Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Silje Helén ble gravid da hun var 16 år

- Jeg måtte jobbe hardere, sier hun.

UNG MAMMA: - Jeg startet voksenlivet relativt tidlig da jeg ble gravid for første gang som 16-åring. Men jeg trives veldig godt med livet jeg har nå, sier Silje Helén.  Foto: Privat
UNG MAMMA: - Jeg startet voksenlivet relativt tidlig da jeg ble gravid for første gang som 16-åring. Men jeg trives veldig godt med livet jeg har nå, sier Silje Helén. Foto: Privat Vis mer

Når barn, eller unge kvinner, blir mammaer før de fyller 20 år, går det ikke alltid like bra. En fersk svensk doktoravhandling viser at bare en av fire tenåringsmødre klarer å fullføre skolen.

I Norge blir årlig over 1100 kvinner i alderen 15 til 19 år mødre. De tallene har gått litt ned for hvert år det siste tiåret. I Sverige er tallene omtrent de samme, til tross for at det bor dobbelt så mange mennesker der.

De norske fylkene med flest tenåringsgraviditeter i fjor var Hordaland med 129 jenter, Rogaland med 125, Nordland med 91, Møre og Romsdal med 72 og Østfold med 61 jenter, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

FÆRRE OG FÆRRE: Tenåringsjenter som blir mødre er i dag et sjeldent syn. Jenter mellom 13 og 14 år er utelatt fra statistikken til SSB fordi graviditeter så å si ikke eksisterer i disse aldersgruppene. Foto: COLOURBOX
FÆRRE OG FÆRRE: Tenåringsjenter som blir mødre er i dag et sjeldent syn. Jenter mellom 13 og 14 år er utelatt fra statistikken til SSB fordi graviditeter så å si ikke eksisterer i disse aldersgruppene. Foto: COLOURBOX Vis mer

Kvinner som venter for lenge med å få barn, rekker kanskje ikke å få mer enn et barn.

Tradisjon, eller drømmen om et nytt liv Å bli mamma i tidlig alder kan gå i arv. Landets yngste bestemor er knapt 30 år gammel.

Elisabeth Hertfelt Wahn har gjort sin doktorgradsavhandling ved Högskolan i Skövde på tenåringsmødre, og hun fant to hovedgrupper: Den ene består av kvinner fra familier der det er vanlig å bli foreldre tidlig.

- Disse unge kvinnene har et sosialt nettverk og det fungerer ofte greit, sier hun.

- Den andre gruppen kommer fra mer ustabile hjem. Risikoen er at de idealiserer foreldreskapet, sier forskeren. - Disse kvinnene ser på mammarollen som en mulighet til å skape seg en ny tilværelse, eller til å komme seg vekk fra en vanskelig situasjon hjemme. For en del av tenåringene ga mødreskapet en etterlengtet struktur på tilværelsen. Men problemet er altså at mange i denne gruppa idealiserer foreldreskapet, eller tror at dette er løsningen på mange av deres egne problemer, sier Elisabeth Hertfelt Wahn.

Gravid som 16-åring Unge mødre har ofte lettere svangerskap og fødsler, likevel kan vanskelighetene være mange. Flere unge enn eldre blir deprimert, og mange føler seg isolerte etter fødselen.

MÅ FULLFØRE SKOLEN: - Noe av det viktigste for om tenåringsmødrene lykkes, er blant annet om de klarer å fullføre skolen slik at de kommer inn på arbeidsmarkedet, sier forsker Elisabeth Hertfelt Wahn. Foto: Colourbox
MÅ FULLFØRE SKOLEN: - Noe av det viktigste for om tenåringsmødrene lykkes, er blant annet om de klarer å fullføre skolen slik at de kommer inn på arbeidsmarkedet, sier forsker Elisabeth Hertfelt Wahn. Foto: Colourbox Vis mer

Bloggeren Silje Helén Søvik blogger om småbarnslivet som mamma til to små prinsesser. Bloggen hennes ble i 2011 kåret til Årets mammablogg. I dag er jentene Celine Helén 4 år og Lykke Elise 1 år. Silje Helén ble mamma for første gang da hun akkurat var fylt 17 år. Nå er hun 21.

- Vil fullføre utdanningen Den unge tobarnsmammaen kjenner seg personlig ikke igjen i den svenske undersøkelsen, men tror at undersøkelsen peker på noe som nok stemmer for mange.

- Jeg startet voksenlivet relativt tidlig da jeg ble gravid for første gang som 16-åring. Men jeg trives veldig godt med livet jeg har nå. Jeg har fullført to av tre år på videregående, og jeg er fast bestemt på at jeg skal fullføre utdannelsen selv om det dessverre har tatt litt lengre tid enn jeg hadde håpet, sier Silje Helén.

- Jeg har hatt hypermesis (ekstrem svangerskapskvalme) i begge mine svangerskap og har vært mye inn og ut av sykehus på grunn av det. Derfor har det vært vanskelig for meg å gå skole mens jeg var gravid.

- Skolen må tilrettelegge - Min eldste datter var bare 10 måneder da hun begynte i barnehagen fordi jeg skulle tilbake på skolebenken. Men dessverre var hun mye syk, og jeg hadde veldig mye fravær det året. Det første året gikk dette fint, og skolen var flink til å tilrettelegge slik at jeg ble vurdert i fagene selv om jeg hadde litt mer fravær enn de andre i klassen. Men da jeg skiftet skole etter sommeren, ble det verre. Denne skolen var mye strengere på fravær og hadde lite forståelse for at datteren min var mye syk.

Må jobbe hardere - Hva synes du er er de største utfordringene ved å være ung mamma?

FULLFØRER IKKE SKOLEN: Når barn, eller unge kvinner, blir mammaer før de fyller 20 år, går det ikke alltid like bra. En fersk svensk doktoravhandling viser at bare én av fire tenåringsmødre klarer å fullføre skolen.  Foto:   Colourbox
FULLFØRER IKKE SKOLEN: Når barn, eller unge kvinner, blir mammaer før de fyller 20 år, går det ikke alltid like bra. En fersk svensk doktoravhandling viser at bare én av fire tenåringsmødre klarer å fullføre skolen. Foto: Colourbox Vis mer

- Det tror jeg nok er dette med utdanning og arbeid. Det har vært litt vanskelig å få det til å gå opp med skolegang og barn, og i tillegg er det vanskelig å få jobb uten utdanning. Men alt går, man må bare kanskje jobbe litt hardere, sier Silje Helén. I dag er hun samboer med sin yngste datters pappa.

- Hvilke fordeler, mener du, er det ved å bli mamma i ung alder?

- Tja, si det. Jeg vet ikke helt. Jeg ELSKER å være mamma, men tror ikke det har så mange fordeler i forhold til hvis jeg hadde ventet noen år. Jeg er selvfølgelig ung og sprek, og har mye energi til overs til barna. Men det tror jeg nok jeg hadde hatt om jeg ventet noen år til også.

FALLER FRA: I Sverige viser tall at bare 27 prosent av dem som hadde blitt mamma i tenårene hadde klart å fullføre videregående skole innen de fylte 25 år. Blant unge som ikke hadde fått barn, var tallet 83 prosent. Foto:  Petro Feketa
FALLER FRA: I Sverige viser tall at bare 27 prosent av dem som hadde blitt mamma i tenårene hadde klart å fullføre videregående skole innen de fylte 25 år. Blant unge som ikke hadde fått barn, var tallet 83 prosent. Foto: Petro Feketa Vis mer

Mange synes at det er vanskelig å være ung mor.

3 av 4 mammaer dropper skolen I Sverige viser tall at bare 27 prosent av dem som hadde blitt mamma i tenårene, hadde klart å fullføre videregående skole innen de fylte 25 år. Blant unge som ikke hadde fått barn, var tallet 83 prosent.

- Noe av det viktigste for om tenåringsmødrene lykkes, er blant annet om de klarer å fullføre skolen slik at de kommer inn på arbeidsmarkedet, sier forsker Elisabeth Hertfelt Wahn.

I Sverige kan det være mange ting som hindrer at de fullfører skolen, for eksempel byråkratiske krangler og regler for studiebidrag.

Forsker Turid Noack ved SSB tror det ikke er helt de samme forholdene for tenåringsmødre i Norge som i Sverige.

- Sosialhjelp er nok mindre aktuelt i Norge enn i Sverige. Her i landet har mor, dersom hun ikke er samboer eller gift, rett til overgangsstønad. I Sverige er dette en trygd du søker, og som du kan få etter nærmere vurdering på linje med vår sosialhjelp, sier Noack.

Klarer seg med hjelp Undersøkelser i de nordiske landene viser at tenåringsmødre i snitt har et svakt nettverk, lav utdanning og dessuten en hverdag preget av dårlig økonomi. Mange er avhengig av sosialhjelp fra staten. Samtidig er også enslige mødre overrepresentert i denne gruppen.

De unge mødrene har ofte selv tenåringsmødre, og mange har opplevd omsorgssvikt.

Sex, men ikke barn - Antallet tenåringsmødre i Norge er rekordlavt, og aborttallene blant tenåringsjenter går stadig ned, sier forsker Trude Lappegård ved SSB. Tenåringsjenter som blir mødre er i dag et sjeldent syn. Jenter mellom 13 og 14 år er utelatt fra statistikken til SSB fordi graviditeter så å si ikke eksisterer i disse aldersgruppene.

Det finnes variasjoner mellom fylkene i Norge, men tenåringsgraviditetene er på vei nedover over hele landet. På begynnelsen av 1970-tallet ble det født 44 barn per 1000 kvinner i tenårene. Snittallene for perioden 2006-2010 er 9 barn per 1000 kvinner i alderen 15-19 år.

Alderen på førstegangsfødende har stoppet opp.

- Legaliseringen av selvbestemt abort i 1979 gjorde, i tillegg til de nye prevensjonsmidlene, barnefødsler til en annen valgmulighet enn hva det hadde vært tidligere. Valget mellom å avbryte en graviditet med en provosert abort eller å få barn henger sammen med kvinnens (og parets) aktuelle situasjon. Blant annet om de ønsker og har praktiske og økonomiske muligheter for å etablere familie, sier Lappegård.

Lavere aborttall også Lavere fruktbarhet og lavere aborttall viser at det er færre unge jenter som blir gravide i dag enn tidligere.

- Denne utviklingen tyder på at seksuelt aktive tenåringsjenter i stor utstrekning er flinke til å bruke prevensjon. Dette må sees som et resultat av større åpenhet om seksualitet generelt i samfunnet, og vellykte tiltak rettet mot ungdom både i form av god seksualundervisning og god tilgjengelighet til prevensjonsveiledning og prevensjonsmidler, skriver Trude Lappegård i Samfunnsspeilet.

Les også:
Den perfekte alder for å få barn
Graviditet ved 20-, 30- og 40-årsalderen
Den beste aldersforskjellen mellom barna

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UNGE MØDRE: Unge mødre har ofte lettere svangerskap og fødsler, likevel kan vanskelighetene være mange. Flere unge enn eldre blir deprimerte og mange føler seg isolerte etter fødselen. Foto:  www.colourbox.com
UNGE MØDRE: Unge mødre har ofte lettere svangerskap og fødsler, likevel kan vanskelighetene være mange. Flere unge enn eldre blir deprimerte og mange føler seg isolerte etter fødselen. Foto: www.colourbox.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media