarmorering er derimot en av kokkens store grillfavoritter.

Godt kjøtt - Har du først fått tak i godt kjøtt, er det enkelt å lage et flott grillmåltid. Jeg velger gjerne entrecôte av kalv eller okse, som egner seg veldig godt til grilling, sier Brimi.

FANTASTISK: Nykål på grillen er så godt at du står i fare for å glemme grillmaten. Foto: METTE MØLLER
FANTASTISK: Nykål på grillen er så godt at du står i fare for å glemme grillmaten. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Kjøttet får først 1 minutt grilling på høy varme på hver side, før han flytter det over på lavere varme og griller det til det begynner å piple opp litt kjøttsaft.

Så skal entrecôten hvile noen minutter før den skjæres opp. Krydderet er enkelt: Kun litt salt og nykvernet svart pepper.

SAFTIG: Vær nøye når du kjøper kjøtt. Entrecôte skal ha fettmarmorering. Det gir smak. Foto: METTE MØLLER
SAFTIG: Vær nøye når du kjøper kjøtt. Entrecôte skal ha fettmarmorering. Det gir smak. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Det er lurt å velge kjøttstykker med mest mulig fettmarmorering. Så bruk litt ekstra tid i butikken og kikk gjennom entrecôtepakkene før du bestemmer deg. Finner du ingen bra entrecôte, så er en flott, feit nakkekotelett av svin en god erstatning, sier Brimi.

Flere soner Han bruker gjerne både kjeler og panner på grillen, ikke bare grillrista. Grillen blir et utekjøkken som det er morsomt å jobbe ved.

Brimi liker å grille på skikkelig varme, og synes ikke det gjør noe om det ryker og freser litt ekstra.

SOMMERLIG: Grillede grønnsaker er smaken av sommer. Foto: METTE MØLLER
SOMMERLIG: Grillede grønnsaker er smaken av sommer. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Men en ting er viktig:

- Det er lurt å ha flere soner på grillen. En grillsone der det er mye kull og høy varme og en hvilesone, der det er mindre kull og lavere varme. Det mange gjør feil er at de griller på for høy varme, for lenge, sier Brimi.

SILKEMYK: Lag din egen hollandaise, gjerne på grillen. METTE MØLLER
SILKEMYK: Lag din egen hollandaise, gjerne på grillen. METTE MØLLER Vis mer

På delen med lavere varme lager han også saus. I en kjele med glatt og tykk bunn pisker han sammen en gyllengul og fristende hollandaisesaus av eggeplommer og klaret smør, og smaksetter den med friske urter.

- Det går det fint å lage saus på grillen. Det er bare å prøve - og øve! Det viktigste er å være konsentrert og passe på at sausen ikke blir for varm. Men sprekker den, begynner du ganske enkelt på nytt med en ny eggeplomme og pisker inn det som er sprukket, sier Arne Brimi.