- Single kvinner er fritt vilt

Gifte menn tror alt er lov på julebordet, ifølge singelliv-ekspert.

JULEBORD: Høyt alkoholforbruk gjør at folk mister hemninger, og en uskyldig jobbflørt med en kollega kan fort utvikle seg til å bli mer alvorlig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
JULEBORD: Høyt alkoholforbruk gjør at folk mister hemninger, og en uskyldig jobbflørt med en kollega kan fort utvikle seg til å bli mer alvorlig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Julebord går sjelden fredelig for seg. For mange er det den eneste store jobbfesten i året.

På julebord er det lov å spise, drikke og flørte for mye.

Økt fare for utroskap Sexolog og familierådgiver Torill Beate Enget tror at mange forventer at julebordet skal være en overdrivelse, der alt plutselig er tillatt.

- Det ligger en spenning i luften, og mange lever opp til julebordsmyten. Hvert år på denne tiden er det mye utroskap, bekrefter sexologen.

- Julebordet er ikke bare en trussel mot etablerte parforhold, det kan være en ren katastrofe om du ikke setter grenser for din egen oppførsel, sier Enget.

Noen kvinner er mer tilbøyelige til å være utro enn andre. Her spiller alder en rolle.

Men Enget tror at faren for utroskap er like stor på andre jobbfester, der alkoholen gjør det «lovlig» å slippe seg løs. Det kan skje like mye på en jobbfest i september som på et julebord.

Sjansen for å være utro er større enn ellers når vi fester med alkohol og ser kollegaer i en ny setting.

- På julebordet har man pyntet seg, man gir hverandre komplimenter, drikker og danser sammen, har det hyggelig etter det som for mange har vært en hektisk periode på jobben. Høyt alkoholforbruk gjør at folk mister hemninger og en uskyldig jobbflørt med en kollega kan fort utvikle seg til å bli mer alvorlig, sier hun.

7 av 10 menn vil aldri være utro, ifølge en stor undersøkelse.

Flørting er lov Det er lov å flørte selv om man er i et forhold, danse med andre og ha glimt i øyet, men tenk gjennom hva du ikke skal gjøre og diskuter gjerne med partneren din i forkant av julebordet hva han eller hun synes er sårende, råder familierådgiveren.

- De fleste etablerte parforhold tåler en uskyldig flørt. Å danse med andre er for eksempel greit for de fleste. Men ikke glem at alkoholen svekker din kritiske sans, sier hun.

- Feigt å skylde på alkoholen Har du spesielt god kjemi med en på jobben, gjelder det å være ekstra bevisst, og kanskje bør du unngå å danse eller være for mye alene med nettopp denne personen, for å unngå fristelsen.

Er partneren din først utro, er det stor sannsynlighet for at det er med en kollega.

- Min erfaring er at mange par sliter med sjalusi på grunn av jobbforhold. Det er ofte en kollega som lurer i bakgrunnen når et par kommer til meg med sine problemer, forteller Enget.

- Men det er ikke holdbart å gi alkoholen og julebordet skylden for et sidesprang. Voksne mennesker må ta ansvar for sitt eget alkoholinntak, mener sexologen.

Fyll kan ødelegge en hyggelig kveld Det er Grete Lepperød, sex- og singellivekspert på nettstedet Singelnett.no, enig i:

- Alkohol skal være så befriende, men er egentlig ikke det. Får man da for mye alkohol innabords, kan det som var en hyggelig kveld fort bli forvandlet til noe helt annet, advarer hun.

Det kan være greit å holde oversikt med over hvor mye du har drukket og stoppe når det er nok. Forsøk å holde på den gode feststemningen. Den blir ødelagt om du blir altfor full.

- Om du tenker etter, så er de morsomste jobbfestene gjerne de hvor du danser med flere, hygger deg sammen med alle kollegaene dine og pratet med mange. Og absolutt ikke den gangen du endte opp med én annen person i et mørkt hjørne, sier Lepperød.

Da er det lett å være skuffet over seg selv dagen etter, og tenke at det var jo ikke dét du ville.

- Single kvinner er fritt vilt Som singel har du lov å flørte uhemmet med andre, og single kvinner er gjerne spesielt omsvermet på et julebord, ifølge Lepperød.

- Min erfaring er at mange gifte menn ser på julebordet som en "alt er lov"-arena, og single jenter blir betraktet som fritt vilt, dessverre.

Som singel kvinne kan man fort føle seg som kveldens dronning.

- Mannlige, etablerte kollegaer kan plutselig stå i kø for å sjekke deg opp. Det gir selvtilliten et løft. Dans, ha det hyggelig, sol deg i oppmerksomheten og ta vare på all selvtilliten en slik kveld kan gi deg, men du trenger ikke nødvendigvis gå lenger. Vær bevisst hvor grensen går for deg, råder hun.

Vær bevisst hva du er ute etter Ender du opp med å ha et one night-stand, så er det ikke noe galt i det, så lenge du er bevisst hva du egentlig er ute etter, ifølge Lepperød.

Generelt synes hun ikke det er spesielt lurt å ha sex med en kollega, og spesielt ikke på julebord.

- Spør deg selv: Hva ønsker jeg? Bare en flørt, eller noe mer? Det skal du ikke automatisk forvente, da blir du sannsynligvis skuffet.

Den veldige oppmerksomheten du får av en kollega på julebordet kan nemlig fort ha en bakside og gi en vond følelse i tiden som følger.

- Vær klar over hva du faktisk sier ja til. Det er lett å føle seg forsmådd og forbigått om det viste seg å bare være et one night-stand. Du ender kanskje opp med å beskylde julebordflørten for å behandle deg dårlig og være ute etter bare én ting. Men det har du ingen rett til, du kan ikke automatisk forvente at det var noe mer, understreker Lepperød.

- Jobbflørt kan få store konsekvenser Ikke glem at et intimt forhold til en kollega fort kan få en rekke negative følger.

Det kan fort bli en vond spenning og være ubehagelig å samarbeide med kollegaer du har hatt sex med.

- Flørt på julebord fører dessuten nesten alltid til sladder, noe som kan være svært ubehagelig om det er deg det hviskes om. Et hemmelig jobbforhold kan også skape et vanskelig forhold til kollegaer, minner Lepperød om.

- Og skulle sjefen legge an på deg, har jeg bare et råd: Kom deg unna. Et forhold til sjefen er ikke å anbefale. Dagen etter vil du garantert være glad for at du stod imot og sa nei, sier Lepperød.

Les også:
Alt du trenger å vite om utroskap
Avslør kjæresten utroskap
Gravid på julebord? Slik unngår du alkohol-maset
Promilletest: Julebord gir fyllekjøring

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.