Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Jorda rundt

Sist lørdag kom Marius til Mauritius. Da ble han den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens land

Noen var enklere å komme inn i enn ut av.

I KABUL: Marius Johansen er den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens land. Her på flyplassen i Kabul. Foto: Marius Johansen
I KABUL: Marius Johansen er den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens land. Her på flyplassen i Kabul. Foto: Marius Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har alltid hatt mer lyst til å se noe nytt enn å reise tilbake til steder jeg har vært, sier Marius Johansen (35).

DET SISTE: Marius Johansen på Mauritius, det siste landet som gjensto før han hadde besøkt dem alle. Foto: Marius Johansen
DET SISTE: Marius Johansen på Mauritius, det siste landet som gjensto før han hadde besøkt dem alle. Foto: Marius Johansen Vis mer

- Det var vel aldri noe stort prosjekt å besøke alle verdens land, men etter hvert, etter å ja vært i ganske mange av dem, ble det litt slik, det balla på seg, sier han til Dagbladet.

Sist helg krysset han av det aller siste av alle verdens selvstendige nasjoner på bucket-lista, Mauritius - og kunne krysse av for alle 193. Dermed er han - etter all sannsynlighet - den yngste nordmannen som har besøkt alle verdens nasjoner. Gunnar Garfors var 36 år gammel da han krysset av sitt siste land for få år siden.

Dit var det enkelt å komme. Det har ikke vært like lettvint andre steder.

Kom nesten ikke ut

I Tsjad for eksempel, var det ikke enkelt å komme inn, og nesten verre å komme ut.

- Jeg var tre ganger i Paris for å få visum, men fikk nei hver gang. Først når jeg prøvde på ambassaden i Berlin, med samme dokumentasjon som ikke var god nok i Paris, fikk jeg visum.

ASERBAJDSJAN: Foran Askeran-fortet. Foto: Marius Johansen
ASERBAJDSJAN: Foran Askeran-fortet. Foto: Marius Johansen Vis mer

- Men da jeg skulle ut igjen, ble det problemer. Jeg skulle rett til USA, og flyet sto klart. Men de nektet å godta at jeg hadde elektronisk ESTA (innreisetillatelse til USA). De mente nordmenn ikke kunne reise med det, og forlangte at jeg oppsøkte ambassaden for å få et stempel. Mannen i immigrasjonen var litt vanskelig, og nektet å ringe sin overordnede for å sjekke. Mens dette foregikk hørte jeg flyet starte motorene, sier Johansen-

VERDENS ELDSTE: Marius hadde problemer i Tsjad, men verdens eldste bevarte hodeskalle fra et menneske gjorde sterkt inntrykk. Foto: Marius Johansen.
VERDENS ELDSTE: Marius hadde problemer i Tsjad, men verdens eldste bevarte hodeskalle fra et menneske gjorde sterkt inntrykk. Foto: Marius Johansen. Vis mer

- Jeg sto på mitt, og akkurat da gaten var i ferd med å stenge, fant de fram ei gammel regelbok for å sjekke. Jeg måtte selv finne fram til den aktuelle paragrafen, men da jeg først gjorde det, ble det fart i sakene. Tre mann geleidet meg gjennom alt av sikkerhetskontroller i rekordfart og jeg kom meg med flyet som sistemann. Kanskje de ville bli kvitt meg, under Marius.

- Men det var en del kult å se i Tsjad og da, blant annet gjorde verdens eldste bevarte hodeskalle fra et menneske stort inntrykk. Toumai-skallen er 7,2 millioner år gammel.

Lange økter, mye fri

Marius Johansen er offiser i sjøforsvaret, og tjenestegjør på en av de norske fregattene.

DYRELIV: Marius er opptatt av dyreliv, og et høydepunkt var gorilla-safari i Kongo: Foto: Marius Johansen
DYRELIV: Marius er opptatt av dyreliv, og et høydepunkt var gorilla-safari i Kongo: Foto: Marius Johansen Vis mer

- Det blir lange vakter noen ganger, men det gjør at vi opparbeider en del fri. Og siden jeg elsker å reise og se nye steder, har det blitt som det har blitt, sier han. Og mange av landene i verden har jeg besøkt i forbindelse med jobben.

- Likevel, det koster å reise?

- Ja, og jeg har bevisst unnlatt å regne på hva jeg har brukt. Men jeg reiser nøkternt, og det viser seg at ei statslønn kan rekke til en del, sier Johansen på telefon fra Mauritius.

Bomber og kidnapping

Dit kom han fra et av favoritt-landene sine, Colombia.

- Jeg er spesielt glad i Sør-Amerika. Det henger litt sammen med at jeg snakker spansk, men det er mye flott der, både mennesker og natur.

- Nettopp Colombia er et av landene jeg gjerne reiser tilbake til. Det er spennende det som skjer der nå, med fredsavtalen og økende turisme.

- Men, det er fortsatt litt å gå på. Da jeg var der gikk det av ei bombe i et kjøpesenter, og to nederlandske journalister ble kidnappet.

Fant Nigeria-båt

Ei stund trodde ikke Marius at han skulle «orke» å besøke samtlige land på kloden.

- Det var en periode jeg ikke visste om jeg skulle fullføre det. Spesielt i Afrika var det mange land jeg ikke så helt fram til. Men jeg kom meg gjennom, og har mange opplevelser derfra. Ikke minst fra Kongo, som er et fantastisk sted og undervurdert. Naturen der er helt utrolig, sier Marius, som blant annet har lagt ut flere bilder fra gorilla-safari på Facebook-sida si.

NIGERIA-BÅT: Marius Johansen fant igjen en av Nigeria-båtene, som han selv har tjenestegjort på en gang i tiden, i Lagos i Nigaria. Foto: Marius Johansen
NIGERIA-BÅT: Marius Johansen fant igjen en av Nigeria-båtene, som han selv har tjenestegjort på en gang i tiden, i Lagos i Nigaria. Foto: Marius Johansen Vis mer

- Og i Nigeria fant du en gammel bekjent?

- Ja, ha-ha. Jeg tjenestegjorde en gang for lenge siden på «HNoMS Horten». Den ble jo ganske kjent etter at Dagbladet begynte å skrive om de såkalte Nigeria-båtene.

- Jeg fant den jeg. Den lå til kai i Lagos, og jeg må innrømme at den faktisk så bra ut, bedre enn da vi hadde den, sier Johansen.

Trøbbel i Sør-Sudan og Nord-Korea

SOMALIA: Marius Johansen har vært i Somalia på oppdrag for marinen. Som turist speidet han etter piratene fra land. NB: Våpenet er lånt for bildets skyld.
SOMALIA: Marius Johansen har vært i Somalia på oppdrag for marinen. Som turist speidet han etter piratene fra land. NB: Våpenet er lånt for bildets skyld. Vis mer

De fleste av Johansens reiser har stort sett vært positive opplevelser, de negative er i klart mindretall. Men de finnes.

- Jeg var ganske ukomfortabel i Sør-Sudan. Det er jo ikke verdens fredeligste land i utgangspunktet. Det var trefninger, og det ble ikke verre av at jeg visstnok hadde tatt bilder av noe jeg ikke skulle ha tatt bilde av.

- Uten å gå i detaljer var det en liten periode der jeg ikke var helt sikker på at jeg skulle komme meg derfra. Men det løste seg til slutt.

Det gjorde det i Nord-Korea også. Men først etter lange og tøffe forhør.

- Da jeg skulle sjekke ut, viste det seg at det manglet et håndkle på rommet mitt. Trolig hadde jeg glemt det i svømmehallen eller noe. Men det ble et voldsomt styr med tøffe forhør og anklager. Det er litt spesielt å tenke på nå etter det som hendte med den nå døde amerikanske studenten Otto Warmbier som ble arrestert for angivelig å ha stjålet en propagandaplakat, sier Johansen.

- Men du slapp ut?

- Etter lange forhør gikk jeg med på å erstatte håndkleet. Det kostet meg fem kroner. Da fikk jeg reise.

MANGE VENNER: Reisene har gitt Marius mange nye venner. Her med en av dem ved Darvaza-krateret i Turknenistan, også kjent som «porten til helvete».
MANGE VENNER: Reisene har gitt Marius mange nye venner. Her med en av dem ved Darvaza-krateret i Turknenistan, også kjent som «porten til helvete». Vis mer

- Hva med land som Syria og Afghanistan?

- Det er selvsagt en risiko ved å besøke land hvor det foregår uroligheter og krigshandlinger. Det handler om å være forsiktig og ikke oppholde seg lenger enn nødvendig.

Antarktis mektigst

- Hva sitter du igjen med av minner og opplevelser?

- Utrolig mye. Mange inntrykk, mange opplevelser, og ikke minst mange venner jeg fortsatt har god kontakt med.

MAURITANIA: Det er mange strender i verden, som denne i Mauritiania. Foto: Marius Johansen
MAURITANIA: Det er mange strender i verden, som denne i Mauritiania. Foto: Marius Johansen Vis mer

- Skal jeg trekke fram et høydepunkt, må det være Antarktis. Den ti dager lange båtturen fra Argentina og oppholdet der nede var fantastisk. Naturen og dyrelivet er helt fantastisk, og jeg traff likesinnede - folk som er over gjennomsnittet interessert i å reise - som vil være venner for livet.

HØYDEPUNKT: Sørpolen gjorde et uutslettelig inntrykk.
HØYDEPUNKT: Sørpolen gjorde et uutslettelig inntrykk. Vis mer

- Blant annet traff jeg et par fra Sør-Afrka som flere ganger har invitert meg på besøk. Jeg kommer til å slå til på det når jeg får tid.

Og det kommer nok Marius Johansen til å få.

Nå er han på full fart hjem til Norge for å være med på et lengre Nato-oppdrag med fregatten sin. Det blir mye avspasering av slike lange vakter.

- Men det er mye jeg vil se mer av. Ikke minst Sør-Amerika. Og selv om jeg har vært i alle verdens land, har jeg selvsagt ikke sett alt. På langt nær.

Uønsket i USA?

- Blant annet har jeg vel bare vært i 40 av de 50 statene i USA. Men det spørs om jeg får sett flere, sier Johansen.

- Hvorfor?

RISIKO: Marius Johansen innser at det er en risiko å besøke enkelte land. - Men da jeg var i Irak, bestemte jeg meg for å holde meg inna Mosul, sier han. Foto: Marius Johansen
RISIKO: Marius Johansen innser at det er en risiko å besøke enkelte land. - Men da jeg var i Irak, bestemte jeg meg for å holde meg inna Mosul, sier han. Foto: Marius Johansen Vis mer

- Jeg har jo reist på ESTA, som alle nordmenn, men det er visst en regel om at man må søke om nytt om det skjer regelendringer. Og når det gjelder innreise til USA har det jo skjedd en del. Sist jeg kom hadde jeg ferske stempel fra en del land de er litt skeptiske til der borte i passet mitt.

- Jeg ble tatt inn til forhør og fikk beskjed om at innreisetillatelsen ikke gjaldt ettersom jeg hadde vært i disse landene og følgelig brutt reglene. Jeg fikk beskjed om at mine muligheter til å besøke USA var avsluttet. Så spørs det om jeg kan få en ny innreisetillatelse. Jeg er spent på det, sier Johansen.

Snart mønstrer Johansen på fregatten sin igjen. Han skal være om bord i seks måneder.

- Det blir mye tid til å tenke på det alle spør meg om, hva skal jeg gjøre nå?

- Ja, hva skal du gjøre nå?

- Si det. Men jeg er sikker på at jeg finner på noe. Ikke minst har jeg veldig lyst til å se mer av Sør-Amerika. Jeg kjenner allerede at jeg vil dit igjen, sier han.

- Få har reist så mye som deg. Noen tips?

- Selv forsøker jeg alltid å sitte så langt fram på økonomiklasse på fly som mulig. Jeg reiser stort sett bare med håndbagasje, og det er utrolig mye tid å spare på å komme seg fort av flyet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!