Sitter i tre år, tre måneder, og tre dager i stillet og meditasjon

- Jeg hadde gått rundt med lama skrevet i panna.

(Dagbladet): - Jeg hadde lyst til å snakke med en buddist. Jeg har alltid tenkt at buddister har skjønt det - at de er essensen av visdom på en måte, sier Alex Lyngaas (33).

Den sjette episoden av «7 dager i Nepal» som du nå kan se på DBTV, kaller han bare for «Visdom».

Lyngaas besøkte tre av de buddistiske klostrene i hovedstaden Katmandu.

Karma og spiritualitet Rundt 30 prosent av landes nesten 30 millioner innbyggere er buddister. Resten er i all hovedsak hinduer.

BUDDISTER: Rundt 30 prosent av landes nesten 30 millioner innbyggere er buddister. Resten er i all hovedsak hinduer. Skjermdump: «7 DAGER I NEPAL»
BUDDISTER: Rundt 30 prosent av landes nesten 30 millioner innbyggere er buddister. Resten er i all hovedsak hinduer. Skjermdump: «7 DAGER I NEPAL» Vis mer

- Men alle er opptatt av karma og spiritualitet, sier Lyngaas.

Klosteret du får bli med til i videoen over, er det tredje klosteret Lyngaas besøker. Her møter han en hjelpsom munk:

- Han sa at det ikke var han jeg skulle snakke med, for han mente blant annet at han ikke var så god i engelsk.

Fikk filme alt Munken ville likevel hjelpe Lyngaas med å finne et godt intervjuobjekt. 

Den hjelpsomme mannen ga også beskjed om at det var helt greit å filme over alt, til og med inne i klosteret der flere munker satt og ba.

- Jeg tenkte: - hvem er han duden her som sier det er greit at jeg filmer over alt, sier 33-åringen.

Selv om Lyngaas fikk en munk å snakke med, ga han ikke opp tanken på å finne ut mer om den hjelpsomme fyren som mente at alle andre var bedre intervjuobjekter enn ham selv.

Lama - Jeg fikk tak i ham igjen, og da kommer det fram at han er lama, sier Lyngaas entusiastisk.

LAMASKOLEN: For å bli lama må du sitte i tre år, tre måneder, og tre dager i stillet og meditasjon. Skjermdump: «7 DAGER I NEPAL»
LAMASKOLEN: For å bli lama må du sitte i tre år, tre måneder, og tre dager i stillet og meditasjon. Skjermdump: «7 DAGER I NEPAL» Vis mer

Og det var først da de sa «ha det» etter at mannen har fulgt Lyngaas til taxien og passet på at han ikke blir robbet på pris, at han introduserer seg som nettopp lama.

- Så smilte han så varmt, og så falt liksom alle brikkene på plass. Det er en som har sittet i tre år, tre måneder, og tre dager i stillet og meditasjon, med store og dype tanker, sier han.

Lama er noe av det høyeste du kan komme innen buddismen.

- Han er en høy prest, en person som har kommet til ett nivå der han har dybden eller kunnskapen til å lære bort Dharmaen, altså buddistenes lære, forteller Lyngaas.

Lama i panna - Han ville ikke sette seg sjøl i fokus. Det viser hvor lama han duden her var. Det hele var helt utrolig. Hadde jeg vært en lama, hadde jeg gått rundt med lama skrevet i panna, sier han:

- Alt han lamaen sa var kjempeklokt, og han sa det ganske enkelt og. Det er da jeg skjønner hvor langt jeg har igjen, smiler 33-åringen.

Se hvilke kloke ord Lyngaas fikk av lamaen, i sjette episode av «Sju dager i Nepal» øverst i saken.

• Se de tidligere publiserte episodene av «Sju dager i Nepal» her.