Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sjekk barnas dom over julekalenderne

Det var til tider svært vanskelig å oppnå kontakt med testpanelet.

KALENDER-NISSENE: Runar og Steffen liker best kalendere som kan spises. Foto: Tore Fjeld
KALENDER-NISSENE: Runar og Steffen liker best kalendere som kan spises. Foto: Tore Fjeld Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen foreldre lager julekalendere til barna selv, mens mange kjøper ferdige kalendere med gaver eller sjokolade. Det haglet med høye terningkast da Foreldre & Barns testpanel skulle teste årets julekalendere, eller adventskalendere, som de egentlig heter.

- Skriv hundre, nei skriv tusen! Seksåringene Emmeline, Henriette og Aurora, og åtteåringene Runar og Steffen synes godt poengskalaen kunne gått lenger enn til terningkast 6.

Foreldre & Barn har testet 13 av årets julekalendere for barn. I testpanelet satt to gutter og tre jenter.

I årets test av julekalendere hadde vi med både spiselige kalendere, kalendere med leker og en spesiell gavekalender fra Forskerfabrikken. Og det er ingen overdrivelse å si at stemningen i testlokalet var euforisk da de ulike kalenderne ble åpnet i en rasende fart.

Stas med leker i julekalenderen «Å, den var kul!» «Kjempefin!» «Det smaker så godt at jeg nesten dør!» Superlativene haglet etter hvert som lukene ble åpnet, og det var til tider svært vanskelig å oppnå kontakt med testpanelet.

TESTPANELET: Fra venstre Henriette Kvarud (6), Runar Frøhaug Johnsen (8), Emmeline Berentsen (6), Steffen Risa (8) og Aurora Sexe (6). Foto: Tore Fjeld
TESTPANELET: Fra venstre Henriette Kvarud (6), Runar Frøhaug Johnsen (8), Emmeline Berentsen (6), Steffen Risa (8) og Aurora Sexe (6). Foto: Tore Fjeld Vis mer

Både de spiselige julekalenderne og lekekalenderne var gjennomgående svært godt likt, og aller best likte jentene Lego Friends-kalenderen og Littlest Pet Shop-kalenderen. Guttene holdt en knapp på kalenderne med spiselig innhold, og særlig fjorårsvinneren fra Haribo.

- Fordi godteri-kalendere er best! slo Steffen fast.

Tullekalender? Forskerfabrikkens kalender falt ikke spesielt godt i smak hos jentene, men guttene syntes den var ganske kul. Eller i hvert fall helt grei.

- Dette er ikke en ordentlig kalender, dette er noe dere har laget selv. En tullekalender, mye bedre med en vanlig, var den umiddelbare kommentaren fra Henriette til Forskerfabrikkens julekalender.

Og det var litt rare gaver som dukket opp i de nummererte papirposene, for eksempel noen latekshansker og et par veldig snåle briller.

I rettferdighetens navn skal det sies at jentene nok er litt for små for Forskerfabrikkens kalender, samt at vi heller ikke hadde anledning til å prøve ut de gavene. Kalenderen består av vanlige gråpapirposer med nummer fra 1 til 24, som inneholder forskjellig laboratorieutstyr for små forskerspirer.

Emmeline, Aurora og Henriette vendte alle tommelen ned for nyvinningen, mens Runar og Steffen synes det var litt morsomt med en julekalender med ting de kunne teste ut.

Kalenderen fra Forskerfabrikken helt klart et alternativ for deg som ønsker å gi barna dine en litt annerledes gavekalender, men de bør være så store at de kan lese en bruksanvisning og ha tålmodighet til å prøve ut forsøkene som er beskrevet.

Gutte- og jentekalendere Som de fleste har fått med seg opererer dagens lekebutikker med gutte- og jenteavdelinger. Dette gjelder også julekalendere, og testpanelet delte seg raskt i en gutte- og en jenteleir.

Vi valgte å være så politisk ukorrekte at vi lot jentene teste «jente-kalenderne», siden guttene allerede på forhånd sa klart fra at rosa ikke var noe for dem. «Det hadde blitt terningkast 1 på alle», slo Runar og Steffen fast.

HEST ER BEST: Steffen og Runar tester hester. Foto: Tore Fjeld
HEST ER BEST: Steffen og Runar tester hester. Foto: Tore Fjeld Vis mer

De la til at det sikkert var gøy for jenter med sånne julekalendere, men selv hadde de mest sansen for geværer og andre ting man kan skyte med.

Jentene derimot synes rosa er helt topp, jo mer jo bedre. Det var også ganske interessant å legge merke til hvordan de etter hvert som de pakket opp kalenderlukene, kom på stadig nye bruksområder for sine nye skatter. «Å, denne kan vi bruke til Lego Friends-ene!» «Oi, dette passer til Pet Shop!»

Etter hvert ble testpanelet så oppslukt i leken at det var litt vanskelig for oss voksne å oppnå kontakt, og Emmelines mamma Cathrine mente de kunne ha sittet og bygget Lego i mange timer hvis de fikk lov. Noe som er et argument for å ikke kjøpe nettopp Lego-kalenderen, for hvordan får du ungene med deg ut av huset om morgenen hvis de insisterer på å bygge ferdig kalendergaven?

Nedenfor ser du resultatet av årets test av julekalendere for barn.

Les også: Åtte feil du bør tillate barna
Her er den sunneste pizzaen
Denne ketsjupen er best i test

VANSKELIG ÅPNING: Runar strever litt med lukene i Playmobil-kalenderen. Foto: Tore Fjeld
VANSKELIG ÅPNING: Runar strever litt med lukene i Playmobil-kalenderen. Foto: Tore Fjeld Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lego Friends adventskalender  Her måtte de voksne bare konkludere med at det ble terningkast 6, testpanelet var for opptatt med å bygge til å kunne gi terningkast. Karakter: 6/6 Produsent: Lego Group Pris: 189,90 Kinder Maxi Mix adventskalender Kinder-kalender er tre ting på en gang: Kul, spennende og smaker godt. Karakter: 6/6 Produsent: Ferrero SpA Pris: 199 Littlest PetShop adventskalender Spennende julekalender som er en av jentenes absolutte favoritter. Karakter: 6/6 Produsent: Hasbro Pris: 219,90 Barbie adventskalender Barbie har for lengst rundet 60, men har ingen planer om å gå av med AFP. Tommelen opp fra jentene. Karakter: 6/6 Produsent: Mattel Pris: 189,90 Smarties adventskalender Smaker så godt at det er til å dø av. Karakter: 6/6 Produsent: Nestlé Pris: 169 My Little Pony adventskalender Her får du mange nye ponnyer og utstyr til dem. Poppis blant jentene. Karakter: 6/6 Produsent: Hasbro                                                                                                                                                                                             Pris: 159,50
Haribo Adventkalender Godterikalendere er det beste, og Haribo smaker dødsgodt.
Karakter: 6/6 Produsent: Haribo Lakrits
Pris: 99 Pris: 99,00 Lego StarWars adventskalender Tøff kalender for tøffe gutter og jenter. Karakter: 5/6 Produsent: Lego Group Pris: 289,90
Playmobil adventskalender - Ridder En kul og ikke for barnslig lekekalender. Karakter: 5/6 Produsent: Geobra Brandstätter GmbH Pris: 179,90 Windel sjokoladekalender Enkel, tradisjonell sjokoladekalender som slett ikke smaker så verst. Og så er det koselig bilde på den. Karakter: 4/6 Produsent: Windel GmbH Pris: 14,90 Playmobil adventskalender - Politi Hadde fått bedre score hvis det var flere krigsting. Karakter: 4/6 Produsent: Geobra Brandstätter GmbH Pris: 179,90 Forskerfabrikken adventskalender Jentene mener det er en tullekalender, gutta synes den er litt kul. Karakter: 3/6 Produsent: Forskerfabrikken Pris: 980 / 540 Hello Kitty adventskalender Ikke favoritten til noen i testpanelet. Figurene er ikke kule nok. Karakter: 3/6 Produsent: T.K.K TOHO H.K. LTD Pris: 189,90

TULLEKALENDER: Jentene i panelet synes kalenderen fra Forskerfabrikken var litt rar. Foto: Tore Fjeld
TULLEKALENDER: Jentene i panelet synes kalenderen fra Forskerfabrikken var litt rar. Foto: Tore Fjeld Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!