BILLIG-GOURMET:  Onyx i Budapest er regnet som Europas billigste Michelin-restaurant. Her får du tre-retters lunsj til under to hundre kroner. Foto: RESTAURANTEN
BILLIG-GOURMET: Onyx i Budapest er regnet som Europas billigste Michelin-restaurant. Her får du tre-retters lunsj til under to hundre kroner. Foto: RESTAURANTENVis mer

Sitter du ved dette bordet, er du på Europas billigste Michelin-restaurant

Du kommer til å gni deg i øynene når regninga kommer.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BUDAPEST (Dagbladet): Vi sitter på Bock Bizstro i Budapest og gnir oss i øynene. På bordet ligger regninga.

730 kroner for hovedrett, drikke og dessert for to personer, på en restaurant som i flere år har smykket seg med Michelin-utmerkelsen «Bib Gourmand».

FULL FART : Bock Bizstro i Budapest serverer mat av høy kvalitet til lav pris. Bistroen har ikke Michelin-stjerne, men betegnelsen BIB gourmand og  anbefales av Michelin.  Stedet drives blant annet av den suksessrike vinbonden József Bock. Her kan du smake deg gjennom det beste av ungarske viner. Bestill bord, helst i god tid. Foto: LARS EIVIND BONES
FULL FART : Bock Bizstro i Budapest serverer mat av høy kvalitet til lav pris. Bistroen har ikke Michelin-stjerne, men betegnelsen BIB gourmand og anbefales av Michelin. Stedet drives blant annet av den suksessrike vinbonden József Bock. Her kan du smake deg gjennom det beste av ungarske viner. Bestill bord, helst i god tid. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Maten, vinen, servicen, stemningen, alt er fortreffelig. Vi kommer definitivt ikke til å klage på regninga.

Hovedrettene som bæres ut starter på under hundrelappen. Forrettene og dessertene koster mindre.

Rettene dufter av ambisiøst kjøkken og ser ut som kunstverk.

Prisfest Stedet drives av den suksessrike vinbonden József Bock og kompanjonger. Men den ungarske prisfesten slutter ikke her.

LUKSUS: I Budapest kan du bo luksuriøst til noen få hundrelapper pr person, for eksempel på femstjernershotellet Hotel Boscolo. Foto: LARS EIVIND BONES
LUKSUS: I Budapest kan du bo luksuriøst til noen få hundrelapper pr person, for eksempel på femstjernershotellet Hotel Boscolo. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Europas billigste Michelin-mat serveres noen steinkast unna.

Vil du ha valuta for pengene, sett kursen mot Øst-Europa. Det tamme, triste preget er borte. Nå er det gastronomi som gjelder.

På Michelins nettsider finner du 20 restaurantanbefalinger for Budapest, 21 for Warzsawa og 19 for Krakow.

KOKKEKUNST: Onyx i Budapest vinner stadig nye priser. Her får du mat som dette til noen hunderlapper. Foto: RESTAURANTEN
KOKKEKUNST: Onyx i Budapest vinner stadig nye priser. Her får du mat som dette til noen hunderlapper. Foto: RESTAURANTEN Vis mer

Også i Polen får du hovedretter helt ned i hundre kroner.

Billig-gourmet Europas billigste Michelin-restaurant heter «Onyx».

Restauranten har påkostet interiør, ambisiøse kokker og serverer tre-retters lunsj til 170 kroner.

Her er forklaringen:

VED MATMARKEDET: Restaurant Onyx er heleid av de ungarske kokkene Szabina Szulló og Tamás Szell. Den ligger - som mange gode restauranter - ved et matmarked, i dette tilfellet Vörösmarty-markedet. Foto: ANTAL GENTHEIS / WIKIMEDIA COMMONS
VED MATMARKEDET: Restaurant Onyx er heleid av de ungarske kokkene Szabina Szulló og Tamás Szell. Den ligger - som mange gode restauranter - ved et matmarked, i dette tilfellet Vörösmarty-markedet. Foto: ANTAL GENTHEIS / WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

- Lunsjen er en gest til folk som egentlig ikke har råd til Michelin-mat. Den er en del av vår markedsføring, en introduksjon til det vi står for. Middagen er mer sofistikert og koster mer, forteller junior markedssjef Erdösy Orsolya i en epost.

Går du inn på hjemmesiden og studerer menyen, er prisene langt fra avskrekkende om kvelden heller. Høy kvalitet og lav pris har gjort Onyx ettertraktet internasjonalt.

- Vi har mange norske og nordiske gjester, bekrefter Orsolya.

Enkle lokaler Budapest, Praha, Krakow og Warszawa. Det er hit du skal dra om du drømmer om himmelske smaker og viner du husker lenge.

PÅKOSTET: Onyx har fine interiørdetaljer. Foto: RESTAURANTEN
PÅKOSTET: Onyx har fine interiørdetaljer. Foto: RESTAURANTEN Vis mer

Mange av kokkene har fartstid fra prestisjerestauranter i utlandet. Hjemme serverer de en miks av lokale og internasjonale retter, ofte med en kreativ vri.

Restaurantlokalene kan være enkle, men la deg ikke skremme. Når du får rigget deg til og maten står på bordet, glemmer du det raskt. Bock Bizstro ser usjarmerende ut fra utsiden. Så snart du er inne, skjønner du at dette er et mat-tempel.

I Krakow kan du oppleve det samme, for eksempel på «Introligatornia Smaku Restaurant». Men folk lovpriser maten.

Restauranten ligger for øyeblikket på førsteplass i Krakow på Tripadvisor

Hotellluksus Om du skal spise på første klasse, hvorfor ikke sove i samme stil? I Øst-Europa er det mulig.

De tre billigste hotellbyene i mai er Warszawa, Sofia og Bukurest. Her er gjennomsnittsprisen 500-600 kroner natta.

Budapest ligger på tiendeplass med en gjennomsnittspris på 799 kroner.

GOD MORGEN:  Berømte Cafe New York fungerer som frokostsal for Hotel Boscolo. Foto: LARS EIVIND BONES
GOD MORGEN: Berømte Cafe New York fungerer som frokostsal for Hotel Boscolo. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Man skulle tro luksushotellene lå høyt over gjennomsnittsprisen, men velger du den rette tilbyder får du femstjerners-hotellet «Boscolo» helt ned i 800 kroner natta for to - inkludert frokost og adgang til spa.

Luksushotellet Sofitel i samme by har like mange stjerner.

Dobbeltrom og spa Hos enkelte tilbydere får du et dobbeltrom her for 700 kroner natta, med frokost og spa-adgang.

350 kroner natta pr person, inkludert frokost og spa, er en pris du må lete lenger etter i Vest-Europa.

KRAKOW: Mange nordmenn har oppdaget at de får mye for pengene på Stary Hotel i Krakow. Foto: HOTELLET
KRAKOW: Mange nordmenn har oppdaget at de får mye for pengene på Stary Hotel i Krakow. Foto: HOTELLET Vis mer

Ungarn øker som turistdestinasjon. En fersk rapport fra analyseselskapet Horwath, Horwath HTL's Global Hotel Market viser at det nettopp er i Ungarn og Polen hotelleierne er optimistiske i forhold til framtida.

Mens Norge i undersøkelsen scoret 18, er tilsvarende tall 48 for Ungarn og 59 for Polen.

Liker høy standard Nye tall fra reisesøkesiden momondo viser at nordmenn søker mest etter 4-og 5-stjerners hoteller når de skal ha hotell.

- Nordmenn er vant med høy standard her hjemme. I tillegg føler vi på at vi har god økonomi i utlandet og kan få mye igjen ved å legge noen ekstra kroner i feriebudsjettet, sier Momondos markedssjef i Norge, Camilla Moe Bogen.

GOURMET: Michelin-sjømat servert i Budapest. Foto: ONYX RESTAURANT
GOURMET: Michelin-sjømat servert i Budapest. Foto: ONYX RESTAURANT Vis mer

Høy standard er blitt viktig for feriefølelsen hos mange.

- Ferie handler ofte om å unne seg litt ekstra. Er du nøye med å sjekke mulighetene på forhånd, behøver heller ikke disse hotellene å koste skjorta, sier Bogen.

Bra og gunstig På ærverdige Le Meridien Bristol i Warszawa kan du skjemme deg bort til spottpris.

John F. Kennedy, Bruce Springsteen og Yoko Ono har alle vært innom hotellet, som ligger vegg-i-vegg med presidentpalasset.

Luksushotellet fra 1899 regnes som byens beste, men prisene er ofte gunstige.

Vi gjorde en prissjekk og endte på 888 kroner for et dobbeltrom i helgen 24-25 mai. I andre perioder får du rommet enda billigere.

Polen seiler opp Langs Østersjøen finner du enda mer «luksus på polsk». Rundt Gdansk kan du nyte lekre Sheraton- og Hilton hoteller.

I nordmenns favorittby Krakow finner du luksushoteller du andre steder må betale det dobbelte for. Stary Hotel i gamlebyen er et av dem.

Det ærverdige sentrumshotellet har nyoppussede rom, svømmebasseng under velvet kjellertak og lave priser i norsk målestokk.

- Mange nordmenn har oppdaget oss, forteller daglig leder Danuta Barcik på mail.

I mai og juni må du opp i 1200-1500 kroner natta, i vinterhalvåret får du luksusen til under tusenlappen.

Krakow har en rekke gode tilbud. Sjekk ut Radisson Blu Krakow og Senacki (fire stjerner).

Et søk på sistnevnte gir en pris på 1030 kroner for dobbeltrom, inkludert frokost 14-15 juni.

Engelsk kupp Har du ikke tenkt deg til Øst-Europa, fortvil ikke. Hotellsammenliknerne tryller fram billig hotell-luksus i mange land. Spania er et av dem, og selv i England kan du finne billig Michelin-mat.

Nettstedet food.uk jaktet på lommebokvennlige britiske michelinopplevelser - og fant ut at du utover i landet (Bristol) kan få en gourmetlunsj for 2-300 kroner. Den prisen finner du ikke i London.

Er du storbyfrelst og matglad, sett heller kursen østover.