TO TYPISKE FEIL: Mange feil går igjen når foreldre skal sikre barna sine i bil. For løse seler og for tidlig framovervending av sete, som på bildet, er to klassikere. Foto: Colourbox
TO TYPISKE FEIL: Mange feil går igjen når foreldre skal sikre barna sine i bil. For løse seler og for tidlig framovervending av sete, som på bildet, er to klassikere. Foto: ColourboxVis mer

Sikring i bil: Her er de vanligste feilene

Sju farlige tabber du bør unngå.

Mammanett.no: Ifølge Folkehelseinstituttet er bilulykker hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge, og forskning viser at svært mange sikrer barna sine feil.

Storkontroll avdekket 57 barn helt usikret i bil For to uker siden ble en storkontroll gjennomført, og over 82 000 biler ble kontrollert i de godt forhåndsvarslede kontrollene. 57 sjåfører ble politianmeldt for å kjøre med usikrede barn mellom 0 og 14 år i bilen.

- At førere ikke sikrer sine barn og unge er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter, sa Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen til dinside.no.

I tillegg til foreldre som helt velger vekk å sikre barna, finner vi langt flere foreldre som sikrer barn, men ikke på riktig måte. Mange av dem er ikke klar over risikoen det utgjør.

Vi har spurt Trygg Trafikk om hva som er de mest typiske feilene foreldre gjør i forbindelse med sikring av barn i bil.

1. Legger bilbeltet under armen/bak ryggen Når barna bruker bilens trepunktsbelte sammen med annet sikringsutstyr, eller alene, er det viktig at beltet ikke blir lagt under armen eller bak ryggen.

- Det er ufarlig at beltet ligger inntil halsen. Ved å la barna sitte i en beltestol eller på pute blir beltet liggende riktigere, og sjansen for at barna velger å legge det under armen eller lignende er mindre, forklarer Carina Henske i Trygg Trafikk.

- Mange tror at barnet kan bli kvalt når det har beltet over halsen, men det er helt feil. Ved en bråbrems blir barnet kastet fram, og da sklir beltet ut over skulderen, legger hun til.

2. For løse 5-punktsbelter Når barnet sitter med i stoler med integrerte belter, er det viktig at beltene er strammet godt nok.

- Beltet skal sitte så tett inntil kroppen som mulig. Man skal helst ikke få mer et par fingre imellom, sier Carina Henske.

3. Feilmontert sete Det er viktig å sette seg inn i hvordan barneutstyret skal monteres. Trygg Trafikk oppfordrer foreldre til å ikke være redde for å spørre om hjelp i butikken når man kjøper setet.

- Få hjelp i butikken slik at du er sikker på at det er riktig montert. Du kan også dra tilbake til butikken og be om hjelp hvis det er noe du lurer på, sier Henske.

Trygg Trafikk har også tidligere anbefalt bilstoler som er godkjent i Plus-test når det gjelder hvilket sete man bør velge.

4. Utstyret er ikke tilpasset barnets høyde og vekt Det er viktig at man følger med på barnets utvikling og bytter seter når det trengs. Dette kan man lese mer om inne på nettsidene til Trygg Trafikk

5. Setter barn foran aktiv airbag - Det er forbudt å ha barn i et bakovervendt sete foran en aktiv airbag, sier Carina Henske.

IKKE UNDER ARMEN: - Det er helt ufarlig at beltet ligger over halsen, sier Trygg Trafikk Foto: You Tube / Trygg Trafikk
IKKE UNDER ARMEN: - Det er helt ufarlig at beltet ligger over halsen, sier Trygg Trafikk Foto: You Tube / Trygg Trafikk Vis mer

- Det mange ikke vet, er at vi også fraråder barn under 140 cm å sitte foran en aktiv airbag.

- Airbagen kommer ut i en fart på 300 km/t og er laget for å treffe en voksen person i brystet. Sitter det et barn der, er sjansen stor for at barnets hode faller fram, og at airbagen treffer toppen av hodet, med fare for nakke- og hodeskader.

6. For mye klær gjør at beltet ikke ligger inntil kroppen Det er viktig at beltet er strammet godt inntil kroppen.

- Dette gjelder både barn og voksne. Man bør åpne jakka så beltet kommer tett inntil kroppen. Dette gjelder spesielt når man har tykke jakker på seg om vinteren, sier Henske.

7. Mange snur barna for tidlig - Vi opplever veldig ofte at foreldre enten har satt seg veldig godt inn i lover og regler, eller så her de HELT uvitende, sier markedsansvarlig i Barnas Hus, Line Andersen Skillingsås.

En vanlig feil hun trekker fram er at mange velger å la barna sine sitte forovervendt før de egentlig burde.

 - Mange er flinke til å sikre barna bakovervendt, men det er også mange som velger å snu barna før med hensyn til plassen i bilen. Bakovervendte seter tar stor plass i bilen, så ofte må det gå litt på bekostning av plassen til passasjeren i setet foran, legger hun til.

Slurver med eldre barn Både faghandelen Barnas Hus og Trygg Trafikk har den siste tida hatt et ekstra fokus på sikring av eldre barn. Andersen Skillingsås sier at de ofte opplever mer slurv fra foreldre etter hvert som barna vokser.

- Ikke la dine egne meninger få deg til å snu barnet før det er fire. Bøyde bein er ingen grunn til å snu barnet, sier hun.

Andersen Skillingsås tipser om at det kan være lurt for foreldre å investere i et ekstra bilsete.

- Mange har med seg flere barn til og fra skole, barnehage eller aktiviteter. Vi anbefaler alltid at man har et ekstra «kompissete» i bilen, slik at man alltid kan sikre alle barn, avslutter hun.

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: Bilstolene som forbrukerrådet gir grønt lys
Bilsikring - isofix eller base?

Barnets utvikling: 1-10 år

TETT INNTIL KROPPEN: - Ta gjerne av yttertøyet slik at beltene ligger tett inntil kroppen, sier Trygg Trafikk. Foto: You Tube / Trygg Trafikk
TETT INNTIL KROPPEN: - Ta gjerne av yttertøyet slik at beltene ligger tett inntil kroppen, sier Trygg Trafikk. Foto: You Tube / Trygg Trafikk Vis mer