Sjanser du på naturmetoden?

Amming gir slett ingen garanti mot to tette - sjekk de beste prevensjonsalternativene.

PREVENSJON ETTER FØDSELEN: P-pillen er ikke et godt valg og amming er usikkert - sjekk heller ut alternativene. Foto: iStockphoto
PREVENSJON ETTER FØDSELEN: P-pillen er ikke et godt valg og amming er usikkert - sjekk heller ut alternativene. Foto: iStockphotoVis mer

P-pille eller minipille? Spiral, kondom eller p-sprøyte? Kan amming virke beskyttende? Hvis dere under noen omstendighet ikke skal ha flere barn, er kanskje sterilisering et alternativ?

Legen spør om valg av prevensjon Valgene om prevensjon bør tas før dere skal til kontroll hos legen. Det skjer som regel seks uker etter fødselen, på den såkalte seksukerskontrollen. Da er det nemlig vanlig at spørsmålet om prevensjon dukker opp.

Og det kan være greit å ha tenkt gjennom de ulike alternativene på forhånd.

Prevensjonsmilder er mer enn piller og spiral. Slik velger du riktig prevensjon.

Amming Først av alt kan det være greit å fastslå at amming som prevensjon er mest brukt på verdensbasis, fordi ammingen begrenser barneflokken dersom mor ammer lenge. I vår del av verden kan amming også brukes som prevensjon, vel å merke under disse forutsetningene:

At barnet er under 6 måneder gammelt. At barnet fullammes. Med det menes det at barnet får morsmelk som eneste ernæring, og at det ammes også om natten. At mor ikke har fått igjen menstruasjonen. Det forutsetter også at mor ikke har hatt blødninger senere enn 6 uker etter fødselen.
Hver gang du ammer, lager du hormoner som undertrykker eggløsningen. Det er enkelt å finne ut om du har eggløsning.
Men du må amme jevnt hele døgnet, slik at kroppen regelmessig lager disse hormonene.

Det betyr også at du må amme om natten. Hvis barnet begynner å sove så lenge som 6-8 timer i ett strekk om natten, er ikke undertrykkingen av eggløsningen like sterk lenger. Fullamming betyr også at barnet får morsmelk som eneste ernæring.

Ikke sikker Tidligere har Ammehjelpen i Norge gått ut med at amming som prevensjon gir omtrent 97-99 prosent sikkerhet, og at det er like sikkert som å bruke spiral. Nå vil ikke informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen, Anne Sigstad, være så bastant.

- La meg si det slik: Amming er en god prevensjonsmetode i land med vanskelig tilgang til andre midler. Men dersom du ikke er interessert i "to tette", skal du ikke satse på at amming gir full beskyttelse. "Problemet" er at man ikke vet når eggløsningen skjer.

Samtidig vil hun ikke avskrive amming som prevensjon helt. Hun ser på det som "naturmetoden".

- Dersom du ønsker flere barn, og det ikke gjør noe at de kommer tett, så kan amming være et alternativ.

Det er helt normalt å ikke ha lyst på sex etter en barnefødsel. Her får dere gode råd til hvordan komme i gang igjen med sex.

Ikke begynn med p-piller nå Før du ble gravid, hadde du kanskje ikkje brukt annen prevensjon enn p-piller? Dersom du ammer, vil det ikke være bra å starte med det igjen nå. Hormonene i p-pillen går nemlig over i morsmelka.

Minipille går derimot fint. Den inneholder mye lavere nivå av hormoner, og anses dermed som trygg for babyen. De nye minipillene er like sikker prevensjon som p- piller, men noen kan få mellomblødninger.

- Det er da en liten "pris" man må betale for å kunne bruke det som er bra for barnet, mener jordmor Aagot Takle.

Hemmer eggløsningen En av minipillene som er mest brukt, er Cerazette. Den hemmer eggløsningen, er like sikker som kombinasjonspillen og har 12 timers "glemmemargin".

- Fungerer denne pillen for deg, kan du fortsette med den til du ønsker å bli gravid igjen, sier Aagot Takle.

Spiral Mange vurderer å sette inn spiral etter å ha fått barn. Da finnes det to typer; kobberspiral og hormonspiral.

Kobberspiral: Hindrer det befruktede egget i å feste seg Inneholder ingen hormoner Virketiden er fra tre-fem år. Tre måneder etter at den er satt inn, bør du til kontroll for å sjekke at den ligger slik den skal. Hormonspiral: Hormonspiralen forhindrer befruktning. Slimet i livmorhalsen blir tykkere (som med minipiller eller p-piller) mens livmorslimhinnen kommer i hviletilstand og forblir tynn. Hormonet og selve innlegget forandrer miljøet i livmoren så spermiene får ugunstige vilkår. Virketiden er opptil fem år. - Spiral er en veldig trygg prevensjon, sier jordmor Aagot Takle. Hun forteller at de fleste får mindre menstruasjon, og at antall dager med blødning avtar.

- Enkelte kvinner mister menstruasjonen helt, noe mange opplever som positivt, forteller hun.

Er du plaget med menstruasjonssmerter, blir disse som oftest redusert ved bruk av hormonspiral. Muligheten for å bli gravid kommer raskt tilbake når man velger å ta den ut. Hormonet er ute av kroppen på 24-36 timer.

P-sprøyte Når det gjelder P-sprøyte, sier jordmor Ågot at det er et godt prevensjonsvalg for kvinner som kan akseptere uregelmessige blødninger eller bortfall av blødninger.

- Den er svært sikker fordi metoden ikke har brukerfeil. Man får en sprøyte hver 12. uke. Dette prevensjonsmiddelet kan også brukes når man ammer. Det man bør vite om p-sprøyte, er at det kan ta flere måneder, opptil halvannet år, før virkningen er ute av kroppen.

Måle selv For deg som ikke ønsker å tilføre kroppen noe som helst, finnes det måleinstrumenter å få kjøpt. Det finnes to typer måleinstrumenter; ett som registrerer temperatursvingninger og ett som registrerer hormonnivået i urinen.

Det hjelper deg til å holde oversikten over hvor i syklusen du er. En grønn knapp lyser for å indikere "sikker periode". Lyser det rødt, er du fruktbar. Målingene må utføres nøyaktig for å være sikre.

Sterilisering Når man er helt sikker på at man ikke vil ha flere barn, under noen omstendigheter, er sterilisering et alternativ. Det koster på enkelte sykehus opptil 6000 kroner når kvinnen skal steriliseres. Hun må da legges inn på sykehuset.

- Dersom man lever i et stabilt parforhold, er det mye enklere å la partneren sin få utført en sterilisering, sier jordmor Aagot Takle, og viser til at det er et svært enkelt inngrep som utføres poliklinisk, og som koster lite sammenlignet med tilsvarende inngrep for kvinnen.

Les også:

- Jeg blir gravid bare jeg vasker trusa mi med boxeren hans
Offentlig amming: Norske mødre blotter puppen
Her er symptomene på at du er gravid
Her er de verste etter-fødsel-plagene

Saken ble opprinnelig skrevet av DinBaby for Klikk.no. Les her.