Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sitronen kan brukes til (nesten) alt

Rengjør både mirkobølgeovnen og vinduene.

VINNERPAR: Sitron i kombinasjon med salt eller bakepulver vil kunne fjerne de fleste flekker på de fleste overflater. Foto: M. Crimmins
VINNERPAR: Sitron i kombinasjon med salt eller bakepulver vil kunne fjerne de fleste flekker på de fleste overflater. Foto: M. Crimmins Vis mer

Sitron er et populært innslag på kjøkkenet i hjem verden over, men den er langt fra bare en sur og syrlig frukt. Sitronen kan nemlig brukes til langt mer enn måltider, skriver nettstedet iVillage.

Denne gule lille multikunstneren kan nå bli din nye bestevenn i kampen mot skitt og støv i hjemmet.

Ikke bare vil du kunne spare penger ved å slippe å kjøpe med deg et arsenal av vaske- og rengjøringsprodukter hjem fra butikken, men du sparer også miljøet for mye unødvendige kjemikalier.

Sur og sunn Det er sitronens høye innhold av syre som gjør at den er så godt egnet som et rengjøringsmiddel i de fleste situasjoner i hjemmet. I tillegg gjør syren at frukten også har en svært effektiv antibakteriell effekt.

Å bruke sitron til husvasken sparer deg ikke bare penger, men vil også bidra til en bedre og renere inneklima i huset.

Les videre for å se hvordan en enkel sitron kan hjelpe deg å takle 13 ulike rengjøringssituasjoner:

1. Friske opp klesvasken
Det skal ikke mye til for å friske opp lukten av svette og sure sokker. Én teskje sitronjuice sammen med vaskepulver vil få klærne til å dufte av søt sitrus.

2. Luftfrisker
Stram eller innestengt lukt i rommet? Sett ut en bolle med sitronjuice og bakepulver.

3. Polere møbler
Lag din egen møblepuss ved å blande sammen én del sitronjuice med to deler olivenolje. Gni på med myk klut.

SURSØTT: Du vil ikke bare spare penger ved å bytte fra kjemiske rengjøringsmidler til sitron, men også miljøet. Illustrasjonsoto: Colourbox.com, Maria Brzostowska
SURSØTT: Du vil ikke bare spare penger ved å bytte fra kjemiske rengjøringsmidler til sitron, men også miljøet. Illustrasjonsoto: Colourbox.com, Maria Brzostowska Vis mer

4. Pusse kobber og sølvtøy
Har du kobberting i huset vet du at disse fort får flekker av daglig bruk. Gni en klut med sitronjuice på flekkene og se på at de forsvinner. Det samme gjelder for flekker på sølvtøyet du alltid kvier deg for å dra ut av skapet - i redsel for å måtte skure og skrubbe for å få det til å skinne.

5. Vaske vinduer
Bland fire spiseskjeer sitronjuice (fersk eller konsentrat fra flaske) i vaskebøtten når du skal vaske vinduer, og du har i følge iVillage en effektiv vindusvask - helt kjemikaliefri. Den kraftige sitronsyren løser opp skitt og vannmerker og vil gjøre vinduene skinnende blanke.

6. Kriker og kroker
Sitronjuice + bakepulver + en gammel tannbørste. Nå kan du vaske og fjerne flekker på steder du sliter med å nå med vaskefilla.

7. Vaske mikrobølgeovnen
Er mikrobølgeovnen din full av overkokt mat og tomatsausflekker? Fyll og kok opp en bolle med sitronjuice. Ikke bare vil mikrobølgeovnen din lukte friskt igjen, men flekkene vil nå kunne tørkes av med en fuktig klut.

8. Rense skjærfjøl
For å fjerne flekker og lukt på skjærfjølen i tre, gni snittflaten av en sitron over den. Blander du på med litt grovkornet salt har du en effektiv og naturlig skrubb som vil ta de fleste flekker og i tillegg fjerne eventuelle bakterier.

9. Rense kjøkkenbenken
Flekker på benkeplaten som ikke vil rikke seg? Drypp litt sitronjuice på flekken, la sitte på noen minutter, og bruk så resten av sitronen til å skrubbe benken ren. Fortsatt synlig? Ha litt bakepulver sammen med sitronjuice og gni.

10. Fjerne flekker på klær
Sitronjuice er også en naturlig flekkfjerner på tekstiler. Gni på flekken, la det sitte på og kjør en runde i vaskemaskinen.

11. Gi en skinnende oppvask
For renere og mer skinnende oppvask, ha litt sitronjuice sammen med vaskepulveret når du setter på oppvaskmaskinen. Er du plaget med at oppvaskmaskinen lukter vondt? Kjør en vask med bare sitronjuice i beholderen der vaskepulveret skal inn, og oppvaskmaskinen din vil ikke bare bli skinnende ren, men ogaå dufte friskt og rent.

12. Fjerne kalkflekker på badet
Gni snittflaten av en sitron over steder hvor du har oppdaget kalkflekker. Sitronjuice tar også såpeskumflekker, så gni på veggene i badekaret, la det sitte noen minutter og skyll av.

ALLSIDIG: Sitronjuice fjerner ikke bare flekker, den er også svært antibakteriell. Foto: Rick Lew
ALLSIDIG: Sitronjuice fjerner ikke bare flekker, den er også svært antibakteriell. Foto: Rick Lew Vis mer

13. Fjerne sminkeflekker på baderomsinnredningen
Bruk en fuktig klut dyppet i litt sitronjuice. Gni over, og se flekken forsvinne.

Kilder: iVillage.com og Examiner.com

Les også:

Slik rengjør du komfyren

Så ofte bør du vaske kjøleskapet

Her finner du de kuleste interiørbildene

Travle tvillingmammaer har best helse

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VINDUSVASK: Med sitronjuice blir vinduene skinnende blanke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VINDUSVASK: Med sitronjuice blir vinduene skinnende blanke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer