Sjekk barnets emosjonelle intelligens

Barn med høy EQ har en egen evne til å bli godt likt, de er sosiale og omgjengelige.

BLID OG GLAD: Noen mennesker har en helt egen evne til å bli godt likt, de er sosiale og omgjengelige.  Foto: Thinkstock
BLID OG GLAD: Noen mennesker har en helt egen evne til å bli godt likt, de er sosiale og omgjengelige. Foto: ThinkstockVis mer

Mange er opptatt av om barnet har høy IQ. Men minst like viktig er det at barnet har høy EQ.

Noen mennesker har en egen evne til å bli godt likt, de er sosiale og omgjengelige.

Mentalt kompass Høy emosjonell intelligens innebærer en god evne til å oppdage, tolke og forstå egne og andres tanker og følelser. Det fungerer som et slags «mentalt kompass».

Dette gir barnet bedre sosial kompetanse, evner til å samarbeide med andre, samt en bedret evne til å regulere egne følelser.

- Emosjonell intelligens er trolig en kapasitet som opparbeides de første årene i livet. Vi vet at en trygg relasjon til foreldrene har stor betydning for utviklingen av barns sosiale evner, sier psykolog Kjersti Hildonen til Foreldre.no.

EQ: Barn med høy EQ har sosial kompetanse, evner til å samarbeide med andre og til å regulere egne følelser.  Foto: Thinkstock
EQ: Barn med høy EQ har sosial kompetanse, evner til å samarbeide med andre og til å regulere egne følelser. Foto: Thinkstock Vis mer

Hun jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne og forteller at barn og voksne med lavere emosjonell intelligens typisk strever mer med å forstå og fortolke både egne og andres følelser.

En del misforstår andres intensjoner og kan i større grad fortolke disse negativt. Mange strever også med å forstå sammenhengen mellom handlinger og følelser og regulering av egne følelser. De kan også ha vansker med å sette ord på følelsene sine.

Trygghet og omsorg Om barnet ditt er innesluttet og trives best i sitt eget selskap, er det mye du kan gjøre for å hjelpe barnet til å bli mer sosial. Du kan nemlig selv kan selv styrke ditt barns emosjonelle intelligens. Blir barn møtt med kjærlighet i form av trygghet, omsorg, kos og forståelse, så er mye gjort.

- Det meste barna lærer, lærer de gjennom relasjonene til sine nærmeste. Dette betyr at måten foreldrene møter barn også har betydning for utviklingen av barns emosjonelle intelligens, fastslår psykolog Kjersti Hildonen.

- Begynn gjerne med å prate med barna dine om hva empati er. Det er viktig at de tidlig lærer seg å sette seg inn i en annens perspektiv, sier Louise Mebius.

SURPOMP: Om barnet ditt er innesluttet er det mye du kan gjøre for å hjelpe barnet til å bli mer sosial.  Foto: Thinkstock
SURPOMP: Om barnet ditt er innesluttet er det mye du kan gjøre for å hjelpe barnet til å bli mer sosial. Foto: Thinkstock Vis mer

Hun har spesialisert seg på opptrening av sosiale ferdigheter og jobber til daglig hos Inspiro EQ Consulting der hun veileder bedrifter innen lederskap, teamutvikling og coaching. Louise Mebius mener sosial kompetanse er noe av det viktigste en person kan ha i livet og at vi som foreldre bør starte opplæringen i tidlig alder.

Hun understreker også viktigheten av at barnet er bevisst sine egne følelser og mener du gjør lurt i å oppmuntre dine barn til å kjenne etter hvordan de føler seg og forsøke å uttrykke sine følelser.

Bekrefte barnets følelser Det er ekstremt viktig at foreldre bekrefter sine barns følelser.

- Sier du «det er ok at du er sint nå, jeg forstår at det er tøft for seg», kan du hjelpe barnet med å komme ut av tilstanden fortere enn om vi sier «nå må du slutte å gråte, det var ikke så farlig», sier Louise Mebius til Foreldre.no.

Psykolog Kjersti Hildonen mener foreldre bør vise følelsesmessig tilgjengelighet for barnet, ut fra ønske om å forstå hva barnet tenker og føler, ikke hva foreldre vil de skal tenke og føle. Det å bli lyttet til og forstått gjør at barnet lettere roer seg ned følelsesmessig.

EKSPERT: Louise Mebius er ekspert på emosjonell intelligens.  Foto:privat
EKSPERT: Louise Mebius er ekspert på emosjonell intelligens. Foto:privat Vis mer

Eksempelvis blir mange barn bare mer frustrerte hvis forelderen sier at de ikke har grunn til å gråte.

Når barnet er sint, frustrert eller sutrete, kan en del foreldre føle behov for å skyve barnet unna, ignorere, avlede, «trylle bort» eller kile. Noen kan også gjøre narr av barnet som er trassig. Ofte stresser følelsene barnet uttrykker oss veldig - barnets atferd kan også provosere oss. Hvis barnet derimot får en opplevelse av å bli tålt, også når «de er på sitt verste», så blir ofte disse vanskelige følelsene lettere å håndtere for barnet både nå og på egen hånd senere.

- Møtes barn med forståelse og hjelp til håndtering av følelser, så styrker dette barnets emosjonelle intelligens, fastslår Kjersti Hildonen.

Foreldre er rollemodeller En del foreldre strever med å skille mellom egne og barnets følelser, når de selv eller barnet er følelsesmessig opprørt. Hvis forelderen er overveldet av egne følelser, kan barn oppleve at det ikke er «plass» til deres følelser. Barn som jevnlig hører utsagn som: «Du har ingen grunn til å bli sint for det» og «Bestemor blir lei seg hvis du..», kan lære at det er noe feil med egne følelser og at de ikke "har lov" til å ha disse følelsene. En del vokser opp med skyldfølelse når de kjenner på egne følelser.

Foreldre er hele tiden rollemodeller for barnet sitt.

PSYKOLOG: Kjersti Hildonen. Foto: privat
PSYKOLOG: Kjersti Hildonen. Foto: privat Vis mer

- Dette gjelder vel så mye hvordan de voksne er mot andre voksne. Det er også lurt å være bevisst ditt eget kroppsspråk og ansiktsuttrykk, råder psykologen.

God selvfølelse Emosjonell intelligens innebærer at barnet har god selvfølelse, at det er fornøyd med seg selv og kan akseptere sine feil og mangler. Som foreldre kan vi hjelpe våre barn med å få en sterk selvfølelse gjennom å bekrefte barnet for hvem han/ hun er, mer enn for hvor flink han/ hun er.

- Om vi bare bekrefter barnets prestasjoner som for eksempel i fotball og konkurranser, kan barnet lett tro at han/ hun må være veldig flink for at foreldrene skal være fornøyde og glade. Dette styrker kun selvtilliten, ikke selvfølelsen, forklarer Louise Mebius til Foreldre.no

Gjennom å oppmuntre og bekrefte hvilket fint menneske barnet er, styrker vi selvfølelsen mer enn selvtilliten.

- Sier du «for en god venn du er, eller så fint av deg at du hjalp vennen din som hadde slått seg», bidrar du til at barnet blir trygg på seg selv. Det er et stort ansvar å oppdra barn og vi voksne er ikke feilfrie, sier Louise Mebius.

Les mer:
Slik bygger du opp barnets selvtillit
Sjekk om barnet ditt er smartere enn andre barn
Slik blir barnet en sosial vinner

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.